Dışkaynağa yönelim artıyor
Yakın tarihe kadar kurumlar, verilerini ve işletim sistemlerini kendi bünyelerinde barındırıyorlardı. Bilgi teknolojisi ihtiyaçlarının üçüncü parti firmalardan hizmet modeli olarak alınması ender rastlanan bir durumdu. Bugün geldiğimiz noktada, sanallaştırma ve bulut bilişim teknolojileriyle kurumsal alanda gerçek bir bilişim devriminin yaşandığını görüyoruz. Firmalar artık bilgi teknolojilerinde dış kaynağa yönelirken, tamamen kendi işlerine odaklanarak muazzam bir verimlilik artışı sağlayabiliyor. Bu vizyonla bulut bilişim üzerinde çalışan iş uygulamaları, sadece teknolojik bir atılımdan çıkarak verimlilik ve rekabetçilik hedeflerine katkı sağlayan birer araca dönüşüyor. Bilgi teknolojilerinde dış kaynağa yönelim hızlı yatırım geri dönüşü sayesinde maliyet avantajı ve tasarruf imkanları da sağlıyor.
Bununla birlikte her yerden ve her zaman güncel veri üzerinde çalışmayı destekleyen iş modeli ile hayatımıza giren mobilite kavramı iş dünyasında verimliliğin en önemli şifrelerinden biri haline geldi. Bu kapsamda mobil cihazlarda çalışanların mekandan bağımsız ve birlikte çalışmasını destekleyecek, üretkenliğini artıracak, karar almalarını hızlandıracak ve müşteri memnuniyetini artıracak uygulamalar kurumların iş süreçlerine güç katıyor. Biz, Anadolu Bilişim olarak mobil cihazlara yönetim ve veri güvenliği hizmetleri sağlıyoruz. Müşterilerimiz için ağırlıklı olarak mobil iş zekası uygulamaları yapıyoruz. Anadolu Bilişim olarak yatırımlarımızı tümleşik çözümlerle firmalara doğru ve hızlı hizmeti sunacak mobil çözümler geliştiriyoruz. Verdiğimiz hizmetlere baktığımızda müşterilerimizin ve özellikle son kullanıcılar ağırlıklı olarak kullanımı kolay zengin içerikli uygulamalar tercih ediyorlar. Her iş için farklı farklı uygulamalara girmeyi değil, tek bir uygulama ara yüzünden pek çok amaca uygun çözümlere sahip olmak arzusundalar.
Mobilite etkisi giderek artacak
2014 yılında mobilin iş süreçlerindeki ağırlığı arttı. 2015’te bu artış daha da belirginleşecek. 2015 yılı içinde ihalesinin yapılacağı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızca açıklanan ve 2015 yıl sonunda canlı kullanıma geçmesi planlanan 4G mobil internet hizmetleri, tüm BT pazarının dikkatle takip ettiği bir konu olacak. 3G ile yaşanan sıçramanın ötesinde bir sıçrama yaşayacak olan mobil iletişim sayesinde iş süreçlerinin mobile taşınmasında da ivme bekliyoruz. Bu sebeple 2015 ve sonrasında mobil uygulamalar, mobil iş çözümleri ve bulut veri depolama sistemleri yükselen değere dönüşecek. Dolayısıyla mobilite tarafındaki kurumsal projelerde de artış yaşanacak. Normalde 18 ayda bir yenilenen teknolojiler artık sadece bireysel müşteriler değil profesyonel çalışanlar için de senede bir yenileniyor. Profesyonel hayattaki bir çalışanda hemen hemen beş tane cihaz mevcut. Kişisel cep telefonu, şirketin verdiği cep telefonu, tablet cihazı, dizüstü ve masa bilgisayarı… Tüm bu cihazlar erişebilir ve erişilebilir olmayı sağlıyor. Günümüzün iş kurallarının ve raporlama ihtiyaçlarının yer ve zamandan bağımsız olmayı gerektirmesi nedeniyle mobil uygulamaların etkinliği artıyor. Şirketler, mobil çözümleri verimlilik sağlayan değerli bir kurumsal araç olarak benimsiyor. Tüm bu verilere baktığımızda mobil kullanımın çok yaygın kullanıldığını görebiliyoruz. Başlangıçta endüstriyel cihazlarda sabada kullanılan çözümler artık akıllı mobil cihazlara kaymış hatta cep telefonlarının ve tabletlerin iş uygulamalarının kullanıldığı bir platforma dönmüş durumda.
Anadolu Bilişim İş Sistemleri Müdürü Atakan Karaman