Dikkatin kuru
İnsanlık tarihinin belki de en büyük icadı paradır. Sadece takas yöntemi ile işleyen bir ekonomide, yeni icadlar zor ortaya çıkar, özellikle “hizmet sektörü” gelişemezdi. Para her tür meta için bir kur oluşmasını sağlamıştır.
Öte yandan herhangi birşeyin icad edilmesi için ilk önce ilgili ihtiyaca ya da işe bir grup insanın dikkatini vermesi gerek. Dikkatin ise bir kuru bulunmuyor. Yoksa var mı?
En azından internet üzerinde dikkatin bir kuru oluşmaya başladı. Facebook’un “Like”, Google’ın “+1”, Twitter’ın “Follow,” acaba ilerinin dolar, avro sterlin’i mi olacak? Bir ekonomik değere yol açarlarsa olabilir.
ABD’de yeni kurulan Want isimli bir şirket, e-ticaret sitelerindeki ürün sayfalarına eklenebilecek ve Facebook ile bütünleşik çalışacak yeni bir “sosyal düğme” yaratmış. Want (yani iste) düğmesine basanlar, sahip olmak istedikleri ürünü sosyal ağlarında paylaşmış oluyor. Hatta şirketin geliştirmekte olduğu bir mobile app ile isteyenler bir ürünün gerçek mağaza ya da gördükleri herhangi bir yerde fotoğrafını çekip Want yapabilecekler. Sanki perakendeciler için Pinterest gibi. Böylece Facebook’ta yaşayan bir evrensel “dilek listesi” ortaya çıkmış olacak ve belki de alıcıların satıcıları değil, satıcıların alıcıları bulması için bir yol açılmış olacak. Halen bin sitenin eklediği düğme özellikle müzik mağazalarında çok ilgi görmüş. İleride özel kişilerin de satın alım amaçlı kendi e-ticaret sayfalarını açması ve satıcıların buradaki “wanted” ürünler için fiyat teklifi sunmaları düşünülebilir [+1]. Aynı ürünü Want edenler buluşup fiyat kırdırabilir [+1].
Diğer bir taze şirket Socialize ise mobil uygulamalar için bir “action bar” yazılımı yapmış. Böylece yalnız içerik değil, uygulamalar da “like” ya da “follow” edilebilecek. Şirket şu an bu çubuğu koymuş olan 250 uygulama için duyulma ve indirilme oranlarının yükseldiğine işaret ediyor [+1].
Geçenlerde bir İsrailli çiftin yeni doğan kızlarına “Like” adını verdikleri haber olmuştu. Çift bunun “sevilen” anlamına gelen eski bir İbranice isim olan Ahuva’nın modern hali olduğunu düşünüyormuş [+1].