Dijital Kimliğinizle Bağ Kurun
Görüntülü Etkileşim Plaftormu 11Sight’ın Dijital Dönüşüm Sohbetleri’nde bu hafta, Cool Digital Solutions Dijital Marka ve Eğitim Direktörü Gamze Nurluoğlu konuk oldu. Nurluoğlu, Dijital Kimlik ve kurumların dijital kimliğe geçiş süreci hakkında önemli bilgiler verdi.
Uzun zamandır dijital markalar üzerinde çalışan Gamze Nurluoğlu, dijital kimliğin ne olduğunu ve nasıl oluşturulması gerektiğini Instagram canlı yayınında 11Sight Türkiye Ülke Müdürü Ercan Gümüş’e anlattı.
Dijital Kimlik Kendinizi Var Etme Sürecinizi Var Edecek
Dijital marka ve kimlik alanında birçok eğitimlerinin olduğunu ve eğitimleri önce hep kendi üzerinde yaptığını açıklayan Nurluoğlu, “Hepimiz birer dijital bir markayız. Şirketlere yatırım yapmak yerine kendi ismime yatırım yaptım ben. Dijital kimlik dijitaldeki bütün varlığınız ve kendinizi nasıl ifade ettiğiniz. Kimsiniz, nasıl adımlar atacaksanız, kendinizi dijital süreçte var etme sürecinizi var edecek.” dedi.
Canlı yayında gelen soruları da cevaplandıran Nurluoğlu, bir izleyicinin “Covid-19 Sürecini firmalar nasıl yönetti, hangi hataları ya da hangi doğruları yaptılar? Kurumsal firmalar nasıl hareket etmeli?” sorusuna karşılık olarak ise şu cevabı verdi:
Pandemi Sürecinde Markalar Korkup, Sustular
O kadar büyük yanlışlar yapıldı ki… Markalar korktular, sustular, reklam yapılmaz dediler sustular. Durdular. Yanlış iletişim yapanlar vardı. Elinizi yıkayın, sağlığına dikkat edin diyenler oldu. Hastane, doktor gibi sağlık önerisi yapanlar oldu. Marka bunu yapmamalı. Burada da hata yapıldı. Markalar sağlık iletişimi yapar oldular. Ne yapmalılar? Şu an insanların en çok bağ kurmaya ihtiyacı var. İnsanlar yalnız ve eksik hissediyorlar. İyi gelecek şeylerden bahsetmemeliler. Kendi markanız hangi hissi veriyorsa ondan bahsedebilirsiniz. Eski marka anılarından bahsedebilirsiniz, iyi günlerden bahsedebilirsiniz. “Bak indirime girdi bunu alın” derseniz ayarı kalmıyor, ayarı şaşıyor, herkes kendi işini yapmalı. Önemli olan neye ihtiyacım var? sorusunun cevabını verebilmek.
Şu an insanlar psikolojik olarak yıpranmış ve kızgın dönemindeler, iletişim dinamiklerini her şey normalmiş gibi devam ettirirseniz tepki vermeyecekleri şeylere tepki verirler, kızmayacakları şeylere kızarlar. O kadar riskli bir nokta ki.
2020, Bağ Kurma Yılı Olacak
Kendinizle özdeşleştirirseniz karşı tarafla bağ kurmanız daha kolay olur. 2020 yılı bağ kurma yılı bizim için. Başarı o zaman gelecek. Bir defa şeffaf olacaksınız, oyunlara karmaşalara gerek yok. Topluluk oluşturmak için dürüst olacaksınız, insan gibi yaklaşacaksınız.
Malınızı Satarken İnsanların Gözüne Sokmamalısınız
Önemli olan nereden başlayacağını bilmek buna da yazarak gelinmeli, başka yolu yok. Biz ürünümüzü ortaya koyacağız ama insanların gözüne sokmayacağız. Müşterinin bu ürünü neden alması gerektiğini anlatması yani talep oluşturması gerekir. Müşteriye “İhtiyaçlarını anlıyorum” mesajını vermemiz lazım. Bunu al diye gözüne sokarsanız almaz gider ,rakibin ürünün alırım, der. Bağ kurmak buradan geliyor ve çok önemli.
Dijital Kimliğe Geçerken Nelere Dikkat Etmeli?
