Dijital işler, dijital kazançlar
Açılış konuşmalarının ardından paralel salonlarda gerçekleşen oturumlardan biri ‘Dijital İşler, Dijital Kazançlar’ Teknoloji Platformu oldu. Haliç Kongre Merkezi Marmara Salonu’ndaki platformda açılış konuşmasını BiggPlus Group İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su M. Enis Karslıoğlu yaptı. 'Bilişim Teknolojilerini Bayi, Çalışan, Müşteri Ödüllendirmede Nasıl Kullanırsınız?' başlıklı sunumu ile Enis Karslıoğlu, bağlılığın duygusal olduğuna dikkat çekti. Bağlılığın sihir yarattığına da işaret eden Karslıoğlu, bu noktada hedef kitleyi iyi tanımanın bir gereklilik olduğunu da vurguladı. Markaya yönelik bağlılığın bayi, çalışan ve müşteri bağının sonucu olduğuna değinen Karslıoğlu, sanal mağazada sadakat uygulamalarını ise şöyle sıraladı: Bayi ve içerik yönetim programı BIGGCLUB, küresel çalışan takdir ve sosyal ödüllendirme platformu BIGGSTARS, online ödül ve avantajlar dünyası BIGGREWARDS, satış ekipleri ödüllendirme platformu BIGGSALES ve mobil sadakat programı BIGGY.
Bu platformda ikinci sunumu Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi Danışmanı Yelda İpekli yaptı. 'Marka Olmak Kolay, Yönetmek Zor' sunumu ile Yelda İpekli, insanların şirket, ürün veya hizmetleri hakkında topluca hissettikleri, düşündükleri ve söylediklerinin 'marka' kavramını oluşturduğunu belirterek, “Marka kafada değil, kalpte oluşur. Algısaldır ve ürüne yönelik duygusal tepkidir” açıklamasını yaptı. Bu noktada marka yönetiminin de pazarlama tekniklerini kullanarak insanların markaya ilişkin algı ve tutumlarını etkileme süreci olduğuna işaret eden Yelda İpekli, “Geleceğin pazarlaması; tüketiciler için yapmak ve söylemek değil, tüketiciler ile birlikte yapmaktı” dedi. Hiçbir sosyal ve tüketici dinamiğinin, pazarlama disiplinini internet ve GSM kadar kökten değişime zorlamadığına işaret eden İpekli, bu yeni dünyayı da 'interaktif tüketici imparatorluğu' olarak tanımladı. Bireyselleşen ve etki gücü artan bir tüketici kavramı ışığında İpekli, küresel bazda bu kavrama yanıt veren başarılı küresel markaları da sunumunda örnekledi.
Platformun ilk paneli ‘Girişimler ve Markaların Dijital Müşteri Ekosistemindeki Buluşması’ başlığında düzenlendi. Magnetic London İstanbul Direktörü Ece Gül’ün yönettiği panelin katılımcıları ise Kolektif House Kurucu Ortağı Ahmet Onur, İyisahne.com kurucusu ve CEO’su Sinan Zabunoğlu, Mutlubiev kurucu ortağı ve CEO’su Tayga Baltacıoğlu ve Kolay Randevu İnternet Hizmetleri kurucu ortağı Uğur Çivi oldu. Farklı başlıklarda hayata geçen her bir girişim, başarıya ulaşma kriterlerini katılımcılarla paylaşırken, hedefleri hakkında da bilgiler verdi.
İletişim arası sonrası ilk sunumu ‘Dijital Dünyada Deneyimleyerek Pazarlama’ başlığında Influanza kurucu ortakları Selçuk Kızıltuğ ve Sercan Lir yaptı. KOBİ'ler için influencer marketing odaklı bir yapıyı hayata geçirdiklerini belirten Kızıltuğ, “Micro-influencer; satın alma kararlarını etkilediği gibi, bu kitle yaptıkları paylaşımdan kazanç da elde etmek istiyor” bilgisini paylaştı. Bu tabloda KOBİ'lerin de influencer marketing çalışmalarına dahil olmak istediğini vurgulayan Kızıltuğ, bu noktada Influanza'nın önemli bir çözüm sunduğu bilgisini verdi. Bu yapı ile firmaların kendilerine uygun mikro-influencer bularak birlikte çalışabildiklerini, böylece kendi ürün ve servislerini tanıtabildiklerini belirten Sercan Lir, şöyle devam etti: “Hedefimiz; haftalık yüzde 5 kullanıcı ve proje artışı ile platformun kullanımını genişletmek. Mart 2017'de de mobil uygulamamız kullanımda olacak. Bu yapıda 190'a yakın firma, 505 influencer ile sayısız proje yürütülüyor. Bu Avrupa ve ABD'de büyük bir pazar. Eylül ayında Berlin pazarını test ettik ve hedefimiz, Ocak ayında Berlin'e yerleşmek ve yeni bir yatırım turu almak.”
“Yediğin İçtiğin Benim Olsun, Gördüklerini de Anlat!” sunumu ile Gurulogy kurucusu ve yeme-içme, yaşam stili yazarı Serra Tükel söz aldı. Arkas Holding’de görev yapan Tükel, 3.5 yıl önce kendi sitesini kurduğunu, 5 yıldır içerik ürettiğini belirterek konuşmasıına başladı. “Etkileşim başlayınca merkezler de kendilerine çekidüzen verdi, blogger’lar öne çıktı” diyen Serra Tükel, “İçerik kraldır, ama asıl kral context, yani uygun durumda, zamanda ve insanda yapılan eşleştirmeler” eklemesini yaptı. Tükel, dünyaca ünlü şeflerle bir araya gelme imkanı bulduğunu da vurguladı.
‘Dijital Vergi’ başlıklı sunumuyla Centrum Consulting Şirket Ortağı Ramazan Biçer, önemli bilgileri katılımcılarla paylaştı. Dijialleşen dünyada verginin hızlı dönüşüm, yeni vergi kaynakları, gizli ortaklar ve vergi kanunlarının yetersizliği ile karşı karşıya olduğunu belirten Ramazan Biçer, uluslararazı bazda bu başlıktaki düzenlemeleri örnekledi. Bunların Türkiye'ye yansımaları başlığında da Biçer, Vergi İdaresi'nin çalışmalarını, dolaylı vergileri ve doğrudan vergileri katılımcılara anlattı. Sektörü vergilendirme konusunda dönüşümün göze çarptığını belirten Biçer, “Vergisel değişiklikleri yakından izlemek gerek” yorumunu yaptı.
Günün son paneli ‘Dijital Fikirleri Dijital İşe ve Kazanca Dönüştürmek’ başlığında düzenlendi. Endeavor Türkiye Kurucu Genel Sekreteri Didem Altop’un yönettiği panelin katılımcıları ise TTGV Genel Sekreteri Dr. A. Mete Çakmakçı ile Inveon kurucusu ve CEO'su Yomi Kastro oldu. E-ticarette büyümeye vurgu yapılan panelde, pazar yerlerinin ivme kazandığına da dikkat çekildi. Bunun bir adım sonrasının paylaşım ekonomisi olduğuna, bunun da konvansiyonel uygulamaları rahatsız edebildiğine dikkat çeken katılımcılara göre, pazar yeri örnekleri hep gelişecek. Teknolojiye sahip olmanın ucuz hale geldiğine işaret eden panel katılımcıları, KOBİ tarafında ise bulut bilişim ve hosting’de katma değerli servislerin öne çıktığına, KOBİ’ler için BT yatırımı yapmanın biraz olsun kolaylaştığına işaret ettiler.