Dijital teknolojiler sanayideki enerji tüketimini kökten etkiliyor
7. Uluslararası Enerji ve Değer Konferansı, OSTİM Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi, OSTİM Teknopark ve ‘Center for Energy and Value Issues’ (CEVI) iş birliğiyle, 23 Mayıs tarihinde OSTİM OSB’de düzenlendi.
Konferansın açılışı; Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Aydın, CEVI Başkanı Prof. Andre Dorsman, akademisyenler, sanayiciler ve çok sayıda sektör temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirildi. Konferansta; yerli ve yabancı uzmanlar, sanayiciler ve akademisyenler tarafından ‘Enerji Projeleri ve Ekonomisi’, ‘Enerji Projelerinin Finansmanı’, ‘Enerji Verimliliği’ ve ‘Enerji Üretiminde KOBİ’lerin Rolü’ konuları tartışıldı. Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi ve CEVI Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Baha Karan etkinlik hakkında şu bilgileri verdi: “2007 yılından bu yana her iki yılda bir düzenlenen bu konferans, daha önce Amsterdam, Chicago, İstanbul, Groningen ve Kıbrıs gibi dünyanın çeşitli yerlerinde organize edildi. Ülkemizin enerjide kaynak bağımsızlığı, şüphesiz en önemli güncel sorunudur. Enerji piyasaları ve enerjinin finansmanı konusuna odaklanan ‘7. Uluslararası Enerji ve Değer Konferansı’nın temel amacı; dünyada ve Türkiye’de enerji piyasalarının geliştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması ve özellikle finansmanı konusunda yapılan çalışmaları desteklemektir. Şirketlerin verimli çalışabilmesi için yeni reformlara ihtiyaç duyulmakta.” CEVI Başkanı Dorsman da kâr amacı gütmeyen bir vakıf olduklarını dile getirerek “CEVI’nin 100’den fazla aktif üyesi bulunuyor. Üniversiteler ve uygulayıcılarla iş birliği yapıyoruz. Bu anlamda, bu iki grup arasında bir bağ oluşturuyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Yenilenebilir enerjinin yerli olarak üretilmesi için çaba sarf ediyoruz
Aydın konuşmasında, enerji küresel piyasası içinde OSTİM’in yerel taraf olduğunu ifade ederek “Enerji üretiminden bütün zincirin tamamını yöneten, üreten bu piyasaları takip eden bir ağımız var. 7 bin 500 civarında abonemizin bütün iş ve işlemlerini OSTİM OSB olarak gerçekleştiriyoruz” dedi. Ülkemizin enerji alanında dışarıya bağımlı olduğunu vurgulayan Aydın, şöyle devam etti: “Kendi ihtiyaçlarımızı kendimizin karşılaması gerektiğinin farkındayız. Bölgemizdeki firmalarımızı bir araya getirerek, ‘OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi’ni
faaliyete gerçirdik. Firmalarımızla beraber Türkiye’de; rüzgâr, güneş, hidrojen enerjisi, enerji verimliliği ve bütün enerji dallarında yenilenebilir enerjinin daha çok hayata girmesi ve yerli olarak üretilmesi için çabalarımızı sürdürüyoruz. OSB olarak hedefimiz, gelecek tasarımımız şu; burayı tamamen temiz enerjinin üretildiği, çatılarında güneş panellerinin olduğu, kendi enerjisini üreten ve kullanan bir bölgeye dönüştürmek. İmar planımızı tamamen buna göre değiştirdik.”
Küresel enerji tüketiminin 2040 yılına kadar yüzde 28 artması öngörülüyor
“Üretimi bir kültür olarak görüyorum” diyen Özdebir de konuşmasında şunların altını çizdi: “Yapılan simülasyonlar, enerjinin sürdürülebilir kalkınmadaki öneminin giderek artacağını ortaya koyuyor. Küresel enerji tüketiminin 2040 yılına kadar yüzde 28 artması öngörülüyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarındaki artışa rağmen Türkiye’nin elektrik üretiminde doğalgazın payının yüksek olması, Türkiye’nin halen enerji politikası alanında atılacak adımlarının olduğunun en net göstergesidir. Enerjide değer üretmek adına Türkiye’nin gidecek çok yolu bulunuyor. Öngörülerin gerçekleşmesi durumunda, yenilenebilir enerji dünyanın en hızlı büyüyen enerji kaynağı olarak öne çıkacaktır. EPDK tarafından yapılan düzenlemeler sonrasında Türkiye’nin de bu alanda daha iyi bir noktaya geleceği kanaatindeyim. Dijital teknolojiler sanayideki enerji tüketimini kökten etkilemekte. Yalnızca daha az enerji tüketen makinelerin yerini alması değil aynı zamanda algoritma temelli çalışan, sensörlerden gelen bilgileri işleyen sistemlerin üretim sürecine hâkim olmasıyla birlikte enerjide verimlilik çok önemli hale gelecektir. Bu bilinçle hareket eden sanayiciler, uzun dönemli rekabet avantajı yakalayacaklardır.”
Devlet doğru politikalar oluşturmalı
OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, ‘Ulusların Yükselişi: İmalat, Ticaret, Sanayi Politikası ve Ekonomik Kalkınma’ hakkında bilgiler verdi. Yülek, imalat sanayinin önemine vurgu yaparak “Sanayi bizim için çok önemli. Çünkü OSTİM Teknik Üniversitesi, yeni kurulan bir üniversite. Temel çıkış noktamız; sanayi, sanayi kalkınma, uluslararası ticaret ve bu çerçevede ticaretin içinde olan bir üniversite olmak” dedi. Devletin doğru politikalar oluşturması gerektiğini kaydeden Yülek, “İmalat sanayinde yazılım ve donanımın geliştirilmesiyle verimlilik de artıyor. Dünyanın en sanayileşmiş ülkesi İsviçre çünkü katma değerli üretim yapıyor” şeklinde konuştu. ‘Enerji Projeleri ve Ekonomisi’ panelinde konuşan Petform Genel Sekreteri Eser Özdil de, “Yol ayrımına geldik. Liberalleşecek miyiz yoksa liberalleşmiş gibi mi yapacağız?” değerlendirmesinde bulundu.