Dilediğiniz tüm içerik tek platformda buluşuyor
Küresel internet kullanıcılarının RSS farkındalığını oluşturmak www.MultiPLX.com’un temel hedefi. Yani hedef; toplam internet kullanıcılarının yüzde 90’ı.
2005’te eşinin şirketinin transfer teklifi ile San Fransisko’ya taşınan Emre Koşmaz için bu okyanus ötesi ev değişikliği, girişimciliğin de fırsatı oldu. ODTÜ Tasarım mezunu Koşmaz, Türkiye’de de birkaç girişime imza attı. Ama asıl girişimcilik hikayesi ABD’de www.VoIPVoIP.com internet telefon servisi ile başladı. “ABD’de başarılı olunca, Türkiye lisansı da satın aldık ve Türkiye dahil, dünyanın her noktasında 20 binden fazla faturalı müşterisi olan kârlı bir şirket haline geldik” diyen Koşmaz’ın son girişimcilik hikayesi ise MultiPLX ve işte tüm detaylar:
n Kişiselleştirilmiş ana sayfa temelde nedir?
Kişiselleştirilmiş ana sayfayı en özet haliyle “hergün ziyaret ettiğiniz tüm internet sitelerinin tek bir sayfadan takip edilmesini sağlayan internet sayfası” diyebiliriz. Geçmişte bu konuda başarısız örnekler olarak iGoogle, myYahoo, MyMSN’i sayabiliriz. Günümüzde Yahoo bunu tekrar başarmaya çalışırken, Facebook da gelecekte insanların ana sayfası olmak istediğini söylüyor. Bana kalırsa RSS teknolojisini kullanan Google Reader bu konuda en güçlü aday olabilirdi, ancak kolaylıkla kullanabileceği bir hale getirilemediği için kapatılıyor. Bunların dışında, tasarımsal olarak daha iyi olmasına rağmen teknolojik olarak oldukça ilkel olan Flipboard, Google Currents, Pulse gibi örnekler var. Bu uygulamalar bir miktar kişiselleştirme sağlasa da, sadece anlaşma yaptıkları sitelerin haberlerini güzel bir formatta veriyorlar ve yalnızca mobil uygulama olduklarından ana sayfa olmak gibi bir iddiaları yok.
Bizim www.MultiPLX.com ile vizyonumuz; güçlü RSS teknolojisini kullanarak sadece kişiselleştirilmiş haberleri değil, hava durumu, spor skorları, okul ve işinizden gelen haberler, Facebook’tan gelen sosyal medya haberleri, YouTube kanallarınız, hatta indirim kuponlarınız dahil gün boyu düzenli olarak girdiğiniz tüm sitelerdeki güncellemeleri tek bir yerden takip edilebilir hale getirmek. Tüm bu kişisel veri ile MultiPLX’in güçlü bir kişisel arama motoru haline gelebileceğini öngörüyoruz.
n Bu çalışmaya nasıl başladınız ve ABD’de bu konuda kimlerin desteğini aldınız?
Güçlü bir RSS altyapısı geliştirebilecek programcı ortaklar bulunca ‘internet kullananların yüzde 90’nının RSS hakkında bir fikri olmadığı’ ve ‘bu insanların kullanabileceği bir RSS okuyucunun büyük bir potansiyel olabileceği’ düşüncesiyle www.MultiPLX.com üstünde çalışmaya karar verdim. www.MultiPLX.com sitesini 10 ay süren bir çalışma ile 6 hafta önce beta olarak kullanıma sunduk. Şu anda yaklaşık 15 bin kayıtlı kullanıcımız var. Google Reader’ın kapanmasıyla 10 milyon kullanıcı alternatif arayışına girecek. Bu potansiyeli değerlendirerek kullanıcı sayımızı artırmaya çalışacağız. Ancak ilk hedefimiz bu 10 milyon kullanıcı değil RSS’i hiç duymamış kullanıcılar olacak.
MultiPLX, şimdilik diğer bir girişimimiz olan VoIPVoIP.com’un yan projesi olarak tamamen kendi yatırımımızla devam eden bir çalışma. Şu ana kadar bir yatırım almadık, ama e-ticaret dışına yatırım yapabilen ve MultiPLX’in küresel bir marka olabileceğine inanacak Türk yatırımcılara açığız. Google Reader’ın kapanmasıyla, bu konuda 5 yıldır hizmet veren Feedly, 2-3 ay içerisinde milyonlarca yeni kullanıcı kazandığını iddia ediyor. Bunun dışında AOL Reader, Digg Reader gibi bazı eski internet şirketleri yeni servisler ortaya çıkardılar. Bu rekabet ortamında öncelikle Google Reader’in sahip olduğu tüm özellikleri bir an önce kendi sistemimizde hayata geçirmek üzere çalışıyoruz.
n Bu yapıyı tanıtmak için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Halkla ilişkiler çalışmalarımız devam ediyor ve dünyanın pek çok ülkesinde çeşitli medya kanallarında yer aldık. Bu dönemi daha çok altyapımızı test etme dönemi olarak görüyoruz. Henüz asıl hedef kitlemiz olan ‘RSS’i duymamış yüzde 90 oranındaki internet kullanıcılarına’ ulaşmak için bir faaliyette bulunmadık. Şu anki kullanıcıların tamamı “geek” veya “haber delisi” olarak adlandırabileceğimiz eski Google Reader kullanıcıları. Bu kullanıcılar servisimizi gün içinde yüzlerce siteden gelen binlerce haber başlığını okuyup, beğendikleri haberleri kategorize etmek, sonradan okumak için ayırmak ve arkadaşları ile paylaşmak amaçlı kullanıyorlar. Bu kullanıcılar e-posta tasarımına benzer bir görselliği tercih ettikleri için bizim orijinal tasarımımız onlar için çok da cazip değildi. Ancak yeni eklediğimiz liste görünümü ile bu kullanıcıları memnun ettiğimizi düşünüyoruz.
Türkçe içerik ekibi göreve hazır
Kısa vadede hedef; olabildiğince çok Google Reader kullanıcısını siteye ekleyerek hem altyapıyı test etmek hem tanınmışlığı artırmak. Ayrıca hem Apple iOS hem de Android için uygulama çalışmalarına başlandı.
Emre Koşmaz, Türkiye pazarına yönelik projelerini ise şöyle anlattı:
“Google Reader’ın kapanmasını takiben, reklam kampanyaları ağırlıklı olmak üzere, bizim için zorlu ve hızlı geçeceğini düşündüğümüz birkaç ay sonrasında ilk etapta MultiPLX’in Türkiye’deki kullanıcılarla buluşmasına yönelik çalışmalara başlamayı düşünüyoruz. Türkçe içerik geliştirecek ekibimiz İstanbul’da hemen hemen hazır. Son günlerde sosyal medyayı kullanmakta en etkili ülkelerden biri olduğunu ispatlayan Türk halkıyla MultiPLX’i buluşturmayı dört gözle bekliyoruz.”