Doğru platform, bilişim yatırımında başarı sağlıyor
Dijital değişim süreci küresel bazda pandemi ile beraber hızlandı. Klasik BT geçmişte kaldı ve yeni teknolojiler için yatırım yapmak da şart. “Öncelikle ihtiyaçlarınızı anlamanız ve BT başlığında önceliklerinizi belirlemeniz gerek” hatırlatmasını yapan Lenovo Altyapı Çözümleri Grubu (ISG) EMEA Bölgesi Başkanı Giovanni Di Filippo’ya göre, kurumsal devamlılığı sağlamak için istikrarlı ve yüksek performanslı bir BT altyapısına sahip olmak şart. Bu yapıda pandemi zaten etkisini gösterdi, hatta Giovanni Di Filippo’nun tabiriyle dijital dönüşüm adımlarında bir katalizör oldu. “Buna ‘ışık hızı’ benzetmesini yapıyorum” diyen Giovanni Di Filippo, 35 yıldır bu sektörde olduğunu ve böyle bir değişimi daha önce görmediğini de vurguladı. Değişimin örneği olarak bir Avrupa ülkesinden örnek veren Giovanni Di Filippo, “Kamu bir karar vermek zorundaydı ve birkaç gün içinde, 5 bin kişinin evden çalışabilmesine imkan sağlamak için adım atarak, bizden bir mimari istedi” dedi. 4-5 gün içinde 5 bin insanı ofisten evlere taşıması istenen Lenovo ISG, kamuda bu tarz bir çalışmanın planlanıp hayata geçmesi bile aylar alırken, aynı hafta 5 bin kamu çalışanını evlerinden sanal masaüstü ile birbiri ile bağlantılı hale getirdi ve sistemlere erişimlerini sağladı. “Bunu yaparken iş süreçlerinde kesinti de olmadı” hatırlatmasını yapan Giovanni Di Filippo’nun belirttiği gibi, benzer hızlı bir değişim perakende sektörü şirketlerinde de oldu. “Bu yönüyle pandemi, akıllı bir dijital dönüşüm için ışık hızı oldu” vurgusunu yineleyen Giovanni Di Filippo, sorularımızı yanıtladı:
Bu süreçte bakış açınız nasıl değişti?
Yeni finansal yılımız nisan ayı itibariyle başlayacak. Bu dönem, kurumsal geçmişimizin kârlılıktan kurumsal büyümeye her açıdan en başarılı çeyrek dönem sonuçlarını elde ediyoruz. Her ülkede ekonomik şartlar zorlu olsa da bu yatırımları yapmak da bir zorunluluk. Altyapıya yatırım yapmak önemli ve iş sürekliliği için öncelikli ihtiyaç. Esasında pandemi ile birlikte dijital dönüşüm, bir zihniyet değişimi oldu. Teknoloji hep aynı teknoloji, ama zihniyet değişti ve pandemi sayesinde bilişim yatırım süreçleri çok hızlı ve ilginç hale gelmeye başladı. İnsanlar inovasyon yapıyor, işbirliğine çok daha sıcak bakıyor. Intel® desteğini barındıran ürünlerimizle zaten birçok başlıkta öndeyiz. Ama birçok projede rakiplerimizle birlikte de çalışıyoruz. Bundan 3 yıl önce böyle bir işbirliği ortamı düşünülemezdi bile. İşbirliği artık birçok noktada tüm taraflar için gereklilik.
Yeniliklere yönelik talepler bölgesel bazda nasıl değişimler sergiliyor?
CIO’lar inovasyon odaklı ve CEO gündemini nasıl destekleyebileceklerini ortaya koyma çabasında. Pazara çıkış hızını her açıdan yüksek tutabilmek de kritik. Geçtiğimiz günlerde Ortadoğu’daydık ve farklı bakış açılarına ulaştık. Avrupa ülkelerinde bir şirketle yapay zeka, edge ve HPC eksenli konuşurken, onlar hala bunların ne kadar gerekli olduğunu sorgular. Ortadoğu’da ise bir şey anlatmanıza gerek bile kalmıyor ve HPC, edge ve yapay zeka odaklı ilerlemeyi zaten istiyorlar. Tek istedikleri, onları kapsamlı bir şekilde desteklememiz, bu yatırımları konumlandırıp onlara sunmamız. Ortadoğu’da kamu ve özel sektörün bakış açısı çok farklı ve daha cesur, daha yaratıcı düşünüyorlar. Biz de uçtan uca onlara bu yolda verdiğimiz destekle farklılığımızı ortaya koyuyoruz. Önce onları dinliyor, planlama yapıyor, danışmanlık ve fikri geliştirme desteği veriyor, kararlaştırılan BT başlıklarının temininden konumlandırılmasına tüm süreci üstleniyoruz. Uçtan uca bunu yaparken, asıl önemli konu artık platform. Biz bir orkestra şefi gibiyiz. İhtiyacınız ve beklentileriniz için en uygun platformu size sunuyoruz. Elimizde hep güncel verilerle hareket ediyor, tekliflerimizi de bu en güncel sayısal verilerle destekliyoruz. Uygulama ve yazılım alanında sektördeki iş ortaklıklarına çok önem veriyoruz. Intel® bu noktada bir örnek. Kurduğumuz bu yapının devamlılığı bizim için çok önemli. Bu altyapı mimarisini kurguladıktan sonra alanında en iyi çözümleri bunun üstünde kolayca konumlandırabilirsiniz. Bu, hem büyük ölçekli şirketler hem KOBİ’ler için geçerli bir stratejimiz.
