Dijitalleşme, yeni ekonomik düzende her sektör için kilit rol oynuyor
TBD 38. Ulusal Bilişim Kurultayı, 16 – 17 Aralık tarihlerinde, ‘Yeni Normalde Dijital Ekonomi’ temasıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ev sahipliğinde düzenlendi.
Cumhurbaşkanlığı, bağlı kuruluşlar, bakanlıklar, yerel yönetimler, üniversite-akademi, STK ve özel sektörün, bilim insanlarının, bilişim profesyonellerinin ve uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirilen TBD (Türkiye Bilişim Derneği) 38. Bilişim Kurultayı’nın açılışına video konferans ile katılan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, ‘Yeni Normal’in yaptığımız şeyi değiştirmekten öte nasıl yaptığımızla ilgili olduğunun altını çizerek “‘Yeni Normal’in sunacağı çok şey var ve Dijital Dönüşüm Ofisi olarak bizler de bu normalin merkezindeyiz. Kısaca söylemek gerekirse; ‘Gelecek Dijital Dönüşümde’. Bu süreç bize gösterdi ki; ekonomilerin ve toplumların ‘Covid-19 öncesi’ kalıplara dönmesi artık pek olası değil. Özellikle pandemi ile mücadele ettiğimiz bu günlerde, dijital teknolojiler ve büyük ölçekli veri akışlarının hayatımızı değiştirdiğini görüyoruz. Artık günümüzde şirketlerin yaşam döngüsü inovasyon, Ar-Ge ve yenilikçi teknolojilere adaptasyona bağlı” şeklinde konuştu.
‘Bağlanabilirlik’ ekonomi ve toplumların can damarı haline geldi
Kurultayın açılışına katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, TÜRKSAT 5B uydusu hakkında bilgi vererek “Ülkemizin uydu üzerinden sağladığı veri iletişim kapasitesini 15 kat artıracak olan uydumuzun Ka-Bant toplam kapasitesi 50GPBS olacak. 37 yıl boyunca ülkemize hizmet edecek olan 5B uydumuz, 6A uydumuz uzaydaki yerini alana kadar uydu filomuzun en güçlüsü olacak. 5B uydumuzda ‘Yerli Endüstri Katkı Programı’ uygulandı. 2023 yılında da 6A uydumuzu uzaya göndereceğiz. 6A uydumuz yerli ve milli; hem tasarımı, yazılımı, üretimi bizim tarafımızdan üretilen ilk uydumuz olacak. Böylece dünyada kendi uydusunu üretebilen 10 ülkeden birisi olacağız” açıklamasını yaptı. Sayan, ‘bağlanabilirlik’in ekonomi ve toplumların can damarı haline geldiğinin altını çizerek yeni ekonomik düzende dijitalleşmenin her sektör için kilit rol oynadığını vurguladı. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da, dijital dönüşümün artık bir tercih ya da seçim değil, tamamen zorunluluk olduğunu kaydederek “Dijital yerliler olarak adlandırabileceğimiz gençler, teknoloji alanında gerçekleşecek her türlü değişime zaten doğumlarından itibaren hazır. Ancak dijital göçmen olarak niteleyebileceğimiz orta yaş grubu insanlar, şirketler, devletler bu kavram ve yaşam biçimine alışmak için büyük bir çaba içinde” değerlendirmesinde bulundu. Yerli kaynak üretilmesinde büyük eksiklik olduğuna dikkat çeken Karagözoğlu, bu noktada her türlü desteği vermeye hazır olduklarının altını çizdi.
