Dijitalleşme, yeşil enerjiye geçişte büyük kolaylık ve fırsat sağlıyor
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi tarafından Gazi Üniversitesi ve Nişantaşı Üniversitesi iş birliğiyle Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu’nda, 12 Mayıs tarihinde ‘Akıllı Şebekeler Ulusal Çalıştayı’ düzenledi.
‘Akıllı Şebekeler Ulusal Çalıştayı’na; oda ve akademik camianın yanı sıra kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı. Çalıştayın açılış konuşmalarını; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu gerçekleştirdi. Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan “Bakanlık olarak dijitalleşme ve yapay zekâ gibi teknolojinin sağladığı yeni imkânları en iyi şekilde kullanarak ülkemizi geleceğin enerji dünyasına hazırlamaya ve enerji sektöründe gerekli altyapıyı oluşturmaya kararlıyız” şeklinde konuşarak yeşil enerji konusunu gündeme taşıdı. Tancan, şunları kaydetti: “Yeşil enerjiye geçiş güzel bir çözüm olmakla birlikte birtakım zorlukları da getiriyor. İşte tam da bu geçişte, dijitalleşme; bize büyük bir kolaylık ve fırsat sağlıyor. Zira enerji sektörünün dijitalleşmesi; büyümeye ve istihdamın gelişmesine katkıda bulunacak, Türkiye`nin dünyadaki rekabet gücünü artırırken ürün ve hizmetler için yeni küresel pazarlar açılmasına da vesile olacaktır. Burada, üretilen enerjinin aboneye ulaşmasına kadar geçen süreci yöneten dağıtım sistemiyle ilgili olarak akıllı şebekeler kavramına değinmek gerekmekte. Çevresel sürdürülebilirliği ve enerji kaynaklarının verimli bir şekilde değerlendirilmesini dikkate alarak ekonomik büyüme için gerekli olan düşük maliyetli elektrik enerjisini yerli kaynaklardan karşılayıp yenilenebilir enerji üretimini de azamiye çıkararak karbon ayak izini asgari seviyeye çekmek amaçlanıyor. Bu nedenle 2020 yılı ve sonrasında akıllı şebeke yatırımlarıyla elektrik iletimi ve dağıtımını en uygun şekilde yöneterek, katılımcı, rekabetçi ve düşük maliyetli bir elektrik piyasası için ülke refahına en yüksek katkıyı sağlamak vizyonuyla ‘Türkiye Akıllı Şebeke 2023 Vizyon ve Strateji Belirleme Ar-Ge Projesi’ (T.A.Ş. 2023) nisan 2018 döneminde bitirilerek sonuç raporu EPDK`ya sunuldu ve kabul edildi.” Bakanlık olarak Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesine büyük önem verdiklerinin altını çizen Tancan, “Bize düşen; milli bir anlayış çerçevesinde projeler geliştirmek, paydaşlarımızın her alanda tam bir yerlileşme mantığıyla hareket etmesini sağlamak, üniversitelerimizin ve bilim adamlarımızın desteğiyle bu yeni dönemin doğasına uygun projeler geliştirilmesine öncülük etmektir” dedi.
