Doğru entegrasyon ve gerçek zamanlı analiz-karar mimarisi
E-ticarette arka planda karmaşık süreçler bütünü işliyor. Runibex Technology Group bünyesindeki NGI ise farklı analitik çözümlerle tüm taraflara fayda sağlıyor.
Runibex Technology Group bünyesinde faaliyet gösteren NGI, küresel e-ticaretteki son gelişmeleri izleyerek birçok başlıkta Ar-Ge faaliyetlerini yürütüyor. Türkiye'de istikrarlı bir gelişim sergileyen e-ticaret sektöründe NGI’ın da geliştirdiği ürün ve çözümleri ile en kapsamlı online perakende platformunu sunduğunu söyleyen Runibex Technology Group kurucusu ve Başkanı, aynı zamanda grup şirketi NGI’ın CEO’su Fatih Özbağrıaçık, ürün ve hizmetleri ile özellikle kurumsal perakende sektöründe önemli bir oyuncu olma hedefine dikkat çekti. Fatih Özbağrıaçık ile sektörün teknolojik yetkinliklerini ve yeniliklere bakışını konuştuk:
NGI çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
NGI Bilgi Teknolojileri, aslında 3,5 yıl önce bizim yarım kalmış bir platformu satın almamızla başlayan bir hikaye. E-ticaret konusundaki deneyimli isimlerden bir ekip oluşturup danışmanlık aldık ve bunun çerçevesinde bazı yatırımlar yaptık. Bu vizyonla ilk müşterimiz Beymen oldu. Bunun ardından, 6 aylık çalışmayla tüm grupta yaygınlaşma bazında bir kontrat daha yaptık, ardından Boyner Grup bünyesindeki tüm e-ticaret altyapılarını NGI'ın kendi ürünü olan IBEX Commerce Suit üzerine taşıdık. E-ticaret; arkasında önemli lojistik operasyonları, arka planda ağır iş yükü olan, içerik yönetimi ve pazarlama kapsamı zorlu ve entegrasyon gereklilikleri olan, siparişi doğru yönetip en optimum biçimde, doğru zamanlama ile doğru yerlerden bir araya getirip müşteriye iletmek, sonra bunun iadesi ile birlikte tüm türev süreçlerinin takibini içeriyor. Tüm süreçlerde esas olan ise optimizasyon. Biz de optimizasyon başlığında yatırımlarımıza devam ediyor, pazarlama, kullanıcı arabirimi için yeni teknolojiler, IoT’ye kayan kısımları ile ilgili yatırımlar da yapıyoruz. Ticaret tamamen elektronik hale geliyor. Mağazaların içindeki senaryolarda satış temsilcilerinin müşterileri tanıması veya tanımaması durumlarına, yani online ve offline mecraların bütünleştirilmesine dönük gelişim kendini gösterirken, biz e-ticarette sadece kullanıcı arabirimi veya siparişi alıp, paketleyip göndermek olarak bakmıyoruz. Kendi içinde olduğu kadar, Google ve Amazon’un servisleriyle de entegre, birbiri ile konuşarak çalışabilen e-ticaret ve alışveriş deneyimlerine doğru yatırımlara öncelik veriyoruz.
Nasıl bir deneyim gelişimi söz konusu?
Mağaza içinde hedefimiz; satış temsilcisinin müşterisini online veya offline hangi mecrada olursa olsun deneyimini bir araya toplayıp, bununla ilgili o müşteriye verilebilecek ek teklifler sunabileceği ortamlar sağlamak. Yani online’da aynı hafta içinde denediğiniz bir gömleği, siz mağazaya girdiğinizde bilmeyen bir satış temsilcisi, bilene kıyasla dezavantajlı. Dolayısıyla platform entegrasyonları önem kazanıyor. E-ticaret yatırımı yaparken, ‘bizim de bir web sitemiz olsun’ veya ‘şu sezon sonu ürünleri bari burada eriteyim’ diye başlayan, ama sezon ürünü satmadığı zaman başarısız olan bir iş yapısı gerçeği var. Omnichannel mantığında ‘online’ artık merkez. Türkiye’de de bu iş yıllar önce belli markaların stokta kalan ürünlerinin eritilmesi hedefiyle başladı, ama zamanla bu işin sadece indirimli veya sezon sonu ürün satarak olmayacağı anlaşıldı. Bu sefer işin içine ciddi lojistik ve ürünlerin hazırlanması ile ilgili süreçler girdi. E-ticaret altyapıları tüm içerikleri yöneten, siparişleri işleyen ve yöneten, mağaza içindeki tüm süreçleri uçtan uca desteklemesi gereken altyapılar oldu. Bizim ürünümüz de kullanıcı arabirimi harici her şeyi barındırmaya çalışan 4-5 farklı modülden oluşuyor ve bu büyük yapısı ile iş bir miktar ERP’ye de kayıyor.
