DMO, ülkemizdeki inovasyon sürecinin gelişmesine katkıda bulunuyor
Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürü Mücahit Özdemir, “Hayata geçirilen ‘Tekno Katalog’ uygulamasıyla, ‘Kamuda Akıllı Satınalma’ sloganı doğrultusunda; sadece tedarik odaklı değil ekonomik kalkınma ve değer odaklı bir yaklaşım sergileyerek, kamu alımlarıyla; yeniliği, yerlileşmeyi, teknoloji transferini ve girişimciliği desteklemek amaçlanıyor” değerlendirmesini yaptı.
“Türkiye’nin merkezi satın alma hizmetlerini yürüten Devlet Malzeme Ofisi (DMO), kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyacı olan mal ve hizmet alımları için ayrılan kamu kaynaklarının, etkin, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayarak; bölgesel kalkınmanın temin edilmesi, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) desteklenmesi, teknoloji ve yenilikçiliğin teşvik edilmesi, belirli stratejik sektörlere yönelik yatırımların artırılması ve bu sektörlerin rekabet edebilir düzeye getirilmesi gibi bir çok politikanın yürütülmesine katkıda bulunuyor” açıklamasını yaparak konuşmasına başlayan Mücahit Özdemir, şunları kaydetti: “‘Türkiye Milli Teknoloji Hamlesi’nin çok güçlü bir paydaşı olan DMO, kamu kurumlarının ihtiyaçlarını müteferrik ihalelerin yanı sıra kurumumuzca geliştirilen ve yönetilen e-Satış Platformu (Katalog), Elektronik İhale Platformu (Sağlık Market), Kamu Akaryakıt Taşıt Otomasyon Sistemi (Akaryakıt) gibi dijital platformlar üzerinden karşılamakta. DMO, yürüttüğü temel faaliyetlerin yanında, 11. Kalkınma Planı gibi üst politika belgelerinde Genel Müdürlüğümüz sorumluluğuna verilmiş eylemler ile Stratejik Planı’nda yer alan amaç ve hedefler doğrultusunda özel sektör ve kamu kurumlarıyla dinamik bir iş modeli geliştiriyor, hitap ettiği birçok sektörde değişimin itici gücü olmaya devam ediyor.”
‘e-Takip Sistemi’ sayesinde firmaların DMO’daki tüm süreçleri daha da şeffaf hale getirildi
Özdemir, son dönemde geliştirdikleri bazı dijitalleşme çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Katalogda yer alan tedarikçiler için daha kaliteli ve yerinde hizmet sunulabilmesi amacıyla ‘e-Takip Sistemi’ni devreye aldık. ‘e-Takip Sistemi’ sayesinde DMO ile sözleşme imzalamış olan tedarikçi firmalarımız sözleşme sonrasındaki birçok süreci elektronik ortamda takip edebiliyor. Böylece firmaların DMO’daki tüm süreçleri daha da şeffaf hale getirildi. Bu sisteme dahil olmak isteyen firmalar ön kayıt sonrasında e-İmzalarıyla ya da e-Devlet şifreleriyle kimlik doğrulaması yaptıktan sonra sisteme giriş yapabiliyor. Gerek katalogda yer almak üzere gerekse yapılan ihalelere teklif vermek amacıyla başvuru belgelerinin tamamen elektronik ortama alınarak başvuruların çevrimiçi olarak gerçekleştirilmesi amacıyla e-Başvuru çalışmaları başlatıldı. e-Başvuru ile tedarikçilerimizin belge ve bilgilerinin fiziki olarak alınması yerine dijital ortamda alınması sağlanacak ve başvuruyla ilgili tüm işlemler çevrimiçi olarak takip edilebilecek. Daha sonraki aşamalarda ise çevrimiçi olarak kayıt olan tedarikçi firmalarımız; ‘Ürün Kayıt Sistemi’nin devreye girmesiyle e-Satış sisteminde yer almasını istedikleri ürünlerin teknik özelliklerini