‘TBD ve TÜBİSAD Ömür Boyu Hizmet Ödülü’; Kayalıoğlu ve Kolat’ın
“1976’dan beri, yani 45 yıldır, Ulusal Bilişim Kurultaylarında buluşuyoruz. Bu yıl ellinci yılımızı kutluyor olmak da ayrı bir enerji kaynağımız” ifadesini kullanan TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, “50 yılımızı anlatan ‘Bilişimin Yarım Asırlık Çınarı’ kitabımız, içeriğindeki detaylarla bizi bile şaşırtan bir tarihçe sunuyor” dedi. Aktepe, şu noktalara dikkat çekti: “2020 yılında TBD, ‘Dijital Türkiye Endeksi Projesi’ni hayata geçirdi. Temel amacımız; kamu, özel sektör, üniversiteler ve STK’lar arasındaki iş birliğini geliştirerek dijital dönüşüm ekosistemine hizmet etmek. Dijital Dönüşüm Ofisi ile projenin devamı ve ölçüm yöntemi konusunda yapılan görüşmeler doğrultusunda metodolojinin iyileştirilmesi ve daha geniş katılımlı bir değerlendirme yapabilmek üzere söz konusu modeli kamuoyunun görüşüne açmaya karar verdik. Bu kapsamda çalışmanın ikinci fazının başlatıldığını duyurmak isterim. Bu yıl ‘TBD ve TÜBİSAD Ömür Boyu Hizmet Ödülü’nü alan Atilla Kayalıoğlu ve Dr. Aydın Kolat’ı kutluyorum.” Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu da, Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun kuruculuğunu üstlendiklerini vurgulayarak yazılımcı ekosistemini geliştirecek projelere imza atacaklarını ifade etti ve “Daha fazla yazılıma ve yazılımcıya ihtiyacağımız var” değerlendirmesini yaptı.
TBD’den anlamlı ödülller…
TBD 38. Bilişim Kurultayı’nda; ‘Mobil ve Sabit Haberleşme Teknolojilerinde Gelecek Öngörüleri’, ‘Kayıt Zinciri ve Dijital Paralar Ekosistemi’, ‘11. TBD Genç Bilişimciler Kurultayı’, ‘Dijital Türkiye için Politika ve Stratejiler’, ‘Savunma ve Uzay Sektöründe Dijital Dönüşüm Teknolojileri’, ‘Teknolojide Kadın’, ‘Dijital Güvenlik ve Ötesi’, ‘Yapay Zekâ, Makine Öğrenmesi ve Derin Öğrenme’, ‘Dijital Çağda Akıllı Şehir ve Akıllı Tarım Uygulamaları’, ‘Teknoloji ve İnsan’, ‘Veri Merkezleri ve Büyük Veri Güvenliği’, ‘Engelsiz Bilişim’, ‘Bilişim Teknolojileri Işığında Eğitim (BTIE)’, ‘İşin Geleceği ve Yeni Meslekler’ oturumları düzenlendi. TBD 50.Yıl Kamu Projeleri Özel Ödülleri; e-Nabız Projesi ile Sağlık Bakanlığı’na, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ile Adalet Bakanlığı’na, Vergi Dairesi Tam Otomasyon Projesi (VEDOP) ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na verildi. 4. TBD Prof. Dr. Aydın Köksal Bilim Ödülleri de, Bilgisayar Mühendisliği Bilim Ödülü Kategorisi’nde Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’ne, Bilgisayar Mühendisliği Akademik Öğretim Ödülü Kategorisi’nde Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feride Bahar Işın’a, Özgün Yerli Yazılım Ödülü Kategorisi’nde ULAK Haberleşme’ye, Yazılım Dışsatım Ödülü Kategorisi’nde ise Bilge Siber Güvenlik Teknolojileri’ne takdim edildi. TBD Bilişim Hizmet Ödülleri de kamu ve özel sektör dalında olmak üzere toplam 6 kategoriden oluşuyor. ‘Kamu Ödülleri’ dalında; 2021 yılı TBD Bilişim Hizmet Ödülleri ‘Yerli Bilişim Ürünlerine Katkı Veren Kamu Kurumları’ kategorisinde ödülü; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü adına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İlknur İnam aldı. TBD Bilişim Hizmet Ödülleri ‘Yenilikçi Teknolojiler Kullanımı ile Kurumsal Süreçlerde Fayda’ kategorisinde; ‘GSB Eğitim Yönetim Sistemi Projesi’ ile ödül alan Gençlik ve Spor Bakanlığı adına Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. İbrahim Semizoğlu’na plaket verildi. TBD Bilişim Hizmet Ödülleri ‘Eğitim’ kategorisinde; Türkiye’de Bilişim Teknolojileri Eğitimi alanında yaptığı tüm çalışmalarla Başkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Filiz Kalelioğlu ödül aldı. 23. Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda; değerlendirilen 245 öykü arasından Semin Güven birinci, Sevil Çıtır ikinci, Gökhan Şahin üçüncülük ödülünü kazandı. BThaber Gazetesi’ne de medya sponsoru olarak plaket verildi.