Dijital okuryazarlık için ‘Dijital Yaşam Ar-Ge Merkezi’ hayata geçirilecek
‘Teknoloji Bağımlılığı ile Mücadele Çalıştayı-2022’, Ankara Valiliği ile Gazi Üniversitesi iş birliğiyle 6 Haziran tarihinde, Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi.
Programa, Ankara Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan, Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bekir Buluç, Prof. Dr. Fazlı Polat, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sırrı Kotanoğlu, Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı ve Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dilci, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi açılış konuşmasında, dijitalizm ile birlikte eski normale ait geleneksel olan zenginliklerin dijital ortamla iç içe hale geldiğini ve dünyaya bağımlı olduğunu aktardı. Bu dönüşümün kaygı verici olduğunu belirten Selvi, bilinçli kullanım becerileriyle dijital okuryazarlık yetkinliklerinin önemine dikkat çekti ve “Tüm dünyanın dijitalleşmesi kaçınılmaz olmakla beraber, milli ve yerli yazılımcıların üreteceği dijital veriler belki de bu sürecin kurtuluş reçetesi olacak” değerlendirmesini yaptı. Prof. Dr. Bekir Buluç, dijitalleşen toplum yaşamıyla birlikte yeni bir yaşam alanı olan simülatif evrenlerin ortaya çıktığına dikkat çekerek “Dünyadaki ticaretin ve ilişkilerin yeniden harmanlandığı, hatta kapitalist para akımının yer değiştirdiği Covid-19 pandemisi ile beraber dijital yaşam tarzının gelecekteki yeni dijital yaşam biçimine zemin hazırladığı bir başlangıcı yaşamaktayız. Gerek popüler kültürün, gerekse dijital toplumun istekleri ve beklentileri doğrultusunda şekillenen yeni metalar, toplumun her türlü hassasiyetine etki eder bir noktaya geldi” şeklinde konuştu. Dijital okuryazarlık becerisinin önemine de değinen Buluç, bu kapsamda Gazi Üniversitesi olarak ‘Dijital Yaşam Ar-Ge Merkezi’ni hayata geçireceklerini ifade etti.
Tepe yöneticilerinin bilgi, bilinç ve farkındalık düzeyi çok önemli
Dr. Ayhan Özkan, üniversitelerin kamuoyuna, vatandaşa ve bulundukları kente önemli katkılar sunduklarının altını çizerek “Üniversiteler; toplumun bilinçlendirilmesi, farkındalık düzeyinin artırılması için çözüm yolları sunar, topluma katkı verir” ifadesini kullandı. Bağımlılık konusunun son yüzyılın baş belası olduğunu dile getiren Özkan, bağımlılığın sadece bireyi değil aile ve toplumu ağır bir şekilde tehdit ettiğini söyledi ve teknoloji bağımlılığının nerede başladığının, nerede bittiğinin ve nereye kadar bağımlılık olduğunun belirsizliğine dikkat çekti. Özkan, tepe yöneticilerinin bu konudaki bilgi, bilinç ve farkındalık düzeyinin çok önemli olduğunun altını çizerek klasik yönetim dışına çıkılması ve liderlik yapılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Tuncay Dilci, dijital yaşam becerisinin günümüzün önemli beceri alanlarından birisi olduğunu ifade ederek bu noktada bağımlılıkla ilgili uzmanlık alanının da bir mesleki oluşuma doğru evrilmesine dönük çalışmalarının başlayacağını dile getirdi. ‘Davranışsal Bağımlılıklar ile Mücadele Eylem Planı’na değinen Doç. Dr. Mustafa Sırrı Kotanoğlu da, sorunun çözümü için gençlerin bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekti. Program Gazi Eğitim Fakültesi Bosna Binasında yapılan çalıştayla devam etti. Çalıştayda; ‘Sanal Evren (Metaverse) Geleceğe ve Sosyal Hayata Etkileri’, ‘Dijitalleşme ve Eğitim’, ‘Teknoloji Bağımlılığının Sosyal Hayata ve Değerlere Etkileri’ başlıklarında 3 adet masa kuruldu. Masalarda alanında uzman bir akademisyen moderatörlüğünde taraflar konuyu her yönüyle irdeledi. Çalıştayda, öğretim üyeleri, mülki idare amirleri, uzman hekimler, hukukçular, AMATEM yetkilileri, YEDAM yetkilileri, emniyet mensupları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, psikologlar, sosyal çalışmacılar, çocuk gelişimciler, öğretmenler, psikolojik danışmanlar, sosyologlar, diğer eğitimciler, basın mensupları, öğrenciler ve sporcular gibi alanında uzman kişiler görev aldı. Etkinlikte, BThaber tarafından çıkarılan, kendisinin de röportajının bulunduğu Dijital Türkiye dergisi, Ankara Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan’a takdim edildi.
Teknolojik ürünler çocukların araştırma yapabilecekleri bir enstrüman olarak değerlendirilmeli
Çalıştay katılımcılarından Uzman Psikolog Nedim Yüksel Çakır, çocuklardaki teknoloji bağımlılığına dikkat çekerek ”Son dönemlerde yaygın olan teknoloji bağımlılığı özellikle velilerimizi oldukça zorlamakta. Teknoloji bağımlılığıyla mücadele etmenin ilk yolu teknolojik ürünleri çocuklarımızdan uzak tutmak ya da yasaklamak değildir. Teknolojik ürünler; bir planlama içinde oyun oynayabilecekleri, araştırma yapabilecekleri bir enstrüman olarak değerlendirilmelidir” açıklamasını yaptı.