Doğru dijitalleşme adımları, enerjiye enerji katıyor
Aksa Doğalgaz, Türkiye’deki 72 lisans bölgesinin 21’inde faaliyet gösterirken, güvenli, kesintisiz işleyiş ve müşteri memnuniyeti için kapsamlı BT yatırımlarını hayata geçiriyor.
Aksa Doğalgaz Sevkiyat ve Ticaret Direktörü Şinasi Gölbaşı
Enerji sektörü gerek Türkiye’de gerekse dünyada, teknolojik gelişme ve dönüşümleri yakından takip eden ve uygulayan sektörlerin başında geliyor. Türkiye’de doğalgaz dağıtım sektörü, 81 il ve 510 yerleşim yerinde 66 milyon vatandaşa doğalgazı ulaştırıyor. Yani doğalgaz Türkiye’nin yüzde 80’inin hayatında var. Böyle bir büyümenin getirdiği veri trafiğinin güvenli ve verimli yönetimi içinse dijitalleşme bir zorunluluk. Türkiye’deki 72 lisans bölgesinin 21’inde faaliyet göstererek, 2018 itibarıyla 8,5 milyar metreküple Türkiye’de dağıtılan toplam doğalgazın yüzde 19,3’ünü sağladıklarını, toplam abone sayısını 3 milyona ulaştırdıklarını belirten Aksa Doğalgaz Sevkiyat ve Ticaret Direktörü Şinasi Gölbaşı, “Bu büyüklükte bir organizasyonun güvenli, kesintisiz ve maksimum müşteri memnuniyetiyle devam ettirilmesinde dijitalleşmenin avantajlarından yararlanıyoruz” dedi.
2005 yılında Balıkesir bölgesindeki mevcut tesisleri BOTAŞ’tan devraldıkları ilk gün, bu süreçlerin otomasyonla yönetilmesi gerektiğinin farkında olduklarını vurgulayan Şinasi Gölbaşı, söz konusu dönemde sektör için de ciddi yenilik olan ‘uzaktan okuma sistemi’ kurarak ilk adımları attıklarını söyledi. Gölbaşı, sorularımızı yanıtladı:
Bu yatırım sürecinde ulaştığınız noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bundan sonra sırada hangi BT ve dijitalleşme yatırımları gündeme gelecek?
Müşteri memnuniyetimizi en üst seviyede tutmayı hedefliyoruz. Bu da güncel teknolojileri içeren dijitalleşme çözümleriyle mümkün. Türkiye’nin en büyük özel doğalgaz dağıtım şirketi olarak yoğun bir veri trafiğini anlık olarak yönetmek durumundayız. 15 yıllık serüvenimizde 3. nesil SCADA sistemimize geçtik. Dijital pazar ve sektör ihtiyaçları sürekli olarak birbirini zorluyor ve dönüşüm kaçınılmaz oluyor. Bizim gibi dağınık bir coğrafyada, fiziki ekipmanla iş yapmanın en büyük zorluğu sahada kurulumları yapmak. Geçtiğimiz dönemde saha çalışmalarımızı tamamladık ve bundan sonra üzerine inşa edeceğimiz ürünler için yeterli esnekliği sağlamış olduk. Şu anda tesis ettiğimiz SCADA sisteminde, sadece ülkemizde değil, dünyada da deneme aşamasında olan 3D ekranlar oluşturuyoruz. 3D altyapısını SCADA sistemimize adapte ettikten sonra, sanal gerçeklik (VR) uygulamalarıyla uzaktan müdahaleyle çözüm üretme uygulamaları üzerinde çalışmaya başlayacağız. Devreye aldığımız mobil uygulamalarla klasik anlayışta alışık olunan şekilde sadece, büyük ekran ve odalarda izlenebilen verileri, sahadaki personelin mobil cihazlarına taşıdık. Böylece işletme birimlerimiz gerçek zamanlı, alarmlara dayalı verilerle şebekelerini yönetmeye başladı.
Aksa Doğalgaz bu yapıda BT odaklı ne gibi avantajlara sahip?
