Dil de artık çevrimiçinde öğreniliyor
40 milyonun üzerinde kullanıcıyla sosyal dil öğrenme ağı olan busuu, Türkiye'de de hızla büyüyor. busuu'nun kurucusu ve CEO'su Bernhard Niesner, şirketin 2014 yılına ilişkin hedeflerini paylaşmak üzere Türkiye'ye geldi. Geçen yıl 1.5 milyon üyesi olan busuu, 2014'te Türkiye’de yaklaşık yüzde 100 büyüme ile 3 milyon üyeye ulaşmayı hedefliyor.
“busuu hem busuu.com üzerinden hem de iPhone, iPad ve Android işletim sistemli akıllı telefon ve tablet bilgisayarlardan indirilerek kullanılabiliyor. 2 binden fazla farklı materyal kullanarak kullanıcıların dil öğrenmelerini sağlıyoruz. 12 farklı dil için destek veriyoruz. Yaptıkları testleri arkadaşlarına gönderip kontrol ettirebilen kullanıcılar, dialog egzersizleriyle telaffuzları da öğreniyorlar. busuu kullanıcıları, pratiğini yapmak istediği lisanın anadilini konuşan kişiyle etkileşime geçiyor. 3 aylık premium üyelik ücretsiz.”
4-7 yaş arası çocukalr için de tabket/iPad uygulaması hazırladıklarını belirten Niesner, Türkiye’nin son 6 yılda özelikle İngilizce öğrenme konusunda hızla geliştiğini, ancak ileri düzeyde İngilizce seviyesinde diğer ülkelere göre geride kaldığını belirtti.
Yüzde 67,9 kariyer için dil öğreniyor
busuu’nun 2014 yılında Türk kullanıcıları arasında yaptığı araştırmaya göre, Türk insanının en çok dil öğrenme nedeninin başında yüzde 67,9 ile kariyer geliyor. İkinci sırada yüzde 34,4 ile kültürel nedenler ve üçüncü sırada ise yüzde 30,7 oranla seyahat bulunuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 60’ı lisanın kariyerde çok önemli olduğunu düşünürken, yüzde 78’i iyi dil becerilerinin kişisel finans durumunu iyileştireceğine inanıyor. Araştırmaya göre, Türkler en çok İngilizce, Almanca ve İtalyanca öğrenmek istiyor. Yüzde 32 kullanıcı çevrimiçi dil öğrenme metodunu en etkili yöntem olarak buluyor. Sadece yüzde 8 öğretmenle, yüzde 6 kitaplarla ve yüzde 3 ise CD Rom ile dil öğrenmeyi etkili buluyor.
Patronların yüzde 72'si yabancı dil istiyor
Bernhard Niesner, yapılan araştırmalara göre işletmelerin yüzde 72'sinin yabancı dil bilen eleman tercih ettiğini söyledi. Avrupa dillerinin hala en çok talep edilen diller olduğunu anlatan Niesner, “Ancak dünyanın yükselen ekonomileri Çin ve Ortadoğu ile birlikte bu bölgelerde konuşulan dillere olan talep de son dönemde hızla artıyor” dedi.
Türkiye'de erkekler, Rusya'da kadınlar kullanıyor
busuu'da ücretsiz ve ücretli olmak üzere iki farklı kullanıcı seçeneği bulunuyor. Dünyada genel kullanıcılar kadın ve erkek arasında eşit olarak dağılırken premium yani ücretli kullanıcıların çoğunluğunu erkekler oluşturuyor. Ücretsiz eğitimde ortalama yaş 28.5, premiumda ise 34.5. busuu kullanıcılarının yüzde 50'sini 25 ve yaş üzeri oluşturuyor. Türkiye'de ve Brezilya'da çoğunlukla erkek üyeler bulunurken Rusya'da kadınların oranı erkeklerden daha yüksek.