Dijital Türkiye yolculuğunda kamunun bilişim çözüm merkeziyiz
Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, “Fiziksel yakınlık ihtiyacını ortadan kaldıran uygulamalara olan gerekliliği Covid-19 sürecinde somut bir şekilde tecrübe ettik” değerlendirmesini yaptı.
“Türkiye, 2000’li yılların başından itibaren artan bir ivmeyle dijital yolculuğunu sürdürmektedir” ifadesini kullanan Cenk Şen, “Değişen ihtiyaçlar ve gelişen teknolojik imkânlar sonucunda dijitalleşme kaçınılmaz bir unsur hâline geldi ve ülkemiz bu duruma kendini uyarlayabildi” değerlendirmesini yaptı. 2004 yılında kurulan ve uydu haberleşme, kablo yayıncılığı ve bilişim alanlarında faaliyet gösteren Türksat A.Ş., ülkemizin dijital yolculuğunda önemli bir aktör olarak yer almakta. Dijital Türkiye için bir yandan telekomünikasyon altyapısı sağlayarak, diğer yandan yazılımlar, uygulamalar üreterek bu sürece katkı sağlamakta. Bu yolculuğu detaylandıran Şen, şunları aktardı: “Dijital yolculuğu iki bölümde ele alabiliriz. Bunları altyapı ve bu altyapının üzerinde çalışacak katma değerli hizmetler olarak değerlendirebiliriz. Uydularımız aracılığıyla uydu haberleşmesi alanında hizmet vermekteyiz. Uydularımız üzerinde TV/radyo yayınları, kısa süreli yayın geçişleri (SNG), ses, veri, internet, intranet, acil durum haberleşmesi, VPN ve çokluortam (multimedia) gibi hizmetleri tek ya da paket hâlinde sağlayan TürksatVSAT gibi birçok faaliyetimiz bulunmakta. Diğer yandan kablo platformu üzerinden verdiğimiz dijital TV, genişbant internet, telefon gibi katma değerli servisler ile dijital yolculuk için altyapı tarafında çalışmaya devam ediyoruz. Bununla birlikte, ‘e-Devlet Kapısı’nın geliştirilmesi ve işletilmesi ile başlayan ve ‘kamunun bilişim çözüm merkezi’ hâline gelen bilişim alanındaki faaliyetlerimiz de bu sürece oldukça önemli katkı sunuyor.”
‘Foresight’ ile verilerin daha anlaşılır olmasını ve bu verilerin değer üretmesini sağlıyoruz
Şen, “Dijitalleşmenin önemini Covid-19 günlerinde daha iyi bir şekilde anlamış olduk” yorumunu yaparak “Fiziksel yakınlık ihtiyacını ortadan kaldıran uygulamalara olan gerekliliği bu günlerde somut bir şekilde tecrübe ettik. ‘e-Devlet Kapısı’ aracılığıyla vatandaşlarımıza tüm kamu hizmetlerine tek bir noktadan elektronik ortamda güvenli bir şekilde erişim imkânı sağladık. Vatandaşlarımızın evde kalmalarını sağlayarak salgınla mücadeleye büyük bir destek vermiş olduk” açıklamasını yaptı. Bilişim alanında kurumsal müşterilere sunulan ve dijital dönüşüme katkı sunan diğer önemli hizmetleri de Şen, şöyle anlattı: “Fiziksel evrak dolaşımı ihtiyacını ortadan kaldıran ve kamu kurumlarının yazışmalarını elektronik ortamda yapmalarına imkân veren BELGENET; elektronik ve mobil imza desteği de sunuyor. Böylece çalışanlar, işlerini uzaktan gerçekleştirebiliyor. Kurumsal arşiv yönetimi için geliştirilen Arşivnet ile fiziksel arşivde; evrak arama ve benzeri süreçleri dijital ortama taşıyarak zaman ve personel tasarrufu sağlıyoruz. Veri görselleştirme ürünü olan ‘Foresight’ ile kurumlardaki verilerin daha anlaşılır olmasını ve bu verilerin değer üretmesini sağlıyoruz.”
Yetkin proje yöneticilerimiz, birçok bilişim projesinin yönetimini gerçekleştiriyor
Pek çok hizmetle Türkiye’nin dijital yolculuğuna katkı sunduklarına dikkat çeken Şen, söz konusu faaliyetleri şöyle sıraladı: “‘Proje Yönetimi’ konusunda yetkin proje yöneticilerimizle birçok bilişim projesinin yönetimini gerçekleştiriyoruz. Bunlar arasında TAKBİS (Tapu Kadastro Bilgi Sistemi), KKTC e-Dönüşüm gibi önemli projeler yer alıyor. ‘Veri Merkezi Hizmetleri’nde; kendi veri merkezimizde barındırma, yedekleme gibi hizmetler sağlıyoruz. ‘Siber Güvenlik Hizmetleri’ veriyor; siber güvenlik alanında sızma testi, uygulama testi, siber güvenlik çözümleri ile hizmet veriyoruz. ‘Coğrafi Bilgi Teknolojileri Hizmetleri’ alanında; lokasyon bazlı birçok hizmetin yanı sıra, gözlem uyduları üzerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü temin ediyoruz. ‘Dijital Arşiv Hizmetleri’ ile; belgelerin sayısallaştırılması hizmetleri sunuyoruz. Projeleri gerçekleştirirken bir yandan özkaynakları kullanıyor diğer yandan ise bilişim sektöründe faaliyet gösteren diğer firmalarla beraber çalışmalar yürütüyoruz. Bu şekilde ekosistemde yer alan diğer paydaşların gelişimine de katkı sağlıyoruz.
Salgının en az hasarla atlatılmasında Türksat milli sorumluluk taşıyor
“Türksat, Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 tehdidine yönelik olarak yaptığı ilk açıklamalardan bugüne kadar yerleşkelerinde görev yapan tüm çalışanların sağlığının korunmasına ve uygun bir çalışma ortamının sağlanmasına yönelik olarak gereken tüm önleyici tedbirleri ve kararları aldı” açıklamasını yapan Cenk Şen, “Kriz süreçlerinin yönetiminde kesintisiz iletişim sağlayabilmek stratejik bir öneme sahiptir. Bu çerçevede ülkemizin söz konusu salgını mümkün olan en az hasarla atlatması için hükümet ve yetkili kurumlar tarafından ortaya konan çabalara destek olma yönünde Türksat milli sorumluluk taşımakta. Bu bilinçle, ülkemizin iletişim omurgasının kesintisiz ve kusursuz işlemesi için çalışmalarımızı yürütürken, çalışanlarımızın sağlığını ön planda tutma sorumluluğumuzdan hiçbir şekilde ödün vermiyoruz. Büyük bir inanç, kararlılık ve fedakârlıkla çalışmalarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Türksat Genel Müdürü Cenk Şen