‘Dijital fikri mülkiyet’ Unkapanı’nda yerini aldı
Dijital dünyanın fikri mülkiyet açısından yarattığı dezavantajları gidermek üzere işbirliği yapan elektronik zaman damgası uygulaması Tasdix ve Unkapanı müzik piyasasını dijital platforma taşıyan Unkapanı Digital, müzik piyasasına adım atmaya hazırlanan müzisyenlerin eserlerini korumak ve eser sahiplerini bilinçlendirmek üzere harekete geçti.
Elektronik sertifika sağlayıcısı E-Güven’in bir ürünü olan Tasdix, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında eserlerin oluşturulma zamanlarına dair delil oluşturuyor. Unkapanı Digital ise geleceğin yıldızlarının eserlerini yapımcılarla buluşturan dijital bir platform. Türkiye’nin önde gelen müzik yapım şirketleri üye olarak bu platformda yer alıyor ve müzik dünyasına adım atmaya hazırlanan yeni isimleri yakından izliyorlar.
Yasal kanıt anında hazır
İşbirliği kapsamında, eser sahipleri önce Unkapanı Digital’e üye oluyor, ardından Tasdix.com'a üye olarak ücretsiz Tasdix programını bilgisayarlarına indiriyorlar. Videolarını herhangi bir yerde yayınlamadan önce çok kısa bir sürede Tasdixleme işlemini gerçekleştirdikten sonra, Unkapanı Digital sitesine videolarını yüklüyorlar. Böylece eserinin herkesten önce kendinde olduğunu yasal olarak kanıtlayabilme fırsatına sahip oluyorlar.
Tasdix ile tehdidi en aza indirmek mümkün
Projeyi tanıtmak amacıyla düzenlenen toplantı, E-Güven Genel Müdürü Can Orhun, Unkapanı Digital Proje Koordinatörü Mustafa Kınış, Fikri Mülkiyet Hakları Koruma Derneği’nden Avukat Dilek Üstün Ekdial ve MÜYAP Başkanı Bülent Seyhan’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıda konuşan Can Orhun şunları söyledi:
“Öncelikli hedefimiz müzik piyasasına ilk adımlarını atan müzisyenleri, eserlerini nasıl koruyacaklarına yönelik bilinçlendirmek. Günümüzde dijitalleşen hayat, yaratıcı çalışmalar yapan kişilere yeni ufuklar açarak yeni araçlar sunarken aynı zamanda eserlerinin izinleri dışında kullanımına ilişkin de ciddi bir tehdit oluşturuyor. Tasdix ile bu tehdidi en aza indirmek için çalışıyoruz. Tasdix, sağladığı hizmetle, sanatçıların bu eserler için harcadığı, maddi ve manevi, ölçülebilir ve ölçülemeyen emeğine sahip çıkıyor. Bu işbirliğiyle Unkapanı Digital’de de müzisyenler, eserlerini anında Tasdixleyerek özgürce paylaşabilecek ve yapımcılara sunabilecek. Unkapanı Digital platformuna üye olanları, Tasdix’e de üye olmaya davet ederek, Ocak 2017’ye kadar eserlerini ücretsiz Tasdixleme fırsatı sunuyoruz. Böylelikle hem amatör müzisyenleri eserlerini korumaları yönünde bilinçlendiriyor hem ücretsiz bir hizmet sağlıyoruz.”
Eserlerini duyurmak isteyen geleceğin yıldızlarının önünü açacak
Projenin mimarları arasında bulunan Unkapanı Digital Proje Koordinatörü Mustafa Kınış Unkapanı Plakçılar Çarşısı’nın dijital platforma taşınmasının hikayesini anlattığı konuşmasında, sektördeki değişimi de paylaştı. “Unkapanı Digital ülkenin her yerinden hatta yurtdışından bile amatör ses sanatçılarının kendi videolarını yükleyerek portal üzerinde kayıtlı olan müzik yapımcıları ile buluşma fırsatı sunan bir dijital ortam” tanımını yapan Kınış’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye’de son 10 yılda fiziki albüm satışı yüzde 80’lerin üzerinde düşerken, dijitalde gelirler 2004 yılında 0,4 milyon dolardan 2013’te 9,7 milyon dolara yükseldi. “Dijitalin bu derece yaygınlaştığı günümüzde amatör sanatçıların dijital ortamlarda seslerini duyurmaları kadar eserlerini koruyabilmeleri de önemli” diyen Kınış, “Tasdix ve Unkapanı Digital işbirliğinin hem seslerini hem de eserlerini duyurmak isteyen geleceğin yıldızlarının önünü açacağına inanıyorum” dedi.