Dışarıdaki rekabet sektörü ortak düşünmeye itiyor
5. Telekomünikasyon Zirvesi Sapanca’da gerçekleştirildi.
S erbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından 15-16 Nisan tarihleri arasında Sapanca’da gerçekleştirilen 5. Telekomünikasyon Zirvesi’nde dikkatler Google, Yahoo ve Apple üzerindeydi. Etkinlikte bu şirketlerin vergilendirmelerden uzak kalarak ses ve data trafiklerini üzerine çekmeye çalışması, Türkiye’de hizmet veren operatörlere ve servis sağlayıcılara önümüzdeki dönemde ciddi sorunlar çıkartacağına dikkat çekildi.
Sapanca Zirvesi’nde sektör tarafından ele alınan bir diğer önemli konu ise yerel yönetimlerin ve otoritelerin iletişim sektöründe yapılacak olan yatırımları bir gelir kapısı olarak görmesi ve bu yüzden gerek baz istasyonları gerekse geçiş hakları için talep ettiği yüksek fiyatların sektörde yatırımları yavaşlattığı vurgulandı.
Kapasite ihtiyacı artacak ortak hareket edilmeli
Sapanca Güral Otel’de 2 gün süren programın ardından Ulaştırma eski Bakanı ve AKP Erzincan Milletvekili Binali Yıldırım, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yıldırım etkinliğin bu yıl 5. kez gerçekleştirildiğini anımsatarak, tüm sektör paydaşlarının bir araya geldiğini, hakim işletmelerin, küçük işletmeler birbirlerinin taleplerini, itirazlarını, sorunlarını ve bakış açılarını etkinlikte ortaya koyduklarını söyledi.
Sabit pazardaki ses trafiğinin daralmasının ardından mobil pazarda da düşüş yaşanmasına ilişkin Yıldırım, “Tabii bunların hepsi konuşuldu. Mobil pazardaki kapasite, gelecek yıllara göre ihtiyacın, hizmet kalitesinin artırılmasının, kapsama alanı ile ilgili ortak çalışma yapılması gibi konular gündemin konuşulan maddeleri arasında yer aldı” şeklinde konuştu.
Turkcell’in genel kurulu öncesi yaşanan tartışmalara da değinen Yıldırım, “Herhalde borsaya açık olan bir şirketin hissedarları, hisselerinin sağlamda olmasına önem verirler. Ona da ilgili kurumlar göz kulak olur” dedi.
Herkes aynı geminin içinde
Zirvenin son günü Bilgi Teknolojileri Kurulu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ve TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak basın mensuplarıyla bir araya geldi. Acarer ve Arıak’ın açıklamalarında dikkat çeken en önemli nokta ise sektörün büyümesi ve gelişmesi için ortak hareket edilmesi oldu.
BİT sektörünün Türkiye’ye bugüne kadar ciddi katkılar sağladığını belirten Acarer, mobil ve sabit pazarlarla ilgili ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Sabitte, mobilin de etkisiyle altyapı ihtiyacında ciddi handikaplar başlayacak. Çünkü hem sabitte hem mobilde genişbantın yaygınlaşmasıyla birlikte kapasite ihtiyacı giderek artıyor. 3. neslin başladığı günden bugüne data kullanımı 20 kart arttı. Mevcut altyapı bunu karşılıyor ancak makro düşünmek zorundayız. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için bizim de hızla altyapı geliştirmelerini hızlandırmamız lazım.”
Yerel yönetimlerin fiber altyapı geçişlerinde fahiş fiyatlar istediğini açıklayan Acarer, benzer şekilde baz istasyonlarına yönelikte belediyelerin fahiş fiyatlar talep etmeye başladığını söyledi. Acarer, tüm karar alıcı mekanizmaların bu konuda birlikte hareket etmesi gerektiğinin de altını çizdi.
Sektörde yavaşlama var
TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak da yerel idarelerin baz istasyonlarında olduğu gibi fiber optik altyapı inşasında da işletmecilerden çok büyük bedeller talep ettiğine dikkat çekti. Arıak, “Bu bedeller haberleşme imkânlarının gelişmesine engel. İstanbul’da yeni fiber döşeyecek şirketlerden çok ciddi paralar isteniyor. Bu, Deli Dumrul hikâyesine döndü. Gerçekten yatırımları önlüyor. Bazı bakanlıklar bile baz istasyonu kurulması için işletmecilerden para talep ediyorlar. Yatırımlar önündeki engellere bir de yeni yatırımların önünün kesilmesi ekleniyor” şeklinde konuştu.
Sektörde yavaşlama olduğuna ve abone sayılarındaki artışın durduğuna dikkat çeken Arıak, sektörün yeni mekanizmalarla tekrar harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Uluslararası rekabet açısından Türkiye’nin önünde Google gibi vergilerden uzak duran bir tehdit olduğunu da ifade eden Arıak sözlerini şu şekilde devam ettirdi: “Şirketler ne kadar büyük olursa olsun, BTK ne kadar etkili olursa olsun hep beraber düşünülmedikçe uluslararası rekabet söz konusu olamaz. Birbirimizle rekabetimiz tamam ama hepimizin içinde olduğu gemi nereye gidiyor ona bakmamız lazım.”
Sapanca Zirvesi’nde ele alınan diğer başlıklar ise şunlar:
– Artan altyapı ihtiyacı
– 444’lü numaların taşınması ve tahsisi
– Akşam 7 sabah 7 tarifesinin alternatif operatörlere de sağlanması
– Toptan ADSL tarife yapısının değiştirilmesi
– YAPA sorunları
– Yerel alt ağın erişime açılması