Dijitalleşme, lojistik sektörüne hız ve verim katıyor
Lojistik sektöründe ve bu alanda hizmet sunan platformlarda takipten ölçeklemeye birçok başlıkta ihtiyaçları görerek Kamion yapısını hayata geçiren Berkay Adlım, uzun yıllar lojistik, depolama, satın alma gibi operasyonu yoğun iş kollarında düzenli olarak görev alarak sürecin içinde konumlandığını vurguladı.
Handan Aybars
“Ayrıca, 2010 – 2019 seneleri arasında ABD’de yaşadığım süreçte edindiğim kazanımlar da kuruluşumuz için fark etmeden çok güzel bir altyapı sağladı” bilgisini veren Berkay Adlım, Türkiye’nin konumu itibarıyla bu tür bir proje için en müsait ülkelerden biri olduğuna karar verdiğini belirtti. Çünkü Adlım’ın dikkat çektiği gibi, kamyonculuk, ülkemizin GSYH’sının yüzde 4-5’ini oluştururken, diğer ülkelerde bu yüzde çok daha düşük oranda. Bunun üzerine 2019 yılında Türkiye’ye döndüğümde tamamen bu işe odaklandığını, detaylı pazar araştırması sonrası, oldukça yetkin bir ekip toplanmasıyla birlikte Kamion’nun kuruluşuna kararı verdiklerini söyleyen Berkay Adlım, sektördeki temel sorunu “yüklerin ve araçların etkili bir şekilde eşleştirilememesi ve bu yüzden birçok kamyonun boş dönmesi” olarak gösterdi. Araştırmalara göre, her yıl yapılan taşımaların yüzde 32’si boş dönüyor ve bundan kaynaklı ciddi bir karbon emisyonu ortaya çıkıyor. Bunu dengelemek içinse her yıl 215 milyon yeni ağaç dikmek gerekiyor. Bu noktadan yola çıkarak, 2020’nin başlarında Kamion’un kuruluşunu gerçekleştirdiklerini söyleyen Berkay Adlım, “2022’de girişim dünyasının öncülerinden Y Combinator’den 2 milyon dolarlık yatırım alarak, o yıl Y Combinator’den yatırım almaya hak kazanan Türkiye’deki tek şirket olduk. Ayrıca Silikon Vadisi merkezli ve dünyanın en prestijli fonları arasında yer alan bir fondan ve Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerindeki girişimlere yatırım yapan Logo Ventures ve Soma Capital’den de finansal destek aldık” bilgisini verdi. Kamion Kurucusu Berkay Adlım, lojistik sektöründeki ortamı, strateji ve hedeflerini şöyle anlattı:
Bilişim sektörü, doğru kullanıldığında, lojistik odaklı sıkıntıları nasıl azaltıyor?
Bilişim sektörü, lojistik sektörü için çok büyük avantajlar sağlıyor. Özellikle otomasyon, takip sistemleri ve veri analitiği gibi bilişim teknolojileri, tedarik zinciri yönetimini optimize ediyor. Stok takibi, talep tahmini ve envanter yönetimi konularında kullanılan yazılımlar, lojistik süreçlerin daha iyi planlanmasını ve koordine edilmesini sağlıyor. Ayrıca, gerçek zamanlı izleme ve yönetme imkanı sunuyor. Örneğin; GPS teknolojileri sayesinde taşıma araçları anlık olarak takip edilebiliyor. Bu da envanterin güncel durumunun yanı sıra teslimat süreçleri ve araç trafiği gibi faktörlerin anlık olarak izlenip yönetilmesine olanak tanıyor. Öte yandan, e-ticaret ve online platformlar aracılığıyla yapılan satışlar, müşterilere sipariş takibi ve teslimat durumu gibi bilgileri anında sunarak müşteri memnuniyetini artırıyor.
Kamion’un dijital altyapısı ve sunduğu uygulamalar hakkında bilgi verir misiniz?
Sektördeki verimsizliklere ve çevresel sorunlara karşı çözümler geliştiriyoruz. Başta boş yolculukların önüne geçerek karbon emisyon oranlarını düşürmeye katkı sağlıyoruz. Esas amacımız, doğru zamanda doğru kamyonu doğru yükle bir araya getirerek taşımacılık sürecini maksimum verimlilikle gerçekleştirmek. Bu bağlamda sektördeki en büyük avantajımız, tamamen teknoloji ve veri merkezli bir yaklaşım benimsememiz. Sistemimizde mobil uygulama, shipper panel ve admin panel olmak üzere 3 ürün bulunuyor. Yükverenler için, geleneksel araç siparişinde yaşanan tüm süreçleri ortadan kaldırıp, tüm FTL taşıma süreçlerinin tek bir ekrandan yönetilmesini sağlıyoruz. Teknolojik altyapımız sayesinde güvenilir taşıyıcılarla sürdürülebilir operasyonlar sunuyoruz. Lojistik operasyonlarında yoğun bir biçimde yer alan telefon ve email trafiğini ortadan kaldırarak global müşterilerimize tedarik zincirlerinde verimlilik, görünürlük ve yüksek performans sağlıyoruz. Yük taşıyanlar için ise mobil uygulamamız sayesinde kendilerine uygun yükleri tek bir uygulamadan bulma şansı sunuyoruz. Uygulama yardımıyla araçların ne zaman nerede oldukları ve tesislere ne zaman girdiği, ne zaman çıktıklarını ölçüyor, bu içgörüleri operasyonlarını iyileştirebilmeleri için yük verenlerimizle paylaşıyoruz. Bekleme sürelerinin çok yüksek olması durumunda önlem almak isteyebiliyorlar. Kamion olarak buna yönelik çözümler ve yönlendirmeler sunuyoruz.