Dijital kimliğe geçerken yapacaklarınız; logonuzu nasıl kullanacaksınız buna karar vermek. Renklerinizi seçin, iletişim dilinizi seçin, fontunuzu (yazı tipinizi) seçin, hangi kanalları kullanacaksınız onu seçin. İçerik stratejinizi seçin. Hangi kanalda ne konuşacağım, bunları yazmanız lazım. Kim iletişimci olacak, kim konuşacak? Bunları birer birer yazmaları gerekiyor ve bunları tüm şirket çalışanlarına anlatmaları gerekiyor.
Markaların Bir Rehberi Olmalı
“Markaların bir rehberi olmalı. Kurumsal kimlikte renklere dikkat etmeli. Fontlar çok önemli, içerik anlatırken sürekliliğe dikkat edilmeli. Bir dijital fontunuz olmalı ve onun dışına çıkılmamalı.
Dijital kimlik çok kritik. Nerede konuşacaksın, nerede “sen” konuşacaksın, çalışanlar kendilerini nasıl anlatacak?.. Neden bir rehbere ihtiyacım var ki, derseniz; kişiler değişiyor, işler değişiyor, ajanslar değişiyor. Bugün çalıştığınız ajansla yarın çalışmadığınızda tüm yapılanlar çöpe gidiyor.
Markanız Ne Satıyor, Önce Bunu Bulmak Gerekir
Marka ne istiyor, marka bilinirliği mi yoksa satış hedefi mi istiyoruz? Marka ne satar, marka ne istiyor onu soruyoruz. Sizin markanız ne satıyor öncelikle bunu bulmanız lazım. Bunu bulursanız içerik stratejiniz daha hızlı ilerliyor.
Kurumsal Firmalar Yaptıklarını Toparlayıp Rehber Oluşturabilirler
Kurumsal firmalar bir tarafa girişimciler bir tarafa diye ayırıyoruz. Kurumsal firmalar yaptıklarını toparlayarak bir rehber ortaya çıkararak dijital kimliklerini ortaya çıkabilirler.
Sonra Yaparız Deyip Dijital Kimliğe Geç Kalmayın
Girişimciler yola çıkarken hem girişimlerini ilerletip hem de kurumsal kimliklerini aynı anda yapsalar her şey daha da kolaylaşacak. Faaliyete geçtikleri zaman buna zamanları kalmayacak. Kuluçka döneminde dijital kimlik hazırlansa çok daha faydalı olacaktır. Girişimler sonra yaparız diye geç kalmaktansa dijital kimliklerini ortaya koyup biz buyuz deseler yatırım turlarında çok daha başarılı adımlar atabilirler.
Siz Platformun Şeklini Almayın, Dilinizi Geliştirin
Facebook açıyorsunuz başka logo, Instagram’da başka bir logo, diğer tarafta başka bir şey var, her yer bambaşka hareket ediyor. Her kanalın özelliği başka diye savunma yapılıyor ama sizin kimliğiniz her kanala uyarlanabilir. Siz platformun şeklini almayacaksınız, platforma göre dilinizi geliştireceksiniz, her kalıba girerseniz kaybolup gidersiniz.
Bu bilinç henüz gelişmedi, birçok şirket sosyal medyada krizler de yaşadı. Firmaların hareket kriz planı olsa krizleri daha kolay atlatacaklardır.
Her Platforma Uygun Bir Dil Mümkün Değil
Tüm platformlara uygun bir dil mümkün değil. Sosyal medya platformlarının dilleri farklıdır. Hepsi ayrı bir dünyadan konuşuyor. Bu kadar birbirinden farklı platform varken aynı dili kullanmak mümkün değil. Hedef kitleler bile aynı değildir.“
Linkedin’i Herkes Kullanacak
Linkedin’i herkes kullanacak, bundan kaçış yok. Dijital kimliğimizde de önemli bir nokta. Bu kanalı kurumsal ve kişisel marka bilinirliği için kullanabildiğimiz gibi, pazarlama ve satış da yapabiliriz. Artış kanalları açabilirler, kapı kapı satış yapma tamamen bitti. Oturacaklar Linkedin’in başına müşteri bulacaklar, hayat normale dönene kadar böyle olmalı. Etkileşim yapmazsanız, yorum yapmazsanız, yorumlara cevap vermezseniz algoritma sizi desteklemez.