girebilecek ve belgelerini çevrimiçi olarak yükleyebilecek, ‘Sözleşme Yönetimi Sistemi’nin devreye girmesiyle de sözleşme imzaladıktan sonraki tüm işlemlerini çevrimiçi olarak yapabilecekler. Böylece alınan belgelerde yaklaşık yüzde 75 oranında dijitalleşme sağlanacaktır.” Kullanıcı dostu olarak tasarlanan sistemin uygulamaya alınmasıyla firmaların platforma kolaylıkla dâhil olabileceğini ve kurumların ihtiyaçlarının daha çok ürün çeşidiyle karşılanabileceğini vurgulayan Özdemir, “Bunların yanında e-Fatura/e-Arşiv, e-Tahsilat ve tamamen e-İhale tabanlı ‘Sağlık Market’ uygulaması gibi birçok projeyi hayata geçirdik” dedi ve şu detayları aktardı: “‘Sağlık Market’ ile Sağlık Bakanlığı’na sağlık tesislerinin taleplerini çevrimiçi ortamda alıyor ve bu talepleri elektronik ihale yöntemiyle karşılamaya devam ediyoruz. Kendi mühendislerimizin emekleriyle geliştirdiğimiz bu sistem üzerinden firmalar bilgisayar başında ihalelere fiyat teklifi vermekte, e-İhaleyi alan firmaya yine çevrimiçi olarak sipariş geçilmekte ve firmanın ürünü sağlık tesisine tam ve sağlam şekilde teslim ettiğine dair belgenin DMO’ya sistem üzerinden ulaşmasını müteakip e-Fatura kesilmekte ve firma ödemeleri yine dijital ortamda gerçekleştirilmekte. Bu sistem üzerinden yaptığımız tedarik süreçleriyle hem zamandan hem paradan önemli oranda tasarruf sağlanıyor.”
‘Kamu Akaryakıt Taşıt Otomasyon Sistemi’ bu sene hizmet vermeye başladı
“Genel Müdürlüğümüzde ‘Katalog’ tedarikçileriyle ilgili kurumsal bir firma bilgi deposunun oluşturulması amacıyla ‘Firma Derecelendirme Sistemi’ni devreye aldık” ifadesini kullanan Özdemir, “Uygulama en az bir yıldır ‘DMO Kataloğu’nda yer alan tedarikçileri kapsayacak. Kurumsal bir veri tabanı oluşturularak tedarikçilerin genel bilgilerinin ve DMO ile iş ilişkilerinin tek bir rapor üzerinden izlenmesi sağlanacak” açıklamasını yaptı. Özdemir, konuşmasına şöyle devam etti: “Bunların yanında kamunun önemli bir harcama kalemi olan akaryakıt ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerçekleştirdiğimiz akaryakıt ihale sürecinin tamamlanmasıyla birlikte alım süreçlerinin elektronik ortamda yürütülebilmesi amacıyla kurumumuz tarafından geliştirilen ‘Kamu Akaryakıt Taşıt Otomasyon Sistemi’ de (KamuTOS) bu sene hizmet vermeye başladı. Kamu kurumları, DMO müşteri üyelik bilgileriyle giriş yaptıkları KamuTOS üzerinden, talep oluşturma, taşıt bilgilerini sisteme tanımlama, limit belirleme, tesellüm, fatura görüntüleme gibi birçok işlemi kolay, hızlı ve güvenilir bir şekilde elektronik bir platformda gerçekleştirebiliyor. Bu uygulamalarımızın yanı sıra gelişen teknolojilerle değişime hızla uyum sağlayan ülkemizde yüksek teknolojili ürünlerin üretimine verilen destekler, teknoloji transferi odaklı yaklaşım ve uygulamalar, Ar-Ge merkezleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknoparklar gibi Üniversite-Sanayi iş birliğine yönelik kurumsal yapılanmalar, çıktı ve ticarileşme odaklı bir Ar-Ge ve yenilik modelinin benimsendiğini ortaya koymakta. Devlet Malzeme Ofisi de, gerek Ar-Ge faaliyetleri gerekse geliştirdiği yenilikçi uygulamalarla ülkemizdeki bu inovasyon sürecinin gelişmesine katkıda bulunuyor.”
