“Dijitalleşme sadece kağıt tasarrufu değildir”
Her gün biraz daha dijital ve mobil hale gelen süreçler, benzer şekilde buna hizmet eden sistemlere de yansıyor. Artık ürünler başka sistemlerle entegre ve belki de onların arkasında son kullanıcıya gözükmeden hizmet verir hale geldiler.
Sistemlerin bulut mimariye uygun ve diğer uygulamalar ile konuşabilen ayrıca mobil sistemlerden de kullanılabilen yapıda olması gerekiyor. Bunun için uygulamaların API setlerinin olması ve farklı sistemlerle güvenli şekilde bilgi paylaşabilmesi de giderek önem kazanıyor. Sonuçta bu gelişmeler aslında doküman yönetim sistemlerinin başka sistemlerin arkasında da çalışabilmesi ve bu şekilde daha geniş bir tabana hizmet vermesi ile sonuçlanacak.
Dijitalleşme açısından kamu kuruluşların özel sektöre daha önde olduğunu söylemek mümkün. Kritik süreçler halen kağıt ortamında kullanılıyor ancak istisnalar var. Devlet kurumları bu noktada daha aktif bir süreç takip ediyorlar. Fakat özel şirketlerin dijitalleşmesinde yeterince bilinçli davranılmıyor. Genelde sadece kağıt tasarrufu olarak konuya yaklaşılması sonuç getirmiyor. Aslında günlük hayatta kullanılan tüm cihazların ve uygulamaların bu süreçlere dahil olması daha fazla katma değer yaratmak için gerekli. Bu uygulamalar da yaygınlaştıkça kullanıcıların sisteme katkısı ve yaklaşımı daha pozitif olacaktır.
E-dönüşüm için tanıtım şart
Mecbur tutulmayan bir şirket e-defter uygulamasına geçmiyor. Elektronik imzada da durum benzer. Yeterli bilinçlenmenin sağlanamadığı ve bunun sonucunda da şirketlerin sağlayabilecekleri faydayı göremedikleri bir durum var. Bu sebeple e-devlet uygulamalarının yaygınlaşabilmesi için hem bir cazibe noktası yaratılmalı hem de gerçekten sistemin kullanıcılara fayda sağlar hale getirilmesi gerekli. Bu gerek şirketler ile devlet arasında bazı bürokratik kolaylıklar sağlanması şeklinde gerekse kullanıcıların günlük iş yüklerinin azaltılması şeklinde olabilir. Tüm bu imkanlar doğru anlatılır ve her şeyden önemlisi yeterli faydayı yaratırsa zorunlu olmayan noktalarda da kullanımın yaygınlaşması mümkün olabilir.
CDT Genel Müdürü Alpay Göğüş