Bunu nasıl hayata geçiriyorsunuz?
‘Orchestration tool’ dediğimiz bir yapı var. Örneğin, birden fazla deponuz ve yüzden fazla mağazanızda bir sipariş geldiğinde bunu nereden toplatayım, nerede birleştirip müşteriye nereden sevk edeyim gibi soruların yanıtlarını verirken, optimizasyon öne çıkıyor ve bunun çok farklı yöntemleri var. Bu metodu önceden sıralama ve puantajlarla yapıyorduk. Şimdi ise işi gerçekten gerçek zamanlı karar veren, mağazalar arasındaki maliyetleri dikkate alan, farklı optimize yöntemler üzerinde çalışıyoruz. Çünkü aldığınız siparişte, müşteri ‘hepsi birlikte gelsin’ de diyebilir, ayrı ayrı gelmesini de isteyebilir, bunlardan birinin hediye olduğunu belirtebilir, bu gibi varyasyonlar o siparişin altında o kalemlerin her birinin farklı işlenmesini gerektirir. E-ticarette önyüz alışveriş, ama arka planda durum çok daha karmaşık süreçler bütünü. İş süreçlerinin tümünü kapsamak bizim için bu mimaride çok önemli.
NGI olarak Ar-Ge’de odaklandığınız başlıklar neler?
Bunlardan bir tanesi sesle kontrol yapıları. Bu aslında uzun bir rotanın ilk adımı ve bu rota, IoT ile farklı noktalara ulaşacak. İlk başta tamamen sesle kontrol edilebilen, cep telefonu veya PC üzerinde tarayıcı ile bir alışverişi baştan sonra tamamlayabilmenizi sağlamaya odaklanıyoruz. ‘Şu noktada bir araca ihtiyacım var’ diyerek konuşmaya başlıyorsunuz, arka tarafta web servisler sürekli işliyor ve size bir yanıt veriyor. ‘Hangi tarihe kadar kiralayacaksınız, hangi sınıfta bir araç istiyorsunuz?’ gibi sorulara karşılık verilen yanıtlarla aslında web sitesindeki deneyimi, sesle kontrolle ve arka tarafta tamamen öğrenen sistemler v web servislerle konuşarak yapıyorsunuz. Misal, siz farklı bir dil konuşmaya başlayabilirsiniz ve sizin hangi dilde konuştuğunuzu anlayan, buna göre yanıt veren bir yapı var. Bununla ilgili projelerimiz çok. Arka tarafta bizimle işbirliği yapmak isteyecek firmalara yayınlamak üzere demolarımızı yapıyoruz. Bu konuda da hazırlık dönemimiz hiç bitmeyecek ve bu, aslında e-ticaretin üstüne koyacağımız bir diğer parça. Bu Ar-Ge projemizin yanında ‘lookbook’, yani katalog yapısını da tamamen interaktif hale getiriyoruz. Bir yemek odası veya salondaki mobilyadan yastığına kadar her şeyi görerek ve seçerek, sonra onların kombinasyonunu toplam satın alarak ya da bazılarında miktarı değiştirerek aslında sete doğru odaklamaya çalışıyoruz. Bu ürün gruplarında çok işe yarıyor. Modada ve birçok başlıkta kombin satışı vardır. Tasarımcılar önce koleksiyonu hazırlar, bunların fotoğraf çekimleri ile kataloglarını hazırlar. Peki müşteriye tekil ürün satarken, onları kombinasyona yönlendirebiliyor musunuz? Hayır. Mağazada satış yetkilisi size bu kombini önererek ilerlemeye çalışıyor, ama online’da bunu çok rahat yapamıyorsunuz. Bu da Ar-Ge seviyesindeki bir çalışmamız ve görsel olarak bunu yapabilme imkanı üzerinde çalışıyor, katalogları interaktif ürün seçilebilir hale getirmeye çalışıyoruz.