Lenovo ISG gerek küreselde gerek EMEA’da nasıl bir stratejiye sahip?
Globalde hedefimiz en güvenilen iş ortağı olmak ve bunun için de müşteriyi anlamamız gerektiğini çok iyi biliyoruz. Sektörleri, dikeyleri, müşterilerimizin sıkıntı çektikleri başlıkları veya iyileştirmek istedikleri alanları anlamamız önemli. ‘En çok güvenilen’ olmak bizim için önemli ve küresel hedefimiz; en büyük altyapı çözüm sağlayıcısı olmak. Bundan iki yıl önce bir isim değişikliği ile ‘Altyapı Çözümleri Grubu’ ismini aldık. Çünkü artık esas işimiz sadece veri merkezi değil, bütünsel olarak altyapı çözümleri. Bu dönemde altyapının ne kadar kritik olduğunu görüyor, müşterilerimizi güvenilir iş ortağı olmaya önem veriyoruz.
İş ortakları, bu bütünsel yetkinlik için nasıl bir önem taşıyor?
Bahsettiğim bu kapsamlı uçtan uca hizmeti verebilen bir tek biz varız. Çünkü tasarlıyoruz, planlıyoruz, üretiyoruz, test edip sertifikalandırıyoruz ve iş ortağı ekosistemimiz de bunu sunuyor. Önceliği iş ortakları olan bir şirketiz. Çünkü biz direkt satış yapmıyor, iş ortaklarının lokaldeki gücüne ve önemine inanıyoruz. Onların bilgi ve deneyimleri, lokal ihtiyaçları bilmeleri bu noktada bizim en önemli desteğimiz. Bu da danışmanlık yetkinliğimizi pekiştiriyor. Her ölçekte şirket her sektör bizim için önemli. Bu noktada bir beklentimi de paylaşmak isterim: Küresel bazda etkili büyük ölçekli bulut servis sağlayıcılarına lokal sağlayıcıların sayısının da artarak eklenmesini bekliyorum. Biz de lokal olanlara tam destek sunmak istiyoruz. Çünkü potansiyel büyük. Örneğin; İngiltere’de 15 bin MSP var ve biz bunların 5 bin tanesiyle birlikte çalışıyoruz. İşte bu yüzden MSP başlığında büyük bir potansiyel var. Bu da lokal MSP’lerle işbirliğimizin önemini ortaya koyuyor. Çünkü müşteri ihtiyaçlarını, buna bağlı olarak pazarlamada öncelikleri biliyorlar. Biz de bu alanda onlara en iyi platformu sunarak hizmet vermek istiyoruz. Küresel teknoloji markaları uçtan uca ürün ve hizmet sunamazken, biz bunu yapıyor, kalite güvencesini sunuyoruz. Altyapı odaklı istatistikler de bizim bu yapıda açık ara önde olduğumuzu gösteriyor. İş ortağımız olan küresel firmalar da bunu hep vurguluyor. Hatta onlar da “Derdiniz altyapı olmasın, bu iş Lenovo’ya emanet” diyorlar.
Lenovo ISG için sürdürülebilir büyüme ne demek?
Şirketimizde üç iş grubumuz var. Intel® ile güçlendirilen Lenovo ürünlerini içeren Akıllı Cihaz Grubu; tüm bireysel donanım ürünlerini kapsıyor. Lenovo Altyapı Çözümleri Grubu benim de görev aldığım yapı. Bunu Çözüm Servis Grubu izliyor. Sürdürülebilirlik ve bunu yaparken kârlılığı pekiştirmek artık çok önemli. Çünkü kârlı değilseniz yatırımlarınızda sürekliliği sağlayamazsınız. Sürdürülebilirlik bu nedenle bizim için her zaman öncelik. Altyapı çözüm grubunun bir sonraki büyük dalga olacağına tüm üst düzey yöneticilerimiz inanıyor. Ar-Ge’ye istikrarlı olarak önemli yatırımlar yapıyoruz ve Lenovo ISG başlığında bu yatırımlar kritik önemde. Hatta Ar-Ge yatırımlarında aslan payını bu bölümün aldığını söyleyebilirim. Lenovo Altyapı Çözümleri Grubu (ISG), ihtiyaç ve beklentiler için en uygun platformu sunarken, küresel bazda en büyük altyapı çözüm sağlayıcısı olmayı hedefliyor.