Dışkı yakıta dönüşecek
İnsan dışkısından ham petrol özelliği olan biyoyakıt üretilebilecek. ABD Enerji Bakanlığı’nın kuzeybatı eyaleti Washington’daki Ar-Ge uzmanları, petrolün milyonlarca yıl süren oluşumunu laboratuvarda bir kaç saate sıkıştırmayı başardı. Hidrotermal Sıvılaştırma yöntemiyle 6.5 santimetre kare alana 1,360 kg basınç (3000 PSI) ve şok ısıtmayla 350 derece sıcaklık uygulanan dışkıdan, kimyasal reaksiyon hızlandırılarak ham petrol elde edilebildi.
İleri arıtma tesislerinde dışkı ve atıklar, ancak kurutulduktan sonra gübre olarak kullanılabiliyor. Hidrotermal yöntemde ise kurutmaya gerek yok. Böylece, hem enerji tasarrufu sağlanıyor, hem kurutma işlemine özgü diğer atıklar, gazlar olmuyor. Üstelik, bu yöntemle, dışkıdaki karbonun yüzde 60 kadarı geri kazanılıyor. Bu yöntemle, tarımsal ve diğer organik atıklar da biyoyakıt elde etmekte kullanılabilecek. Örneğin, İskandinavya kıyılarında “kirlilik” yaratan Şeker Yosunu, potansiyel biyoyakıt kaynakları arasında.
ABD’de sadece tek bir günde arıtma tesislerine ulaşan insan dışkı miktarı 34 milyar galon (11 milyar ton kadar). Şöyle bir hesap yapmışlar: ABD’de yılda 12.4 trilyon galon dışkı oluşuyor. Bundan 1.26 milyar galon ham petrol elde edilebilir. Yine bu hesaba göre tek bir kişinin “üreteceği” ham petrol miktarı 2-3 galonu buluyor.
Bu hesapların yarattığı iyimserlikle Enerji Bakanlığı, Kanada’da Vancouver yerel yönetimiyle ortak bir tesis kuracak. 2018’de tesisin faaliyete geçmesi planlanıyor.
Atmosfere zararlı gazlar salan fosil yakıtlar yerine yeşil, çevreci, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen bilgi toplumları için, dışkıdan ham petrol (enerji) üretiminin çelişkili iki boyutu var: Elektrikli veya hibrid otomobillerin teoriden pratiğe dönüşmeye başladığı bir dünyada petrolden (benzin, ve hele dizel) gitgide vazgeçilecek. Ama acaba kaç yıllar içinde? Ve bu vazgeçiş, bütün dünyaya ne zaman yayılacak? Öte yandan, doğal bir atıktan enerji elde etmek, sürdürülebilir, geri dönüşümlü enerji kaynakları açısından yenilikçi bir çözüm. Ne de olsa dışkı, sürekli yenilenen bir kaynak. Fosil kaynaklar ise yanıp bitip kül olur. Geriye atığı kalır. Atmosfere de karbondioksit ve ailesi, metan, kükürt dioksit, azot oksit ve başka gazlar çıkar, birikir.
Bu konuların bilincindeki ülkelerden Norveç, 2025’ten itibaren benzin/dizelle çalışan araçları yasaklama kararı aldı. Oysa Norveç, petrol zengini bir ülke. Buna rağmen, doğal kaynakları daha yoğun kullanarak daha yeşil bir ekonomiye dönüşümü şimdiden benimsiyor. Almanya da elektrikle çalışan otomobil sayısını 2020’ye kadar bir milyona çıkartmayı hedefliyor. Bunu teşvik amacıyla hükümet, elektrikli araç alana 4 bin euro, hibrid alana 3 bin euro ödeyecek.