‘DMO Tekno Katalog Uygulaması’nın daha etkili olması için kurumsal iş birliklerini çok önemsiyoruz
Mücahit Özdemir, “Hayata geçirilen ‘Tekno Katalog’ uygulamasıyla, ‘Kamuda Akıllı Satınalma’ sloganı doğrultusunda; sadece tedarik odaklı değil ekonomik kalkınma ve değer odaklı bir yaklaşım sergileyerek, kamu alımlarıyla; yeniliği, yerlileşmeyi, teknoloji transferini ve girişimciliği desteklemek amaçlanıyor. Girişimcilik ekosistemindeki paydaşlarla iş birliği içerisinde geliştirilen ve kamuda iş modeli inovasyonu ile değişim ve dönüşümün gerçekleşmesine katkı sağlayacak olan ‘Tekno Katalog Uygulaması’; 11. Kalkınma Planı ve ‘2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yerini aldı” şeklinde konuşarak şunları vurguladı: “Bu platformun geliştirilmesi ve yönetilmesi için gerekli idari düzenlemeler yapıldı. ‘Tekno Katalog Platformu’ girişimcilerimizin Ar-Ge neticesinde çıkan yüksek teknolojili ürünlerini kamu pazarına ulaştıran özel bir e-Ticaret satış kanalı. Şu an teknoloji girişimcilerimiz tıbbi cihazdan, siber güvenlik yazılımlarına kadar ürünlerinin satışını, tüm Türkiye’deki kamu kurumlarına ‘Tekno Katalog Platformu’ üzerinden gerçekleştirmekte. Kamu alım sisteminin teknolojik dönüşüme adapte edilme sürecinin bir parçası olan ‘DMO Tekno Katalog Uygulaması’ ile sunulan değer önerilerinin daha etkili olması için kurumsal iş birliklerini çok önemsiyoruz.” “Siber güvenlik altyapısının yerlileştirilmesi amacıyla Savunma Sanayi Başkanlığı ile imzaladığımız protokol ile Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesinde yer alan firmaların kamu pazarına ‘DMO Tekno Katalog’ altyapısı üzerinden açılmasını sağladık” açıklamasını yapan Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “TÜBİTAK ile imzaladığımız protokol kapsamında yapmış olduğumuz geliştirmeyle TÜBİTAK TEYDEB mezunu olan girişimler ile Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi olan girişimlerin de ‘Tekno Katalog Platformu’na girmesinin önünü açtık. Bu kapsamda girişimcilerimize yönelik eğitimler tasarladık. Salgın sürecinde de eğitimlerimize çevrimiçi olarak devam ediyoruz. Bugüne kadar 400’e yakın girişimcimize eğitim verdik.
24 saat içerisinde Kriz Ekibi kurarak ülkemizin maske ihtiyacı için tedarik planlaması yaptık
“Küresel düzeyde yayılan Covid-19 salgınının getirdiği kriz sürecinde Genel Müdürlüğümüzün iç ve dış paydaşlarıyla yürüttüğü iş ve işlemlerde yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirmek amacıyla hazırlıklarımızı yaptık ve Cumhurbaşkanlığı genelgeleri kapsamında kısa sürede gerekli tedbirleri aldık” bilgisini veren Özdemir, “Öncelikle teknik altyapımızı güçlendirerek çevrimiçi platforma taşınabilecek işlemlere yönelik hazırlıklarımızı tamamlamak suretiyle eylem planlarımızı hazırladık. Ana iş süreçleri başta olmak üzere süreçlerimizi aksatmayacak şekilde asgari sayıda personel bulundurulması şartıyla uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemlerini uygulamaya aldık” dedi. Özdemir, sürecin başından bu yana sağlık alımlarına özellikle hassasiyet gösterdiklerine dikkat çekerek “Hastanelerimizin ihtiyaçlarının aksatılmadan temin edilmesine yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Müşterilerimizin akaryakıt taleplerine ve