Dijital Teknoloji Geliştiriciler Eğitimleri Yeni Üniversitelerle Çevrim İçi Devam Ediyor
Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de Koronavirüs (COVID-19) salgını sebebiyle alınan yoğun tedbirleri, eğitim organizasyonları da hayata geçiriyor.
Türkiye’nin veri bilimi alanında ihtiyacı olan nitelikli insan kaynağına ulaşmasını hedefleyen TBV ve SAS’ın iş birliğinde; Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin (SBM) teknik sponsorluğunda süren Dijital Teknoloji Geliştiriciler Projesi kapsamında verilen dersler de uzaktan sürdürülerek öğrencilere dijital ortamda ulaşıyor. SAS, sahip olduğu uzmanlık sayesinde sunduğu uzaktan erişim imkânı olan zengin içeriği ile planlanan eğitimlerin aksama olmadan sürdürülmesini mümkün kılıyor.
İleri analitik ve yapay zekada dünya lideri SAS, Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) iş birliğiyle yürütülen Dijital Teknoloji Geliştiriciler projesine dahil olan üniversiteler, SAS’ın sunmuş olduğu ve uzaktan erişim imkânı olan çevrim içi içeriklerle eğitimlerini sürdürüyor. Türkiye’de Veri Analitiği ve Yapay Zeka uzmanlığı alanında yetişmiş insan kaynağı açığını kapatma vizyonunda emin adımlarla ilerleyişini sürdüren Dijital Teknoloji Geliştiriciler projesi, geleceğin dijital dünyasına daha hızlı adapte olma amacına yönelik Türkiye’nin pek çok üniversitesine yaymayı planladığı eğitim programlarına devam ediyor. Eğitim kurumlarının uzaktan eğitim programına geçmek durumunda kaldığı son dönemde de programın aksatılmadan, çevrim içi olarak sürdürülen projede; İTÜ, Hasan Kalyoncu ve Özyeğin üniversitelerinde yeni dönem eğitimleri devam ediyor.
Türkiye’nin dijitalleşme sürecinde öne çıkmasını sağlayacak yetişmiş insan gücü açığının kapatılmasında önemli rol oynayan ve şimdiden pek çok öğrenciye ulaşmayı başaran projede eğitimler iki dönemlik kapsamlı dersler olarak devam ederken, başarılı öğrenciler ilgili SAS sertifika sınavlarına ücretsiz giriş hakkı elde ediyor. Sınavları geçen öğrenciler Base Programmer, Statistical Business Analyst ve Machine Learning SAS sertifikalarına sahip oluyor.
Teknik sponsor olarak projeye destek veren Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, Dijital Teknoloji Geliştiriciler Projesi’ni, yeni nesil dijital yetenekleri keşfeden DAHİ programıyla birleştirmeye hazırlanıyor. Eğitimi tamamlayan öğrencilerin staj ve MT programlarına dahil edilmesiyle, üniversite öğrencilerine sektör profesyonelleriyle birlikte çalışma olanağı sunarak, akademik bilgilerini pratikte deneyimleme fırsatı sunacak.
Mühendislik ve Fen Bilimleri Fakülteleri Akademisyenlerinden Eğitimler
Türkiye’nin dijital dönüşümünde yapay zekanın önemli payı olduğuna inanan SAS, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde üç sertifikalık bir program olarak planlanan ve Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde açılan Veri Bilimine Giriş derslerine, 2019’un güz dönemi itibarıyla başladı. Mart ayının son haftasından itibaren ise değişen gündeme adapte olan eğitim programı dijital olarak sürdürülüyor. Akademisyen Mustafa Bıçakcı’nın verdiği derslere 30 öğrenci katılım gösterdi. Veri bilimciler ve iş analistleri için strateji ve kavramları kapsayan konularla projeye katkı sunacak olan diğer bir program ise Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde 2020 bahar döneminde açıldı. Özyeğin Üniversitesi’nde 23 Mart haftasındaki dersler itibarıyla çevrim içi olarak katılım gösteren 40 öğrenciye ulaşan Dijital Teknoloji Geliştiriciler projesi, teknolojik rekabette gençleri avantajlı kılacak eğitimler sunuyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi, Bilişim Enstitüsü Bilişim Uygulamaları bölümünde açılan eğitim programı ise 2020 bahar döneminde 20 öğrenci ile başladı ve halihazırda dijital olarak devam ediyor. Veri Analizinin Temelleri başlıklı program, İTÜ’lü akademisyen Fahrettin Ay tarafından veriliyor.
Geleceğin teknoloji geliştiricilerini yetiştiren programlarla öğrencilere ulaşan akademisyenlerden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğr. Gör. Fahrettin Ay konuyla ilgili şunları aktardı: “Bu ders kapsamında öğrencilerin veri analizi için temel kavramları ve teknikleri öğrenmesi amaçlanıyor. Dersi başarıyla geçen bir öğrencinin dönem sonu itibarıyla karşılaştığı bir problem ile ilgili veri seti oluşturması veya var olan bir veri setini tanıması, ön işlem süreçlerinden geçirmesi, görselleştirmesi, probleme uygun bir şekilde modelleyerek söz konusu veri seti üzerine yorumlar geliştirmesi ve yeni bilgiler çıkarması bekleniyor. Ayrıca dersle ilgili uygulamaların SAS platformu üzerinden gerçekleşmesinin en büyük getirilerinden birinin, öğrencilerin sektörde bu alanla ilgili kullanışlı bir yazılım üzerine tecrübe edinmesini sağlaması olduğunu söyleyebilirim.”
Yüzlerce gencin geleceğin mesleklerine yönelerek bu alanda kariyer yapmasının önünü açan ve geleceğin bilgi toplumuna bu sayede katkı sunabilmekten ötürü memnuniyetini dile getiren Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğr. Gör. Mustafa Bıçakcı ise ikinci eğitimin başarıyla tamamlandığından bahsederek “SAS ve TBV’nin destekleriyle büyüyen Dijital Teknoloji Geliştiriciler projesinin içinde bulunduğumuz dönem için önemli bir eksiği kapattığını söylemek mümkün. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Veri Bilimine Giriş dersi başta olmak üzere bu kapsamlı eğitimler, geleceğin analistlerine sadece veri işlemeyi ve analiz yapmayı öğretmekle kalmıyor aynı zamanda analitik düşünme sistemini geliştirmeye yönelik son derece büyük etkiler de sağlıyor. Eğitimleri tamamlayıp SAS sertifika sınavlarına giriş hakkı elde eden öğrenciler, programlarını tamamladıktan sonra sektörde ciddi avantajlar yakalayacaktır.” dedi.