Dijitalleşme Endeksi’nde sektörünün lideri
Accenture Dijitalleşme Endeksi’nde Ana Metal Sanayi’nin lideri olan Borusan Mannesmann, 2016 yılında iş zekası yatırımlarını genişletirken, mobil uygulama odaklı çalışmalarını da sürdürecek. Borusan Mannesmann’ın 2015 yılında temel yatırımlarını iş zekası teknolojisi ve mobil uygulamalar alanları oluşturdu. İş zekası teknolojisi ile operasyonların geçmiş, günümüz ve gelecekteki durumlarını raporlayarak fark yaratmayı hedeflediklerini, bu amaçlarına ulaştıklarını vurgulayan Borusan Mannesmann IT Müdürü Sinem Başak, “Bu sayede yöneticilerimizin geçmiş verilere hakim olarak, verilerle hareket ederek karar almalarını kolaylaştırdık” dedi. Borusan Mannesmann, yine 2015 yılında değişen satış organizasyonunun ihtiyaçlarına yönelik olarak mobil uygulamalar geliştirdi. Bu uygulamalar sayesinde sahadan gelecek bilgilerin, ilgili yönetim birimine ve merkez ofise anlık iletilebilir duruma geleceğine dikkat çeken Sinem Başak, bunun da bölgesel pazar koşullarına ve ihtiyaçlarına anında geri bildirim verebilmeye, rekabette bir adım önde olabilmeye imkan sağlayacağını vurguladı. Birkaç yıldır üzerinde çalışılan entegrasyon yatırımlarına da devam eden Borusan Mannesmann, bu çalışmalarda klasik satış-üretim-tedarik zinciri gibi şirket içindeki temel fonksiyonların entegrasyonlarının ötesinde, tedarikçileri, müşterileri ve bankalar gibi finansal sektördeki paydaşları ile sistemlerini entegre edebiliyor. Böylece verimlilik artışı ve maliyet avantajının geldiğini söyleyen Sinem Başak, BT ekseninde yatırım planlarını paylaştı:
Bu yatırımların temel gerekçeleri, motivasyon unsurları neler?
İnternet kullanımının artması, mobil teknoloji ve kamu tarafından yürütülen e-dönüşüm projeleri, yeni teknolojiler ile birlikte BT yatırımlarının çoğalmasına sebep oluyor. Böyle bir iklimde bizim gibi sektör liderlerine büyük bir misyon düşüyor. Biz önce kendi gelişimimizden, sonra da farkındalık yaratmak adına sektörümüzden sorumluyuz. Burada ana motivasyon; bilgiye daha hızlı ve daha kolay ulaşma ihtiyacından geliyor. Ne biz, ne tedarikçilerimiz, ne de müşterilerimiz, aradaki süreçleri uzatan ve katma değeri olmayan işlerle zaman kaybetmek istemiyoruz. Bu; hızı, verimli iş gücü yönetimini ve pazar dinamiklerine çok daha kolay ayak uydurabilmeyi beraberinde getiriyor.
Küresel faaliyetleri olan bir şirketsiniz. BT yapınız, yatırımlarınız yurtdışındaki iş ortaklarınızdan nasıl geri dönüşler alıyor?
Borusan Mannesmann olarak 3 kıtada 5 fabrikası olan küresel bir çelik boru firmasıyız. Dolayısıyla farklı pazarlarda farklı ihtiyaçlara sahip birçok müşterimiz var. Bu anlamda bilişim teknolojileri konusundaki uzmanlığımız, özellikle yabancı müşterilerimiz tarafından tercih edilmemizde önemli rol oynuyor. Örneğin bazı projelerde müşterimiz ürünün ne aşamalardan geçtiğini, nereye sevk edildiğini takip edebilmek istiyor. Böyle bir yetkinlik, müşterilerimizin o anlamda kendilerini güven içinde hissetmelerine sebep oluyor. Üretimde de pek çok yeni yetkinliğin geliştirilmesi, insan hatasını sıfıra indiriyor. Örneğin, eskiden manuel yapılan boru boyu ölçümü, artık üretime entegre bir sistemde otomatik olarak yapılarak, etiket üzerine kayıt ediliyor.
Şirkette bu gibi BT yatırımlarının benimsenme seviyesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konuda bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yürütüyor musunuz?
Yönetim sistemleri, şirketimizde yatırım yapılan ve değer gören bir alan. Her lokasyonda farklı çalışanları olan büyük bir yapıdan bahsediyoruz. Bu büyük yapı, üst yönetimin de ciddi liderliği sayesinde son yıllarda şirketimizin en stratejik alanlarından biri haline geldi. Dolayısıyla bu bilinçle yeni teknolojileri süreçlerimizin içine entegre ederek kullanımını yaygınlaştırmak, bizim için bir hedeften çok, standart bir iş günümüzün gereği. Bu açılardan tüm çalışanlarımız, her yeni uygulamayı ve süreç değişikliğini kısa sürede içselleştirir bir durumda artık. Çoğu zaman çalışanlarımızdan gelen öneriler ile de süreç için teknolojik yatırımlar yapıyoruz. Böylece hep birlikte daha iyisi için çalışıyoruz diyebiliriz. Süreç yeniliklerinde, ilgili çalışanlarımıza in-house eğitimler yapıyoruz. Ayrıca sürekli bilgilendirme duyuruları da gönderiyoruz.
Sektörünüzde BT odaklı yatırım ve yenilikleri nasıl değerlendiriyor, kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz?
Sektörde bu konuda lider durumda olduğumuzu tahmin ediyoruz. Aslında geçtiğimiz ay aldığımız bir ödül de bunu doğrular nitelikte. Borusan Mannesmann olarak Accenture’ın Türkiye’nin en dijital şirketlerini belirlemek için Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye Bilişim Vakfı ve Vodafone’un desteği ile hayata geçirdiği Dijitalleşme Endeksi’nde Ana Metal Sanayi’nin dijital lideri olduk. Accenture Dijitalleşme Endeksi, şirketleri, hem müşterilerinden hem de kendi sektörlerinden kaynaklanan ihtiyaçları doğru tespit ederek katma değer yaratabilmelerini sağlayacak dijital strateji, hizmetler ve operasyonel yetkinlikler gibi kriterler üzerinden değerlendiriyor. Bu anlamda, veriye dayalı ve güvenilir bir ödüllendirme sistemiyle bu ödülü kazanmış olmak bizim için çok kıymetli.
2016 yılı BT yatırım hedefleri
BT alanındaki en büyük yatırımımız olan Axapta yatırımını 2014 yılında tamamlamış, şirket BT omuriliğini tüm süreçleriyle beraber baştan aşağı değiştirmiş olduk. 2016 yılında iş zekası raporlamaları şirketimizin farklı departmanları için devam edecek. Bunun yanı sıra, mobil uygulama çalışmalarına da devam edeceğiz. İç müşteri mobil uygulama talepleri, artarak devam ediyor. Çalışanlarımız zaman ve ortam bağımsız olarak işlemlerini tek bir platform üzerinden yönetmek istiyorlar. Örneğin, ERP sisteminden gelen bir fatura onayı için tekrar ERP sistemine girmek, izin talebi onayı için web uygulamasını açmak istemiyorlar. 2016’da akıllı cihazlar üzerinden tüm bu süreçleri bir önyüz aracılığı ile yapmayı hedefliyoruz.