Dijital yolculuğun tüm aşamalarında varız!
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tahminine göre, 2030 yılına kadar 1.1 milyar iş, yani tüm küresel iş gücünün üçte biri teknoloji tarafından dönüştürülecek. Verimlilik, esneklik ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmanın anahtarı olan dijitalleşme, daha güvenli, daha verimli ve daha kapsayıcı işyerlerine alan açmayı sürdürecek. “Tipik bir çalışanın en son teknoloji ürünü araçları kullanarak yeni verimlilik düzeylerine ulaşabildiğini, daha anlamlı işlere odaklanabilmek için uğraştırıcı görevlerini makinelere verdiğini ve gelişmiş, uzaktan kumandalı ekipmanlarla güvenli bir mesafeden tehlikeli ancak önemli görevleri yapabildiğini hayal edin” diyen Nokia Türkiye ve Orta Asya Başkan Yardımcısı Demetrio Russo ile Endüstri 4.0’a dair detayları ve Nokia’nın bu dönüşümdeki yerini konuştuk:
Endüstri 4.0 neleri kapsıyor ve Nokia için ne anlam ifade ediyor?
Demetrio Russo: İşletmelerin müşterilerin beklentilerine uyum sağlamak için 5G dahil olmak üzere 4. Sanayi Devrimi teknolojilerini nasıl benimsediğini görebiliyoruz. Nokia olarak enerji, imalat, ulaşım ve madencilik gibi aktif varlıkların yoğun olduğu sektörlerdeki süreçleri dijitalleştirmeye ve otomatikleştirmeye çalışmanın yanında şehirleri daha akıllı, daha güvenli ve daha yeşil yapmaya odaklanıyoruz. Endüstri 4.0’ın tam potansiyeli, sadece fiziksel varlığı dijital varlık ile değiştirme fikrinin ötesine geçiyor. Endüstri 4.0, fiziksel altyapıyı geliştirmek ve daha iyi, daha hızlı ve daha güvenli hale getirmek için dijital araçları kullanmakla ilgili bir kavram.
Endüstri 4.0’ın potansiyelini göstermenin anahtarı, tüm endüstriyel varlıkları birbirine bağlamak ve verileri içgörülere dönüştürmekten geçiyor. Yeni teknolojilerin mevcut ortamlarla bağlantı kurması ve kesintisiz 7/24 kullanım imkanı ve öngörülebilir performans gerektiren yaşamsal üretim süreçlerini etkinleştirmesi gerekir.
İşletmeler, web ölçekleyiciler ve hükümetler dijitalleştikçe, temel ağ teknolojilerine daha fazla ihtiyaç duyuyorlar. Ağlar sanayi, işletme ve tüketici kitlesinde büyük fırsatları yaratmak için kritik öneme sahip. Nokia, endüstriyel sınıf özel kablosuz ağlar konusunda güvenilir bir pazar lideri ve dünya genelinde 595’in üzerinde özel kablosuz kurumsal müşteriye sahip. Nokia, işletmelere endüstriyel sınıf özel kablosuz bağlantı ve Wi-Fi, endüstriyel cihazlar, gelişmiş endüstriyel MXIE ve uygulama ekosistemi içeren Nokia Dijital Otomasyon Bulutu (DAC) ürününü hizmet olarak tek bir dijital platformda sunuyor. Tek platform, dünya genelinde ve Türkiye’de kurumların Endüstri 4.0’a yönelik ihtiyaçlarını karşılıyor.
Küresel bazda ne tip bir yönlendirme ve danışmanlık desteği sunuyorsunuz?
Demetrio Russo: Nokia, çeşitli sektörlerde 30 yıllık ağ bağlantısı deneyimiyle özel kablosuz iletişimde bir pazar lideri. Enerji tüketimini ve karbon ayak izini azaltırken maksimum güvenlik, güvenilirlik, esneklik ve birlikte işlerlik konularında uzun yıllara dayanan deneyime, proje ve hizmet tekliflerine, uçtan uca kapasiteye ve esnek çözümlere sahibiz. Müşterilerimizi, dijital dönüşüm yolculuklarının planlama ve uygulama sürecinin neredeyse tüm aşamalarında destekleyebiliriz. Tüm ana coğrafyalarda kilit endüstriyel paydaşlar, kuruluşlar ve düzenleyici makamlarla çok yakın işbirliği içinde çalışıyoruz.