Yük, kamyon ve rota başlıklarında doğru buluşmayı nasıl sağlıyorsunuz?
Kamion’un web tabanlı bir platform olan Yükveren Paneli’ni kullanan şirketler, kolayca taşıma taleplerini giriyorlar. Taşıyıcılar ise Kamion mobil uygulamasından bu yükleri görüp seçerek taşıma sürecini başlatıyorlar. Teslimat planlaması için sürücüler, mobil uygulamadan kendilerine uygun yükü seçtiklerinde, yük alma ve bırakma noktalarını görebiliyor, yük alış noktasına giderek tesisten yükü alıyor ve taşımaya başlayabiliyorlar. Sürücü dilerse sürüş öncesinde ve sırasında operasyon yöneticisi ile iletişime geçerek tedarik süresi boyunca da destek alabiliyor. Bunların yanı sıra, müşterilerimize aktif taşıma durumlarını yansıtıyoruz. Bu sayede oldukça geleneksel yöntemlerle gerçekleşen takip eforlarını ortadan kaldırıyoruz. Ayrıca Yükveren Paneli sayesinde ödeme ve faturalarını tek ekrandan takip etmelerine imkan sağlıyoruz.
Bu uygulamalar gerek gönderen gerek alıcı için ne gibi fayda ve kolaylıkları içeriyor?
Sunduğumuz hizmetlerle lojistik sektöründe faaliyet gösteren birçok farklı kişinin işlerini kolaylaştırıyoruz. Bunlardan ilki yük sahipleri. Büyük ölçekli yük veren şirketler, taşıma işlerini organize etmek için oldukça fazla zaman ve enerji harcarlar. Bizim platformumuz, bu süreci büyük ölçüde otomatikleştirerek ve yüklerini taşıyabilecek uygun kamyonları bulmalarını kolaylaştırarak, yük sahiplerinin iş yükünü hafifletiyor. Bir diğer fayda sahibi de taşıyıcılar ve sürücüler. Bizim hizmetlerimiz sayesinde, taşıyıcılar ve sürücüler, mevcut yükleri kolaylıkla görüntüleyebilir ve istediklerini seçebilirler. Bu, daha fazla iş, dolayısıyla daha fazla gelir potansiyeli anlamına gelir. Ayrıca, mobil uygulamamızın sunduğu olanaklar sayesinde, sürüşü planlamak, yükü alış ve bırakma noktalarını belirlemek ve operasyon yöneticisi ile iletişim kurmak çok daha kolay hale geliyor.
Yatırım almak odaklı yeni çalışmalarınız olacak mı?
Şu an için yeni bir yatırım almayı düşünmüyoruz. Öncelikle, daha önce aldığımız yatırımları disiplinli bir şekilde kullanarak şirketimizin sürdürülebilir büyümesini sağlamaya odaklanacağız. Gelecekteki potansiyel yatırım düşüncelerimiz olası bir ihtiyaç veya fırsat doğduğunda değerlendirilecek olsa da, şu anda önceliğimiz mevcut kaynakları etkili bir şekilde kullanarak şirketimizin güçlenmesini sağlamak ve müşteri memnuniyetini artırmak.
Gerek 2024 yılı gerekse orta vadeli hedeflerinizi paylaşır mısınız?
Ana hedefimiz; globalde ciro bazında ilk 5 nakliye platformu arasına girmek. Bu hedef doğrultusunda, stratejik fayda sağlayacak şekilde finansal kaynaklarımızı harcamak istiyoruz. 2024 yılı için yurtiçi komple (FTL) karayolu taşımacılığına odaklanacağız. Yakın zamanda Türkiye pazarında büyüyüp platformumuzu ölçeklendirmeyi amaçlıyoruz. Sonrasında kademeli olarak pek çok yan hizmeti hem nakliyeci hem de yük veren iş ortaklarımıza sağlayabilir hale geleceğiz. Ayrıca, ilerleyen dönemde uluslararası karayolu taşımacılığında yeni operasyon merkezleri kurmak ve teknolojinin daha ön planda olduğu, daha önceden Türkiye’de hayata geçirilmemiş dijital lojistik altyapılarını besleyen çözümlere odaklanmak istiyoruz.