Doğru liderlik, doğru bir ekip demek…
Pandemi, çalışanlarını uzaktan yönetmeye aşina olmayan şirketler için, yeni yönetimsel ihtiyaçları gündeme getirdi. Perfect Mind Coach Academy Lideri Kamil Murat Özlen, “Uzaktan çalışma süreci şirketler açısından takım olma ve liderlik kavramlarını ön plana çıkardı. Bunun bir yansıması olarak kişisel gelişim ve danışmanlık hizmeti veren kurumların programlarında, liderlik ve koçluk eğitiminin payı arttı. Uluslararası onay aldığımız eğitimlerimizin liderlik, takım koçluğu süre payını 2020 itibarı ile yüzde 35’e çıkardık. Koçluk ve liderlik eğitimini iş süreçlerine adapte ederek yönetici ve ekiplerini takım oyununa dahil eden şirketler, geleceğe kalıcı izler bırakabilecek” dedi.
Vizyoner şirketlerin insan kaynaklarına yaptıkları yatırımlarda koçluk ve liderlik eğitimine yer verdiklerine dikkat çeken Özlen, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Artık şirketler çalışanlarını duygusal, yönetimsel ve teknolojik anlamda daha donanımlı hale getirmeleri gerektiğini gördü. Bu süreçte stres ve kriz yönetimi çalışanlarda büyük baskı oluştururken, liderin ve takım olmanın önemi anlaşıldı. Şirketler artık geleceğin liderlerinin, sürdürülebilir başarı için takım oyununun bir parçası olacağını biliyor. Bu nedenle yatırımlarında hem yönetim kademesindekiler, hem de ekipler için liderlik ve takım koçluğu eğitimlerine daha fazla yer açtılar. Liderlik becerilerine sahip bir yönetici, ekibin takıma dönüşmesinde ve duygusal dayanıklılığında büyük rol oynuyor. Araştırmalar bir şirkette ekip üyelerinin en fazla yüzde 20 sinin hedefe katkısının daha yüksek olduğunu gösterirken, takım olmayı başaranlarda ise bu oran çok daha fazla. Bu noktada liderlik eğitimi alan bir yönetici, ekip üyeleri arasında motivasyon sağlayarak, güçlü ve zayıf yönleri birbiriyle tamamlayarak, duygusal zeka ile empatiyi kullanarak aidiyet duygusu oluşturabilir. Bu formülle liderlik kalıcı hale gelirken, ekipler ‘birlikte kazanan’ takımlara dönüşür ve şirkette verimliliği artırabilir.”