Endüstri 4.0’da başarı için hangi teknolojik yeterlilikler gerekli? Bu yeterliliklerin geliştirilmesi için kamu ve özel sektöre düşen görevler neler?
Demetrio Russo: Güvenlikten işbirliğine, yenilikten iş tatminine kadar her şey dijitalleşmeden fayda sağlayacak. Dijital ekonomi, hem geleceğin dijital hizmeti uzmanlarına, yani destekçilerine hem de tüketicilerine yeni şartlar getiriyor. Hükümetlerin, Ulusal Dijital Stratejileri uygularken, dijital sektör için doğru beceri seti ekosistemlerini oluşturmaya yeterince odaklandıklarından emin olmaları gerekiyor. İş gücünü ve toplumu bir bütün olarak dijital dönüşüme hazırlamak için kapsamlı bir eğitim programının başlatılması önemli. Türkiye’nin, özellikle BT sektöründe yüksek nitelikli kaynak açısından büyük bir avantajı var. Bu durum büyük ölçüde bu alandaki gelişmiş bir eğitim sisteminin var olmasından ve Türkiye’deki hızla gelişen BT sektöründeki BT uzmanlarının deneyiminden kaynaklanıyor. Nokia, Türkiye’de güçlü bir uzman potansiyelinin yaratılmasına katkıda bulunuyor ve bu alana yatırım yapmayı taahhüt ediyor. Türkiye’deki bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik altyapısı bulunan üniversite öğrencilerine yönelik Nokia Telekomünikasyon Derneği Programı yürütüyoruz.
Endüstri 4.0, ağ mimarisinin önemini artırıyor
“Dünya genelinde ve Türkiye’de, endüstride ve işletmelerde yüksek hızlı bağlantı ve dijital dönüşümün daha çabuk uygulanmasına yönelik bir talep olduğunu görüyoruz. Dijitalleşme, verimlilik artışını yeniden sağlamak, iklim değişikliğine yanıt vermek ve daha kapsayıcı erişim sağlamak için teknolojiyi kullanmak gibi dünyanın başlıca sorunlarının çözülmesine yardımcı oluyor. Ağlar, bu dinamikleri ve ihtiyaçları karşılamak için dönüşmeli. Dijital dönüşümün temeli, ileri bağlantı teknolojisi. 5G ve fiber altyapısı, Endüstriyel IoT, yapay zeka ve yapay öğrenme, büyük veri ve bulut gibi teknolojilerle birleştirildi. Bütün bunlar birlikte ekonomik refah, herkes için fırsat ve daha sağlıklı bir gezegen sunabilir.
Türkiye’de özellikle endüstriyel imalat ve otomasyon sektörlerindeki işletmeler hızla gelişiyor ve dijital dönüşüm yolculuklarında Türk işletmelerine destek olmayı taahhüt ediyoruz. Geniş kapsamlı çözüm portföyümüz ile Türkiye’deki çeşitli sektörlerde birçok özel kablosuz ağ dağıtım senaryosunu desteklemeye hazırız. Halihazırda Endüstri 4.0 için yaşamsal iletişim ağlarını kurmuş olan işletmeler, Metaverse’ün avantajlarını deneyimlemek açısından daha iyi konumda. Fiziksel ve dijital dünyaların birleşmesi ile elde edilen endüstriyel metaverse, daha güvenli ve daha sürdürülebilir işlemler sağlayacak, otomasyonu ve prototiplendirmeyi iyileştirecek ve daha hızlı araştırma ve inovasyona imkan tanıyacak. Ağların bütün potansiyelini ortaya çıkarmak, Endüstri 4.0’ın avantajlarından yararlanmanın anahtarı. Endüstri 4.0 çağında üretilen büyük miktardaki veriyi taşımak, yönetmek ve işlemek için gerekli kapasiteyi, hızı, esnekliği, dayanıklılığı ve cevap verme kabiliyetini sunmak için yaygın bağlantı, akıllı veri merkezi teknolojileri ve endüstriyel uç bulut bilişim teknolojisi ile donatılmış yaşamsal ağlar gerekiyor. Dijitalleşmenin gelecek çağı burada ve tamamen yüksek performanslı ağlarla destekleniyor.”