Dijital Pazarlama İletişiminde Yeni Dönem
Dijital Pazarlama İletişimi Platformu (DPİP), Reklamverenler Derneği (RVD), Reklamcılar Derneği (RD), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği MMA desteğiyle hayata geçirildi. Platformun hedefleri ve dijital büyümenin sürdürülebilirliği ile ilgili Dijital Pazarlama İletişimi Platformu Başkan Yardımcısı Ayşen Akalın’ın görüşlerini aldık.
-
Reklam dünyasının temsili ile ilgili yoğun çalışmalar yapan dört dernek yepyeni bir platformu hayata geçirdiler. Yeni bir oluşuma neden ihtiyaç duyuldu, platformun kuruluş amacı nedir?
2020 ilk yarıyıl verilerine göre dijital medya yatırımlarının payı Türkiye’de toplam medya ve reklam yatırımlarının yüzde 55,3’ünü oluşturdu. 2021 yılında pandeminin de etkisi ile bu oranın büyüyeceği öngörülüyor. Çevrimiçi ekosistemin geleneksel medya yatırımlarının önüne geçmesiyle birlikte bir büyüme stratejisine ihtiyaç olduğunu daha net gördük. IAB 10 yıldır bu konuda büyük emek veriyor. Son yıllarda MMA’in de çalışmaları da sektör değer katıyor. Ancak, dijital pazarlamanın sürdürülebilir bir büyüme elde edebilmesi için daha güçlü ve özerk bir alan olarak temsiliyetinin önemli olduğu görüşünden yola çıkarak Dijital Pazarlama İletişimi Platformu hayata geçirildi. Platformun kuruluş amacını, dijital pazarlama iletişimi alanının sağlıklı gelişimi, güvenli internet ortamının tesis edilmesi ve tüm taraflar arasında çözüm odaklı bir iş birliğinin sağlanması olarak özetleyebiliriz.
-
Nasıl bir organizasyonel yapı kuruldu?
Ajanslar, reklamverenler ve diğer mecralarla hızlı ve anlık iletişim içinde olabilecek bir yönetim sistemi kuruldu. Bu yapı aynı zamanda karar vericiler ve kanun yapıcılar ile birebir iletişimde olacak, dünyadaki tüm gelişmelerin takipçisi ve ülkemize bilgi akışının sağlayıcısı konumunda hareket edecek. DPİP Yönetim Kurulu toplantısında, iki yıl boyunca görev yapacak bir yönetim kurulu seçildi. Platform Başkanı olarak Ahmet Pura görev aldı. Başkan yardımcıları olarak ben ve Reklamcılar Derneği Başkanı Volkan İkiler birlikte çalışacağız. Üyelerimiz dört derneğin temsilcilerinden oluşuyor. Ayrıca, dört derneğin hukuk temsilcileri ve Reklam Özdenetim Kurulu (RÖK) Koordinatörü Ulya Duran’ın katılımıyla oluşturulmuş bir Danışma Kurulu da görev yapacak.
-
Platform hangi alanlarda çalışmayı önceliklendiriyor?
Öncelik dijital pazarlama iletişiminin güvenli ve sürdürülebilir bir biçimde gelişmesi için gerekli altyapıyı oluşturmak. Reklam sektörünün ve tedarik zincirinin mutlak bir şeffaflık anlayışıyla birlikte hareket edebilmesine olanak yaratmak. Tarafların hızlı ve kesintisiz bir iş birliği içinde olmalarının reklamda sahteciliğin önüne geçeceğini ve marka güvenliği yaratacağını düşünüyoruz. Bu şeffaflık doğru mecraların yükselmesini sağlayacak ve reklamverenlerin daha güvenli yatırım yapabilmeleri sonucunu doğuracak, kısaca sektör gelişecek. Dünya Reklamverenler Federasyonu WFA’in inisiyatifi ile dijital reklamcılığın sağlıklı gelişimi için kurulan Global Alliance For Responsible Media (GARM) ittifakını takip ediyor olacağız. GARM, çalışmalarını 3 ana prensip üzerine inşa etmiş durumda; ortak, evrensel güvenlik standartları ve önlemleri oluşturmak, endüstride ortak marka güvenliği araçlarının geliştirilmesi ve yaratılması; karşılıklı hesap verme ve bağımsız doğrulama. Platformumuzun çalışmaları bu prensipler doğrultusunda yürütülecek.
-
Dijital pazarlama iletişiminde nasıl bir büyüme öngörüyorsunuz?
Türkiye’nin dijital pazarlama iletişim rakamları şaşırtıcı şekilde büyüyor. Toplam nüfus 84 milyonu aşkın ve nüfusun yüzde 90,8’i mobil bağlantıya sahip. 66 milyona yakın bir internet kullanıcısına sahibiz. Aktif sosyal medya kullanıcısı sayımız 60 milyon yani nüfusun yüzde 70’inden fazlası. Sosyal medya kullanıcıları yoğunluğunda ilk üç sırada Youtube, Instagram ve WhatsApp var. Facebook dördüncü sırada olmasına rağmen reklam erişimlerini geçtiğimiz yıla oranla 1 milyon artırdığı görülüyor. Pandemi sürecinde internetten alışveriş hem ürün hem hizmet anlamında devasa bir artış gösterdi. Pandemi dijital ekosistemi büyüttü ve bu büyüme hız kesmeden devam ediyor. Örnek olarak verdiğim tüm rakamlardan ortaya çıkan tablo, dijital pazarlama iletişiminin aldığı ivme ile yola devam edeceği… İşte tam da bu sebeple Dijital Pazarlama İletişimi Platformu’nun faaliyetleri önem taşıyor.
-
Kısa ve orta vadede projeler neler?
Sektöre sağlıklı veri sağlamak amacıyla ilk adımda “Reklamın Ekonomiye Katkısı” konulu bir araştırmanın çalışmaları başladı. Reklamda sahtecilik öncelikli bir konumuz ve bu konuya ilişkin bir projenin hazırlığındayız. GARM ile yapacağımız ortak bir webinar çalışmamız olacak. Reklam Konseyi tarafından başlatılan “Inluencer Marketing” kılavuzunun hazırlaması çalışmasına destek vereceğiz. Elbette eş zamanlı olarak DPİP’in sektör ve idari otorite tarafından yetkili merci olarak görülmesi için iletişim çalışmaları yapacağız. Tüm bunların yanısıra özdenetim mekanizmasının hazırlıklara başladık. Bu mekanizma devletin işleyiş ve mekanizmalarıyla uyumlu çalışacak aynı zamanda aynı amaca yönelen kamu ve sektör içi mekanizmaların da birbirini tamamlayıcı görevler üstlenmesini sağlayacak. Orta vadeli bir hedef olarak bu mekanizmanın sağlıklı inşa edilmesini önemsiyoruz.