Dijital onay süreçleri üzerine yatırımlar artacak
Pandeminin etkisini devam ettirmesi ve Türkiye dahil pek çok ülke üzerinde ikinci dalganın gözlenmesiyle beraber uzaktan çalışma ve uzaktan hizmet alma artık bir yaşam tarzı haline gelmiş durumda. Bu kapsamda kurumların müşteriye dokunan tarafta mevzuat düzenlemeleriyle beraber uzaktan müşteri edinimi, uzaktan – dijital onay süreçleri üzerine yatırımlarını arttırmalarını bekliyoruz. İç hizmetler tarafında dijital iş akışları yatırımları yanı sıra pandeminin ekonomik etkileri ile beraber müşteri izleme, ön anomali tespiti ve tahsilat optimizasyonu gibi konuların önem kazanacağını öngörüyoruz.
Pandemi ve pandemi sonrası dönemle beraber bugün en öncelikli konu sağlık olacak. Müşteri ve çalışanının sağlığını önceliklendiren ve bu anlamda hizmetler üreten kurumlar öne çıkacak. Tüm süreçlerin dijital olarak uzaktan yönetildiği, müşterinin zor günlerinde ona destek olan (kredi ödemelerini öteleyen, sağlık harcamalarını taksitlendiren, vb.) kuruluşlar müşteri ile çalışan bağlılığı yaratacak. Dolayısıyla uzaktan çalışma metodolojileriyle müşteri anomalilerinin önden tespit edilmesi ve buna göre müşterinin yönlendirilmesine dönük konular kurumların öncelikleri olacak.
Artan riskler ve düşen talep sonrası kurumlar yatırımları için bir izleme dönemine girmişlerdi. Ancak artık içinde bulunduğumuz dönemin bir yaşam tarzı haline gelmesi ilk şoku atlatabilen kurumların kendilerini yeni döneme adapte etmeleri sonrasında yatırım iştahı yeniden artmaya başladı. Özellikle yeni dönem içerisinde büyümek ve öne çıkmak isteyen firmalar dijitalleşmeye, farklı kasları kuvvetli olan paydaşlarla iş ortalığı yapmaya ve dolayısıyla sistem entegrasyonuna ağırlık verecekler. Yine belirli manuel işlerin yazılım sistemleri tarafından otomasyona bağlanması, devam eden süreçler içerisindeki operasyonel riskleri azaltacağı ve her koşulda iş devamlılığı sağlayacağı için Robotik Süreç Otomasyonu da (RPA) önemli bir yatırım alanı olacak.
Linktera Genel Müdürü Taşkın Osman Aksoy