Dizüstünde bütçeyi amaca göre ayarlayın
Gelişen mobil işlemciler, düşen LCD panel, bellek ve sabit disk fiyatları ve tabii ki acımasız rekabet nedeniyle bugün 1.000 TL’nin çok altındaki fiyatlara dizüstü bilgisayar satın alıp; yazı yazmak, sunum hazırlamak, CityVille oynamak, internette sörf yapmak ve film izlemek gibi temel fonksiyonları ve çok daha fazlasını elde edebiliyorsunuz. Özellikle çok fazla ürün bulunan 15,6 inç kategorisinde ve netbook kategorisinde bu ürünlere rahatça sahip olabiliyorsunuz.
Oyun meraklılarını ise iki gruba ayırmak lazım: Çok parası olanlar ve olmayanlar. Çünkü ‘oyun’ dediğiniz zaman performans konusu hiçbir alanda olmadığı kadar ön plana çıkıyor. Facebook oyunlarını ve diğer flash oyunları her bilgisayar oynatıyor. Gelişmiş oyunları oynayabilmek içinse, işlemciniz ve belleğiniz bir kenara, grafik kartınızın ve ekranınızın çok iyi olması gerekir. Bu da dizüstünde doğrudan yüksek fiyat anlamına gelir. Bugün satın alacağınız ‘en iyi taşınabilir oyun bilgisayarı’ önümüzdeki 6 ay içinde yetersiz hale gelebilir.
‘Laptop replacement’ olarak kabul edilen 17 inçlik modeller bile dizüstü bilgisayardan sayılıyor. Çantanıza atıp götürebileceğiniz modeller ise 15,6 inç ve altındaki büyüklüklerdeki ekrana sahip ürünler. 10-12 inç büyüklüğündeki modeller ise (netbooklar da bu sınıfta) taşınabilirlikte zirveye oynamasına karşın pek çok insan için tercih sebebi olamıyor. Çünkü ekran küçüldükçe daha yakından bakma ihtiyacı doğduğundan ekran kalitesinin çok yüksek olması gerekiyor. Bu sebeple netbookta 10,2 inç ve üstü modellere yönelmekte fayda var. Bunlar 1366 x 768 piksel çözünürlükleri ve genel görüntü kaliteleri ile netbook kullanımında biraz daha konforlu hale geliyor. Burada bilgisayarı kullanım amacınız, günlük ulaşım şekilleriniz (otomobil veya toplu taşıma) çok önemli. Belirleyici sizsiniz. Sürekli yanınızda olacaksa ama ekran boyutu da normal olmalı diyorsanız 13,3 inç büyüklüğün ideal olduğunu söyleyebiliriz.
Teknik özelliklere
yakından bakın
Ekran: 15,6 inçlik modellerin tamamına yakını 1280 x 800 veya 1366 x 768 piksel çözünürlük sunuyor. Bu rakam daha sıra dışı modellerde 1920 x 1080 piksele kadar çıkıyor. Ekran küçüldükçe ekran çözünürlüğü ve görüntü kalitesi çok daha önemli hale geliyor. Örneğin netbooklarda 10 inç ve altı ekranlar genelde 1024 x 600 piksel olurken 11,6 inçlik ekranların hepsi 1366 x 768 piksel çözünürlük destekliyor. 1024 x 600 pikselde görüntülerde kırıklar oluşurken diğerinde çok daha net görüntü elde ediyorsunuz. Ekranda bir diğer önemli kriter ise yine görüş açısı. Netbooku tek başınıza kullanırken ekrana dik olarak baktığınızdan sorun yok ama sevgilinizle film izlemeye kalktığınızda birinin boş ekrana bakması ihtimal dahilinde.
İşlemci: Bugün Intel’in Core işlemcilerini sıklıkla görürsünüz ve tanıtımlarda işlemcinin modelinden çok çalışma frekansı ön plandadır. 2,6 GHz ya da 3,0 GHz derler ama modelinden bahsetmezler çünkü işlemci güncel değildir. Eğer çok yakından takip etmiyorsanız ve kritik bir durum da yoksa sizin için çok da önemli değil. Bilgisayarınızı frekansına göre seçmeyin yeter. Varsın 2,6 GHz olsun, onun yerine belleği 3 yerine 4 GB olsun. Netbook tarafında ise pazara hakim birkaç işlemci tipi var. Intel’in ilk çıkardığı N ve Z serisi Atom işlemciler kaçınmanız gerekenler. Kötü değiller ama şu an aynı fiyattaki netbooklarda çok daha iyilerini bulabiliyorsunuz. Olabildiğince yeni model ve çift çekirdekli olanları tercih etmekte fayda var.
Depolama: Şu anda SSD ve hibrid depolama yöntemleri mevcut olmasına karşın kapasite/fiyat olarak baktığınızda sıradan, hatta ortanın üstündeki bir kullanıcı için tasarlanan modellerde bile hala geleneksel sabit diskler kullanılıyor. Kapasite olarak çok yükseklere çıkmayın. Çünkü kapasite ne kadar fazla olursa, verilerinizi sürekli burada saklama ve yedeklemeyi umursamama gibi kötü alışkanlıklar kazanırsınız.
Ya SSD ya da 7.200
RPM disk
Oyun oynamak gibi bir amacınız varsa veya video düzenleme, grafik tasarım gibi iş yükü fazla olacak bir bilgisayar arıyorsanız 5.400 RPM (genelde bu kullanılır) yerine 7.200 RPM diske sahip modeller sizin performans ihtiyacınız için daha uygun olabilir. Tabii bunu sonradan değiştirmek de mümkün.
Kablosuz bağlantı: Biliyoruz, kablosuz ağ bağlantısı (Wi-Fi) ve Bluetooth ilk aklınıza gelenler. Wi-Fi’da 802.11/n protokolünü destekleyen, Bluetooth’ta ise 2.1 sürümüne sahip olan modeller gayet güncel ürünler olarak değerlendirilebilir. Ancak 802.11/g ve BT 2.0 destekleyen bir cihazın satın alınmaması için de hiçbir neden olmadığını hatırlatalım.
Diğer bağlantılar: Artık en düşük fiyatlı netbooklarda bile HDMI portu bulunuyor. Zaten HD video oynatabilen (hatta bu sebeple medya oynatıcı olarak kullanılan) ürünlerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. İş için de kullanacağınız bir bilgisayarda VGA bağlantısı olmazsa olmazınız olmalı. Çünkü hala HDMI bağlantısı olmayan sunu cihazları ve ekranların sayısı oldukça fazla.