tadarikine yönelik işlemleri KAMUTOS üzerinden yapıyoruz. Kamu alımları yoluyla, salgının ülke ekonomisi ve piyasalar üzerinde yaratabileceği olumsuz etkilerin en aza indirilebilmesiyle kamunun acil toplumsal ihtiyaçlarının karşılanması konusundaki hassasiyetleri de gözeterek konusunda uzman personelimizi sürekli hazır bulunduruyor ve birçok sürecin çevrimiçi iletişim araçlarıyla devam etmesini sağlıyoruz” açıklamasını yaptı ve şu detayları paylaştı: “Müteferrik veya katalogla tedarikte, sözleşme veya siparişe bağlanan ürün gruplarının ithal veya yerli olması durumuna göre gerek ithalat zorlukları gerekse üretimdeki hammadde ve benzeri zorlukları takip ediyor, firmaların sözleşme veya sipariş yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde koruyucu yaklaşımlar sergiliyor ve istihkak ödemelerine aksatmadan devam ediyoruz. Bu faaliyetlerimizin yanı sıra bilindiği üzere Covid-19 ile mücadele çalışmaları devam ederken Cumhurbaşkanlığımızın talimatıyla DMO’ya önemli bir görev daha verildi. Bu kapsamda cerrahi maske, nitelikli maske, koruyucu tulum ve önlük tedariki ile başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına dağıtımının DMO tarafından yapılması kararlaştırıldı. Bunun üzerine 24 saat içerisinde kurumumuzda Kriz Ekibi kurularak çalışmalara başlandı. Süreç boyunca gerek merkez teşkilatımız gerekse de bölge/irtibat müdürlüklerimizde ciddi bir ekip çalışması yürüterek portföyümüzde yer alan müşterilere ve ilgili tedarikçilere hızlı bir şekilde mümkün olan tüm iletişim araçları ile ulaştık. Öncelikle sistemimizde müşteri olarak kayıtlı olan kamu kurum ve kuruluşlarının dönüşümlü çalışma kapsamında istihdam edilen personel sayılarıyla maske taleplerini aldık. Aynı zamanda ilgili tedarikçileri sözleşmeye davet ederek haftalık DMO’ya teslim edebilecekleri miktarları sözleşmeleriyle taahhüt etmelerini sağladık. Bu verilerle tüm Türkiye’nin maske ihtiyacını karşılamak üzere bir tedarik planlaması yaptık.”
Paydaşlara daha az risk ile DMO’daki tüm süreçlerini dijital ortamda yönetme imkânı sağlandı
Özdemir, “Firmalarımızın DMO’da gerçekleştirecekleri işlemleri mümkün olan seviyede elektronik ortama taşıyarak kurumumuza fiilen gelmeden, ‘Covid Portalı’ olarak adlandırdığımız sistem üzerinden çevrimiçi işlem yapabilmelerini sağladık” bilgisini verdi ve şu noktaları vurguladı: “Bu hem kendi personelimizin sağlığı hem de halk sağlığı açısından önem teşkil etmekteydi. Bu süreçte işlemlerin gerçek zamanlı çalışan web servisler kurgulanarak dijital olarak yürütülebilmesini hedefledik. Firmalar bu sisteme e-Devlet şifresi veya e-İmzalarıyla kimlik doğrulaması yaptıktan sonra giriş yaparak kurumumuzla uzaktan sözleşme imzalayabilmekte. Bunların yanında portal üzerinden; sevkiyat bildirimi, kumaş talepleri, ihracat izni talepleri gibi işlemleri gerçekleştirebilmekte. Böylece paydaşlarımıza daha az risk ile DMO’daki tüm süreçlerini dijital ortamda yönetme imkanı sağlamış olduk. Yine bu süreçte ‘Sağlık Market’ sistemimiz üzerinden Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesisleriyle üniversite hastanelerinin ihtiyaç duyduğu sarf malzeme ve beşeri tıbbi ürün taleplerini de elektronik ihale yöntemiyle karşılamaya devam ediyoruz.”
DMO Genel Müdürü Mücahit Özdemir