Doğru veri analizi ile saptanan doğru rota!
P1M1, bir taraftan sistemlerle farklı sektörlerin ihtiyaçlarına yanıt vermeye hazırlanıyor bir taraftan da AB projelerini hayata geçiriyor.Farklı sektörlere yönelik karar destek sistemleri geliştiren PlusOneMinusOne (P1M1), yurtiçi ve yurtdışı kapsamlı çalışma ve projelerle yoluna devam ediyor. Şirketin kurucularından ve CEO’su Dr. Tolga Kurt, her yerde biriken sayısal verilerle ne yapılacağı konusunda hem Türkiye’de hem bölgede konunun önderi olmak istediklerini söyledi. Kurt, karar destek sistemlerinde farklı sektörel çalışmaları olduğunu, ana sektörlerin ise güvenlik, telekom ve finans gibi verisi yoğun sektörler olduğunu vurguladı. Şirket sağlık, enerji ve savunma sanayi gibi alanlarda da spesifik çözümleri ile öne çıkıyor. Finans sektöründe birçok banka ile yapılan çalışmanın temelini; ATM’lerde tutulan paranın semt, gün gibi özellikler ışığında toplam ve birim banknot bazında çekim analizi, ne oranda yatırılıp çekildiğini banka için analiz etmek oluşturuyor. Bu sürekli çalışan ve banka sistemiyle bütünleşik yapı sergileyen sistem ile bankaya rehber olduklarını belirten Kurt, iki banka ile bu çalışmayı yaptıklarını, üç bankayla da görüşme halinde olduklarını vurguladı. Telekom alanında ise üç farklı operatörle de farklı çalışmalar hayata geçirildi. Bunun bir örneği 6-12 ay sonra Türkiye’de nerede, ne kadar veri trafiği olacağının analizi. Bu analizin, operatörlere yatırım önceliklerini belirleme, ileriye dönük analiz yapma imkanı sunduğunu belirten Kurt, şöyle devam etti:
“Sloganımız ‘Business, simpler, better’, yani ‘daha basit ve daha iyi’. Bu önceliklerle karar alma imkanı veren karar destek sistemleri geliştiriyoruz. Piyasadaki kurumsal yazılımların karmaşık menülerinin aksine, bizim çözümlerimizi harekete geçirmek çok pratik. Kurumsal çözümlerde bu sadelik önemli. Çünkü hızlı alınması gereken çok karışık kararlar var.”
Bulutta iş yapma farkı
P1M1; üç ana ekipten oluşuyor: Sektörde sorun tanımlayan iş geliştirme ekibi, sorunu çözen yöneylem araştırması ekibi ve karar destek sisteminin yazılımsal çözüm olması halinde bunu konumlandıran yazılım ekibi. Yazılım ekibinin iki önemli iş ortağı var: Sayısız CPU’nun en verimli nasıl kullanılacağı çalışması yapılan Intel ve buluta yönelimde adres olan IBM. Kurt da ekledi: “IBM Cloud’un sadece Türkiye’de değil, Ortadoğu ve Doğu Avrupa’daki ilk kullanıcısıyız. Bulutu sadece depolama amaçlı değil, iş zekâsı çözümlerinin, hizmet olarak yazılımın (SaaS) olduğu bir yapı olarak kullanıyor, platformu demo için açabiliyoruz.”
P1M1, 2013 yılında Ankara ofisini açmayı planlıyor. Kamuyla, özellikle savunma sanayi ile ilgili karar destek sistemleri merkezli çalışmalarının olacağını söyleyen Kurt, yurtdışında ise Kanada, Hollanda ve Avustralya’da satış temsilcileri olduğunu, tüm coğrafyaları kapsadıklarını belirtti ve ekledi: “Karar destek sistemlerimizin kolay uyarlanabilen bir yapısı var ve bunları bulutta konumlandırınca erişim çok kolay oluyor. İstanbul’da Ortadoğu, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika bölgesini biz yönetiyoruz. Fas, Ürdün, Bosna Hersek ile görüşmelerimiz var ve bu çözümleri uyarlamak istiyoruz.”
P1M1’in karar destek sistemlerinin önemli bir noktası siber saldırılar. Büyük veri trafiğinin güvenli ve kötü amaçlı olarak ayrıştırılmasını, analizini hedefleyen algoritmalar geliştiren şirket, bu ADAX Projesi ile Avrupa Birliği (AB) 7. Çerçeve Programı kapsamında yerini alıyor. 2013 sonunda bu projenin tamamlanacağını söyleyen Kurt, şu detayları paylaştı:
“Bir AB projesinde yer almanın yanında yönlendiriciyiz ve bu bizim için önemli. Projede bizden 15 kişilik bir ekip Boğaziçi Üniversitesi Teknopark’ta çalışıyor. Sürekli ve hızlı akan veriler arasında ayrıştırma yapıyoruz. Geçen yılki saldırılar göz önüne alındığında, bu tip çözümlere ilgi büyük. Müşteri memnuniyeti yönetimi üzerine de çözüm ve servislerimiz var. Bu kapsamda çağrı merkezine gelen şikayetleri, çağrıları, siparişleri haritasal analiz bilgimizi de kullanarak adres ve koordinat bilgisine atıyoruz.”
Bulutun faydalarını herkes öğrenecek
P1M1’ın 2012 gündeminde lojistik ve tedarik zinciri üstüne çalışmalar var. Bu alanda Türkiye’nin önemli şirketleri ile görüştüklerini, finans ve telekomdaki hizmetlerine benzer bir yapıyı bu alanda da hayata geçirmek istediklerini belirten Kurt, şu bilgileri verdi:
“Tedarik zincirinin farklı noktalarında optimizasyon için şirketlerle görüşmeler yapıyoruz. Bu yıl şirketlerin çözümlerimizi bulutta kullanması odaklı çalışmalar da yapmak istiyoruz. Çünkü bu sistemi sürekli burada biz denetliyoruz, bu yapı onlar için çok avantaj sağlıyor. Bulut odaklı karar destek sistemlerinin şirketlere faydaları her açıdan büyük olacak ve bunu öne çıkartmak istiyoruz. Algoritmayı da yazılımı da biz geliştiriyoruz. Dışa bağımlılığımız olmaması, bize maliyet avantajı ve esneklik sağlıyor. Hızlı çözüm sunuyoruz ve bulut da hızlı destek verebilmemizi sağlıyor. ‘Bir Silikon Vadisi girişimini İstanbul’da nasıl kurarız?’ı hayata geçirmek istedik. Her yıl elde ettiğimiz kârın yüzde 20’sini çalışanlarla paylaşıyoruz. Finansal yatırımcımız yok. Başarı hikayesi olup, girişimcilere örnek olmak istiyoruz.”