DOF Robotics’den enflasyonla mücadele hamlesi
Tamamen yerli imkânlarla yazılımlarını ve tasarımlarını geliştiren DOF Robotics’in CEO’su Bakit Baydaliev, enflasyon karşısında çözüm amaçlı ürettikleri yeni politikaları anlattı.
Dünyada ve ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon karşısında varlığını ve kârlılığını korumak için kolları sıvayan şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. DOF Robotics’in CEO’su Bakit Baydaliev, artan enflasyon oranlarıyla birlikte 1-2 ay olan tedarik süreçlerinin 8-9 aylık bir süreye uzadığına dikkat çekerek “Şirketin kârlılığını koruyucu politikalar izlemeye, hem aktif hem pasif aksiyonlarla kârlılığımızı korumaya çalışıyoruz” değerlendirmesini yaptı. Ticaret gerilimleri, Ukrayna-Rusya Savaşı ve yaşanan iklim kriziyle enflasyon rakamları pek çok ülkede yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Artan enflasyon oranları nedeniyle şirketler mevcut kârlılığını korumak ve mümkünse artırmak adına birçok politikayı uygulamaya koymaya başladı. Tamamen yerli imkânlarla yazılımlarını ve tasarımlarını geliştiren DOF Robotics’in CEO’su Bakit Baydaliev, enflasyon karşısında attıkları adımları paylaştı.
“Özel distribütör fiyatlarının gözden geçirilmesine dair politikalar belirledik”
“Fiyatların hızlı arttığı bir dönemde ürün ve malzeme alımlarını hızlandırmaya ve sabit fiyatlı uzun dönemli alım anlaşmaları sağlamaya çalışıyoruz’’ diyen Baydaliev, “Mevcut enflasyon ortamının yönetilmesi, özellikle ürün arzının ve TZY (Tedarik Zinciri Yönetimi) sisteminin bozulmasıyla daha da karmaşık bir hale geldi. İleride oluşabilecek fiyat artışları sebebiyle 1-2 ay olan tedarik sürecimiz 8-9 aya kadar uzadı. Mevcut satış fiyatlarımızın revizyonu, distribütör yüzdelerinin ve indirim oranlarımızın gözden geçirilmesi, iyileştirebilecek maliyet kalemleri üzerinde çalışmalar ve toplu alımlarda indirimler gibi şirketin karlılığını koruyucu politikalar izlemeye çalışıyoruz’ açıklamasını yaptı. Baydaliev, kur artışları, yaşanan belirsizlikler ve içinde bulunduğumuz enflasyonist ortamda şirketin kârlılığını korumak ve mümkünse artırmak adına yeni politikaları uygulamaya çalıştıklarını belirtti. Uygulanan politikalarla ilgili ana maddeleri sıralayan Baydaliev, şunları kaydetti: “Tedarikçilerle alım fiyatlarımızı sabitleyerek uzun dönemli toplu alım anlaşmaları yapmak, maliyet düşürücü ve verimlilik artırıcı kalemler üzerinde iyileştirici çalışmalarda bulunmak, satış fiyatlarının, indirimlerin ve özel distribütör fiyatlarının gözden geçirilmesi gibi politikalar belirledik. Bu doğrultuda uzun vadede şirketimiz, çalışanlarımız ve iş ortaklarımız adına fayda sağlayıp sürdürülebilir bir sistem yaratmayı hedefliyoruz.”
“Stoklu çalışmayı ve bozulan TZY’yi öngörülebilir kılmayı amaçlıyoruz”
“Uzun dönemli alım anlaşmalarıyla sadece fiyatları sabitleyerek maliyetlerimizi kontrol edebilmek değil aynı zamanda stoklu çalışmayı ve bozulan TZY’yi öngörülebilir kılmayı amaçlıyoruz. Böylece müşterilerimizin termin sürelerine maksimum düzeyde uymaya çalışıyoruz’’ diyen Baydaliev, “Aksi halde çip kriziyle beraber ortaya çıkan uzun terminler ticaretimizi son derecede olumsuz etkilemekte. Buna ek toplu alımlar sürekli artan fiyatlarda indirimler sağlıyor ve yine termini uzun ürünleri stoğumuzda tutmayı öngörüyoruz. Artan malzeme, enerji ve işçilik maliyetlerimizi daha yüksek fiyat veya daha az indirim politikasıyla telafi ediyoruz. Bu şekilde hem aktif hem pasif aksiyonlarla kârlılığımızı korumaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.