Dijitalleşme nitelikli istihdam getirecek
Türkiye’de esnek işgücü modeline liderlik eden Expertera‘nın Şirket Ortağı ve Satış, İş Geliştirme ve Pazarlama Sorumlusu Hayal Koç, dijitalleşmenin işsizlik değil, daha yüksek ve nitelikli istihdam getireceğini belirtiyor.
Expertera Şirket Ortağı ve Satış, İş Geliştirme ve Pazarlama Sorumlusu Hayal Koç, teknoloji her ne kadar bazı rutin işlemleri devralsa da, kullanacağımız yeni teknolojileri tasarlayan, uyarlayan, yöneten ve denetleyenlerin uzun süre yine insanlar olacağını kaydediyor. Dijitalleşmenin yeni çalışma alanları yaratacağını belirten Hayal Koç, bu alanlardan bazılarının veri madenciliği, sanal gerçeklik editörlüğü, makine öğrenim mühendisliği, Bot tasarımcılığı, bilgi güvenlik uzmanlığı, IoT çözüm mimarlığı ve kullanıcı deneyimi uzmanlığı ve yapay zeka pazarlamacılığı olduğunu ifade ediyor. Bununla birlikte birçok sürecin ve yöntemin de tamamıyla değişeceğini dile getiren Koç, örnek olarak 3D printerler’le üretim ve tasarım süreçlerinin değişeceğini ve dijitalleşmeyle satış ve pazarlama yöntemlerinin değişeceğini belirtiyor.
Dijitalleşme tüm sektörleri etkileyecek
Dijitalleşmenin neredeyse her sektörü etkileyeceğini, ama öncelikle “B2C“, bir başka deyişle son kullanıcının insan olduğu sektörlerin etkileneceğini belirten Koç, bunların arasında ulaşım, finans, sağlık, yayıncılık ve medya, telekom, perakende, eğitim, ve seyahat sektörlerinin geldiğini belirtiyor. Koç, bununla birlikte Sanayi 4.0 devriminin getirdiği yeni üretim yöntemlerinin imalat yapan tüm şirketleri etkileyeceğini de söylüyor.
Dijitalleşme ile birlikte şirketlerin yeni uzmanlık alanlarına ihtiyaç duyacağını belirten Koç, “İstihdamdaki artış, teknik uzmanlık alanları kadar sosyal becerileri ve düşünme yöntemlerine sahip profesyonellerde görülecek. Zira teknoloji sürekli gelişiyor ve değişiyor. Tek bir uzmanlık alanına odaklanmak yeterli olmayacak. Yeni teknolojilere hızla adapte olabilen ve farklı teknolojilerin birbirine olan etkisini anlayabilen profesyoneller firmaları ileriye götürecek“ bilgisini veriyor.
Djitalleşen iş dünyasının aradığı uzmanlıklar
Dijitalleşen yeni dünyada aranan bazı uzmanlık alanlarının üstünde duran Koç, aranan teknik uzmanlıkların siber güvenlik, veri analitiği, bulut bilişimi, mobil yazılım uzmanlığı (mobility), büyük veri madenciliği, nesnelerin interneti (IoT), robotik teknoloji, yapay zeka uzmanlığı, makine öğrenimi (machine learning) ve sanal gerçeklik programlayıcılığı olduğunu belirtiyor. Koç, aranan sosyal becerilerin etkili iletişim, yaratıcılık, meraklılık, sentezleme, hızlı öğrenebilme ve esneklik olduğunu, aranan dijital becerilerin ise tasarım odaklı düşünme (design thinking) ve görselleştirme (visualization) olduğunu vurguluyor.
Yetenek açığı uzmanlık havuzlarında
Dijitalleşme sürecinde olan firmaların yetenek açığı problemini çözmek için yenilikçi ve çevik bir insan kaynakları stratejisi gerektiğini belirten Hayal Koç, şu önerilerde bulunuyor: “Yetenek açığını gidermek için şirketler öncelikle çalışanlarının mevcut dijital yetkinliklerini analiz etmeli ve gerekli ama eksik olan yetkinlik ve uzmanlık alanlarını belirlemeli. Sonrasında hibrid bir insan kaynakları stratejisi uygulayarak, farklı deneyim ve özgeçmişlere sahip profesyonelleri içeren proje ekipleri oluşturmalı. Bu ekiplerde bordolu çalışanların yanı sıra proje bazlı destek olacak ‘yakasız‘, on-demand uzmanlar da olmalı. Ancak böyle inovatif yapılarla şirketleri ileriye götürecek yeni fikirler ve yöntemler keşfedilebilir.“