Doğru araçlarla çocukların yaratıcılığında sınır yok
Dünyanın gelişmiş ülkelerinde okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar öğrencilerin analitik ve problem çözme becerilerini geliştiren STEM modeli, Türkiye’de Kayseri öncülüğünde ilk meyvelerini verdi. Kayseri’de pilot okul seçilen 10 okuldan 42 proje Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün organizasyonuyla tanıtıldı. STEM Projesi’nin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik kelimelerinin İngilizce baş harflerinden oluştuğunu anlatan Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, “Uluslararası platformda ABD, İngiltere, Kore, Rusya, Almanya ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerde eğitim modeli olarak yaygın şekilde kullanılmakta. STEM’i eğitim sistemine dahil etmiş ülkelerin PİSA ve TİMS gibi küresel değerlendirme sınavları sonuçlarında artışlar olması, diğer ülkelerin dikkatlerinin ’STEM’ üzerinde yoğunlaşmasına sebep oldu” dedi.
Kayseri’nin STEM modeli için Türkiye çapında pilot şehir seçildiğini söyleyen Çandıroğlu, Kayseri’de 2 yıl önce çalışmalara başladıklarını, 10 okulun 42 proje ile il çapında düzenlenen yarışmaya katıldığını söyledi. “Gördük ki, çocuklara fırsat tanındığında hayal bile edilemeyecek cihazlar ürettiler” yorumunu yapan Çandıroğlu, ekledi: “Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile STEM’i bir adım öteye taşımak için 2016’da bilim merkezi kuracağız.”
Çıkış noktaları olarak Türkiye’deki eğitim sistemine uygulamalı eğitim konusunda STEM’in uyarlanmasını gösteren Edu Play Genel Müdürü Taner Özdemir de, “Çocukların teoride gördüğü dersleri bu materyallerle uygulaması çocukların ileride analitik düşünceyi hayatının her alanında kullanabilmesi adına büyük önem taşıyor” dedi. Özdemir şöyle devam etti:
“Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun her yaş grubuna özel öğrenci kitabı, müfredat entegrasyon kitabı ve yıllık ders planı gibi içerikler hazırladık. Eğitim setlerinin içerikleri ders içi uygulamalar ve ders dışı aktivite olan kulüp mantığıyla hazırlandı. Okul öncesinden üniversiteye kadar her seviyeyi kapsayan eğitim setlerimiz var.’’