Doğalgaz dağıtım şirketlerinin ana hedefi, kesintisiz ve güvenli doğalgaz dağıtım hizmeti sunmak. Herhangi bir ticari unsur için ise beklenti, sürdürülebilir şirket yapısının tesis edilmesi. BT olanakları da bu hedeflere ulaşabilmek için olmazsa olmaz araçlar sunuyor. Gerçekleştirdiğimiz ve proje aşamasında olan BT çözümleri sonucu, müşterimiz de doğalgaz konforunu kolay erişilebilir, hızlı, güvenilir ve kesintisiz şekilde yaşıyor. Hizmet verdiğimiz coğrafyanın genişliği, abone sayımızın büyüklüğü, acil durumlarda müdahale gibi pek çok kritik faktörün bir arada olduğu bir ortamda bize, beklentilerin üzerinde hizmet sağlama imkanı sunuyor.
Bu yatırımlar şirket içinde tüm süreçleri nasıl etkiliyor?
Her yapılan BT yatırımı aslında şirketin iş yapış şeklini de değiştiriyor. Dolayısıyla süreçlerin de buna göre hızla adapte olması gerekiyor. Örneğin; web sitenizden ve e-Devlet’ten online hizmetleri hayata geçiriyorsunuz ve günlük operasyonlarınız değişiyor veya SKM’lerinizde yaptığınız uyarı sistemleriyle şebekeyi uzaktan yönetebiliyorsunuz. Bu hizmetler, işletmenin her biriminin kullanımına açıldığında bilinçlenme, vizyon değişikliği ve İK kalitesinde artış yaşanıyor. Bütüne yayılan bu gelişim ise size geliştirici ve iyileştirici geri bildirim olarak dönüyor. Dağınık bir coğrafyada var olmanın en büyük zorluklarından biri aynı hizmet kalitesini ve iş yapış şeklini her yerde sağlayabilmek. BT yatırımlarımızın önemli bir gerekçesi de Aksa kurumsal kimliğinin, Aksa’nın var olduğu her yerde aynı hissedilmesini sağlamak. Aksa Doğalgaz’da muhasebe, finans, bakım, stok yönetimi ve satın alma gibi temel ERP sistemlerinde SAP kullanıyoruz. Bir yıl önce hayata geçirilen Fiori projesi ile bakım yönetimi ve raporlaması daha etkin yapılabiliyor ve üst yönetim de sahayı verilerle analiz edip yönetebiliyor. 2018’de ayrıca, Aksa Doğalgaz bünyesindeki tüm şirketlerde “Toplu Ödeme Sistemi”ne geçişi tamamladık. 2018’de iş akışlarımızı doküman yönetim sistemi aracılığıyla dijital platformlar üzerinden yönetmeye başlayarak iş bitirme sürelerimizde ve maliyetlerimizde önemli bir kazanç sağladık. PaperWork kullanımıyla ölçülebilir tüm süreçlerin tasarımı, uygulamaya alınması ve yönetiminde merkez birimlerle birlikte 21 dağıtım şirketinde eş zamanlı olarak dijital ortamda çalışmaktayız.
Aksa Doğalgaz’ın bu yatırımları gerek sektörünüzde gerekse kamu nezdinde nasıl değerlendiriliyor?
Dağıtım sektörü, birbirine destek olarak geliştiren, dayanışma ve birlikteliğin üst seviyede olduğu, kurumsal hizmet sunma bilincinde güçlü bir sektör. Aksa da bu sektörün en önemli oyuncusu. Bu bilinçle üretmenin sonucu da hem müşterileriniz tarafından beğenilmek hem de kurum nezdinde takdir edilmek oluyor. Örneğin; SCADA projemizle sektörde ilk defa uygulanan 3D destekli çizim yapısı, IoT desteği, veri analizi, gelişmiş rapor yapısı, etkin alarm durumu yönetimi, verilerin kolay görüntülendiği trend desteği ve bunun gibi birçok geliştirilebilir ek modüller sayesinde zengin bir altyapı kullanıma sunuluyor. Bu gelişmelerin sadece şirketimizin değil, sektörümüzün de standartlarını yükselttiğine inanıyoruz.