Doğru ölçün ki doğru yönetebilin!
Pazarlama başlığında ihtiyaçların gelişiminde sosyal medya ve internetin büyük bir etkisi var, M2S Pazarlama Hizmetleri ve Araştırma Müdürü Esra Koç’a göre, bu endeksin oluşmasında temel sebep eskisinden daha geniş bir kapsama alanına sahip olan bir pazarlama dünyasının söz konusu olması.
Bu yönüyle reklam vermek veya sosyal medya hesabı yönetmekten çok daha fazlası var artık pazarlama başlığı altında. Yaptıkları kurumsal görüşmelerle bu başlık altında nelerin yer alabileceğine baktıklarını belirten Esra Koç, böylece uzun ve içeriği sürekli gelişen bir liste ortaya çıktığını belirtti. Bu ihtiyaç listesinin oluşması sonrası, sıra bu listeye karşı kurumsal farkındalık seviyesinin ölçümü yapıldı.
Pazarlamadaki gelişim ve buna karşı kurumsal yetkinliğe bakışı ortaya koyan bu endeksle amaçlarını farkındalık yaratmak ve şirketlerin konum ve hedefleri paralelinde kendilerini değerlendirmelerini sağlamak olarak gösteren Esra Koç, “Geliştirdiğimiz bu endeks ile her şirket kendisini ve ihtiyacını daha net görebilme imkanına sahip oluyor” dedi ve bu yeni mimari ile ilgili sorularımızı yanıtladı:
Pazarlama mantığında neden bir değişimi gerekli görüyorsunuz?
BT her bir birimin içinde görev alıyor, pazarlama gibi tüm birimleri de dijitalleşmeye doğru çekiyor. Bu yönüyle pazarlama ise şirketin dışa bakan yüzü olarak ilk dijitalleşmesi gereken birimlerden. Hem kendi yaptığı çalışmaları hem şirketin ürün ve hizmetlerinin nasıl daha doğru ve etkili biçimde dışarı sunulabileceğini şirketler dijitalleştikçe görüyor. Bu endeks bu yönüyle bu gereklilikten yola çıktı.
Yani önce dijitalleşme, sonra ölçüm mü?
Evet, önce dijitalleşmelisin. Endeksten çıkan sonuçlardan biri de bu dijitalleşmenin şirket için gerekli olan seviyesi. Yani odak noktamız şirketin bir web sitesi veya sosyal medya hesapları olması değil, şirket verilerinin ve analiz süreçlerinin tüm birimler için dijitalde buluşması ve burada işlenip iş sonucu haline gelebilmesi. Bu aynı zamanda iş birimlerinin birbirine yaklaşması anlamına da geliyor. Yani dijital dünyada BT’nin olduğu sanılan işlerin tüm iş birimleri tarafından benimsenmesi ve tüm iş süreçlerinde doğru konumlanması söz konusu.
Bu konuda kurumsal farkındalık ne seviyede?
Pazarlama endeksi, kapsamlı çalışmalarımızın ardından, 2019’da ilk ürünümüz oldu. M2S olarak bağlantıda olduğumuz şirketlere bu yapıyı anlatınca herkesin ilgisini çekiyor, ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Pazarlama birimi olan şirketlerde farkındalığın yanında, bu birimi olmayanlar için bu yapı önemli bir gereklilik. M2S olarak amacımız; pazarlama biriminin gerçek gücüne ulaşabilmesini desteklemek, dijital dönüşümün şirket içinde doğru konumlanmasını sağlamak, dışardan bir gözle bu bakış açısını yaratmak. Bu çalışmayı ücretsiz yapabilecek olan şirketlerin kendi içinde, talebe paralel doğru planlamayı yapmaya odaklanıyoruz.
Pazarlama endeksi başlığında şirketlere nasıl bir soru seti sunuyorsunuz?
Elde edilecek çözüm önerileri şirket özelinde ve sektör bağımsız, ama uygulama aşamasında da sektör spesifik değerler söz konusu olacak. Geliştirdiğimiz, tüm pazarlama araç ve süreçlerini, dijitalleşmeyi de içeren bir soru setimiz var ve şirketin pazarlama ile ilgili her şeyini sorguluyoruz. Şirketler faaliyetleri gereği, bazı sorulardan yüksek, bazılarından düşük puan alacaktır. Bizim amacımız ise ortalamayı bulmak ve açığı göstermek. Verilen yanıtlarla ortaya çıkan rapor ile şirket kendi konumunu görebilecek. Tüm bunlar şirketlerin kendi özel bilgileri ve yayınlanması söz konusu dahi olmayacak. Ama ilerleyen süreçte elde edilen verilerle genel sektör analiz raporu ortaya çıkabilir. Pazarlama konusunda kurumsal yetkinlik seviyelerini bir bütün olarak görebilmek mümkün olacak, veri biriktikçe analiz edilebilir, anlamlı sonuçlar da ortaya çıkacak.
M2S olarak nasıl bir süreç izleyeceksiniz?
Ölçek ve sektör bağımsız, düzenli olarak yapılması gereken bir çalışmadan bahsediyoruz. İlk adımı ise yıllardır çok iyi tanıdığımız BT sektörü ile atacağız. Ama özünde sektör bağımsız bir yapı söz konusu olduğu için diğer sektörlere de ulaşmaya odaklanacağız. Orta ve orta seviye üstü şirketler hedefimizde olacak. Bence büyük ölçekli şirketlerin de buna ihtiyacı var, ama önceliği gerçek anlamda ihtiyacı olanla başlamak, orta ve üstü sektör bağımsız şirketlere çalışmalarla başarı hikayeleri oluşturmak önceliğimiz olacak. B2B ağırlıklı ilerleyeceğiz, ama zamanla B2C müşterilerimiz de olacaktır. Bu endeksi uyguladıktan sonra kısa bir raporla şirkete yapmaları gerekenleri anlatacağız. Ardından, farklı alanlarda çalışmaları ile öne çıkan, bizim de birlikte çalıştığımız şirketleri onlara anlatacak, destek alınabilecek paydaşlarımızı paylaşacağız. Karar ise tamamen şirketin kendi tercihi olacak. Sonuçta M2S olarak birkaç yıldır odaklandığımız ve başarılı sonuçlar elde ettiğimiz danışmanlık başlığında pazarlama bütçesi yönetimini de yapabiliyoruz ve iş ortaklarımızla birlikte pazarlama endeksine katılan şirketlere de benzer bir desteği sunacağız. ‘Design thinking’ de bu süreçte önemli bir konuma sahip olacak. Yani pazarlama endeksi ile şirketin ihtiyacını, bunu nasıl karşılayabileceğini şirkete özel bir reçete ile gösterirken, bir tarafta da bu düşünce tarzını kalıcı kılabilmeleri için ‘design thinking’ felsefesini konumlandıracağız. Çünkü bu sadece pazarlama değil, geldiğimiz noktada tüm birimler için bir gereklilik.