Doğanlar Holding IT Direktörü Fatih Özengin: “Bulutta Esneklik ve Ölçeklenebilirlik Çok Önemli”
“Şirketlerden ya bulut tarafıyla daha ilgili ya da IoT tarafıyla genel olarak ilgileniyorlar. Bazı sektörler mevsimsel döngüye açıktır. En büyük zorluk mevsimsel talebi tahmin edebilme zorluğudur.
Bu sebeplerle hepimizin söylediği gibi esneklik çok önemli, ölçeklenebilirlik çok çok önemli. Platform as a Services mantığında uygulamaları nasıl daha verimli koşturabiliriz onu düşünmeliyiz. Üretim ve sipariş adetleri mevsimlere göre değişiyor. Kışın ya da ölü zamanlarda az ödeyeceğimiz esnek yapıdaki bir sistemle, yazın siparişin artmasıyla ihtiyacımıza cevap verebilecek esnekliğe sahip bir yapıyı planlamalıyız. Bu durumda proje tekliflerinin makul maliyetlerle gelebiliyor olması çok önemli.
Bütün firmalar hem sunucu barındırma hem barındırma servislerini buluta geçirme konusunda birtakım denemeler yapmaya başladılar. Genelde sistem entegratörleri bu işe soyunuyor. Sistem entegratörü olduğu zaman da özellikle bu bulut tarafına odaklanmak veya bu konuda tecrübeli uzman bir sorun haline geliyor. Genel yaklaşım bizim ihtiyacımıza özgü çözüm üretmek yerine bütün sistemleri geçirmek üzerine. Bunun bütçelenmesi bizim için çok zor hale geldi. Şimdi, özellikle sene sonunda bu gibi değişiklikleri yapma ihtimalimiz var. Baktığımız zaman hangi verilerimizi buluta almalıyız sorusunun da cevabını alamıyoruz. EPDK veya SPK’ya tabi şirketler var. Orada işler biraz daha sıkı. Müşteriye özgü ihtiyaca çözüm bulmak konusunda hala sıkıntı yaşıyor Bulut hizmet tedarikçileri. Bu konuda veya dikey uzmanlık anlamında şirketlerin eksiği olduğunu, yönetilen hizmetleri yeteri kadar sağlayamadıklarını görüyorum. Buralarda hala gelişime açık olduğumuzu düşünüyorum.
IoT tarafında kestirimci bakım tarafı birçok firma için hedef konu. Şirketlerin iki ana hedefi var. Bir tanesi rekabet edebilmek, rekabetçi olmak, karlı olmak. Bir de operasyonel verimliliği sağlayabilmek. Rekabetin çok fazla olmadığı bu gibi sektörlerde operasyonel verimlilik önemli hale geldi. Onun da en önemli anahtar kaynağı ekipmanlarınızın en az arızayla, en az bakım maliyetiyle çalışabilmesi.
Ben tesislerdeki makineleri Formula yarış arabalarına benzetiyorum. Bunlar pitte ne kadar az durursa yarışı kazanma ihtimalleri o kadar yüksek. Burada da ekipmanlar ne kadar az arızalanırsa verimliliği o kadar yükseltiyorsunuz. En büyük sıkıntı bu bakımları tahmin edebilmek, buna özgün yedek parçaları tutmak. Nesnelerin internetiyle önemli hedeflerimizden biri de bu sorunu çözmek.”