‘Milli Akıllı Sayaç Sistemleri Ar-Ge Projesi’ kamuoyu ile paylaşılacak
“Önümüzdeki günlerde sektörümüzle el birliği içinde geliştirdiğimiz ‘Akıllı Şebekeler’ mimarisinin bir sütununu oluşturan ‘Milli Akıllı Sayaç Sistemleri Ar-Ge Projesi’ni kamuoyu ile paylaşacağız” bilgisini veren Bakan Yardımcısı Tancan, “Kısa adı MASS olan bu projeyle; harcadığımız enerjinin miktarını ve kalitesini ölçen, bu enerjinin en verimli ve en kısa yoldan müşterilerin hizmetine nasıl sunulacağı hususunda önemli bilgiler içeren, sayaçlara yapılan müdahale veya sayaç arızalanma durumlarını dağıtım şirketlerine ileterek yönlendirme yapabilen bir mobil uygulama sistemini hayata geçireceğiz” açıklamasını yaptı. Tancan, şu noktalara dikkat çekti: “Bir diğer Ar- Ge çalışması olan ve ‘Akıllı Şebekeler’ mimarisinin diğer bir sütununu oluşturan ‘Yerli Enerji Yerli Teknoloji Projesi’ de sektörümüze yeni bir soluk getirecek. Söz konusu milli yazılımlarımız ve teknoloji ürünlerimiz sayesinde çözüm bulabildiğimiz konularda dışa bağımlı kalmamızın önüne geçilecek.” Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, “Geleneksel şebekelerin akıllı şebekelere dönüşümü pek tabii ki bugünden yarına gerçekleşebilecek bir hadise değil” ifadesini kullanarak konuşmasında şunları vurguladı: “’Akıllı Şebekeler’ alanında yürütülen bilimsel çalışma istatistiklerini incelediğimizde, üniversitemizin başarısı göz doldurmakta. Nitelikli araştırmacılarımız sayesinde üniversitemiz, akıllı şebekeler ve yenilenebilir enerji alanında ülkemiz bilimine en çok katkı sağlayan üniversite konumuna ulaştı. Üniversitemiz, ‘Akıllı Şebekeler’ konusunda 2014`ten bu yana ülkemizde lisansüstü İngilizce eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren ilk ve tek üniversite. Başarılarımızda; nitelikli araştırmacılarımızın hizmetine sunulan ve sektörün destekleriyle geliştirilen Akıllı Şebekeler Laboratuvarı, Türk Telekom Haberleşme Laboratuvarı, Samsung Mobil Laboratuvarı ve Büyük Veri Laboratuvarı gibi araştırma altyapılarımızın da önemli katkısı bulunmakta.”
Enerji ihtiyacımız çoğunlukla yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmeli
Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, dünya enerji tüketiminin hızla arttığı bir dönemde, dünya akıllı şebeke sektörünün 40 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğuna dikkat çekerek “Sadece bu ortamların siber güvenliğini sağlamak için oluşan sektörün 5 milyar dolar olduğu bilinmekte. İnovasyonlara baktığımızda ise artık akıllı şebekeleri yönetmek için yazılımlar, platformlar ve yapılar geliştirildiği görülüyor. ‘Akıllı Şebekeler’ ile ilgili yapılan çalışmalarda; sadece elektrik, elektronik değil yapay zekâ, derin öğrenme, makine öğrenmesi, büyük veri, veri bilimi, siber güvenlik, dijital ikiz, blokzinciri, sanal gerçeklik, nesnelerin interneti, veri madenciliği, metaverse yani sanal evren gibi güncel konularla ilgilenildiği de ortaya çıkmakta” şeklinde konuştu. “Elektrik satış fiyatlarındaki anormal artışlar ülkeleri özellikle de ülkemizi derinden etkilemiştir” ifadesini kullanan Sağıroğlu, “Hem fiyatlandırma politikalarının gözden geçirilmesi hem de alternatif çözümlerin mutlaka geliştirilmesi gereklidir. Ülkemizde; akıllı şebekelerin yaygınlaştırılması, hizmetlerinin daha kaliteli ve sürdürülebilir olarak verilmesi buna mutlaka katkı sağlayacaktır. Enerji ihtiyacımızın çoğunlukla yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesi, enerji tüketim bedellerinin daha da aşağıya düşürülmesi veya makul seviyelere çekilmesi, ülkemizi elektriksiz bırakmayacak enerji arz planlamaları yapılması, mevcutların gözden geçirilmesi hatta bu hizmetlerin daha önce olduğu gibi devlet eliyle verilmesi gibi konular üzerinde ciddiyetle durulması gereklidir” değerlendirmesini yaptı. ‘Akıllı Şebekelerin Kurulmasında Meslek Odalarının Rolü’ başlıklı bir sunum gerçekleştiren EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Hatice Bilge Algın, “İklim değişikliğiyle mücadelede; doğal kaynaklardan elde edilen yenilenebilir enerji kurulu gücünün toplam kurulu gücümüzdeki yüzdelik payının yükseltilmesi hedefiyle yatırımlarımızı artırarak karbon salınımını ve fosil yakıt kullanımını da azaltmak üzere coğrafyamızın bize sunduğu avantajları en verimli şekilde kullanmalıyız. Bu bilinçle yeşil mutabakatı da destekliyoruz” şeklinde konuştu.