Doğru veri, doğru yapay zeka!
Robotik ve Yapay Zekâ Platformu Paneli, Beylerbeyi-1 Salonunda yapıldı. Panelde genel olarak yapay zekâ ve verilerin işlenmesi ile robotların geleceği konuşuldu.
Olağanüstü Yapay Zekâ
Deloitte Almanya ve Deloitte aiStudio Lideri David Thogmartin, Olağanüstü Yapay Zekâ adlı bir sunum yaptı. David Thogmartin, “Yapay zekâ 40 yıl içinde gelişti. Veri işlemeyi akademik araştırmalarda da kullanacağız. Google, Microsoft gibi firmalar veriyi nasıl işleyeceğimizi biliyor. Veriyi; bilgi öğrenmek için de kullanabilirsiniz. aiStudio; yaratıcılık, işbirliği, odaklanma, yetenek süreçlerinden oluşuyor. Meydan okuma ve çözüm önerisi de sunuyor. Veri kaybolur, bozulur ya da silinirse ne olacak? Bu özelliği ile rakiplerine meydan okumakta ve çözüm önerisi sunmakta. Kendi içinde bir yedekleme sistemine sahip. Senkronizasyon özelliği var. Eş zamanlı olarak öğreniyor. Teknoloji ile de bütünleşik bir sisteme sahibiz. Bankacılık sistemlerimizde de yapay zekâyı kullanıyoruz. Yanlış veri; yanlış yapay zekâ, ucuz veri; ucuz yapay zekâyı doğurur. Microsoft’un Chatbot’u; yapay zekâ konusunda çok başarılı. Yapay zekânın olası olaylara karşı senaryo sistemine sahip” dedi.
Değişen Dünya ve Yapay Zekâ ile Karşımıza Çıkan Fırsatlar
Turkcell Yapay Zekâ ve Analitik Çözümler Direktörü İnanç Çakıroğlu, Değişen Dünya ve Yapay Zekâ ile Karşımıza Çıkan Fırsatlar adlı bir konuşma gerçekleştirdi. İnanç Çakıroğlu, “İlk yapay zekâ kavramının eski çağlarda karşımıza çıktığını görüyoruz. M.Ö 2700 yıl önce Yunan mitolojisinde bir tanrı var: Hephaestus. Kendisi bir robot yapıyor. Robotun adı da Talus diye geçiyor. Bu robotun amacı sabahtan akşama kadar Girit adasına gelenleri kovalayıp kaçırmak. Sonunda bir kadın topuğundaki cıvatayı sökerek onu durdurmayı başarıyor. Tam 2700 yıl önce bu yazılmış. Yapay olarak kodlanmış bir robot. Öyle bir noktaya geldik ki yapay zekâ birçok konuda gelişti. İnsanlar dünyadaki en zeki varlık değil dememi bekliyorsunuz; ama diyemiyorum. Yapay zekâ 4 yaşındaki bir çocuk zekâsına sahip. Daha fazla geliştirilmesi lazım. Yapay zekânın çok önemli bir özelliği var. İnsana öğretilenden daha iyi bir şekilde çabuk öğreniyor ve bunu unutmadan yapıyor. Yapay zekânın eğitilmesi önemli. Veri ile öğrettiğiniz vakit yapay zekâ bambaşka bir hâl alıyor. Yapay zekâyı işleyecek teknolojiler gelişti ve bunları çabuk bir şekilde öğretebiliyoruz. İşlemci gücü arttıkça veriyi işleme gücü de arttı ve bu işlem süresi kısa bir süreye düştü. Herkese açık olan yapay zekâ kodları üzerinde çalışıp işleyip daha da iyi bir hale getirmemiz gerekir” şeklinde konuştu.
Dijital Havayolu ve Yapay Zekâ
Pegasus Hava Yolları İş Zekâsı Müdürü Uğur Coşkun, Dijital Havayolu ve Yapay Zekâ adlı bir sunum yaptı. Uğur Coşkun: “Pegasus olarak uçmanın herkesin hakkı olduğunu düşünüyoruz. Bizim misafirimiz olan kişiler önce ne istiyor? Konforlu ve hızlı bir şekilde uçmak istiyor. Müşterilerimiz uçağın güzel ve hızlı bir şekilde kalkmasını istiyor. 3000 civarında haftalık uçuşumuz var. 110 tane uçuş noktamız var. Dijital havayolu deyince ne anlıyoruz? A’dan Z’ye bütüncül bir dijitalleşmeden bahsediyoruz. Uygulamadan; bileti satın aldıktan sonra kimlikle seyahat edebilmemiz ve en nihayetinde yolculuğumuz içerisinde her şeyin dijitalleşmesi. Veri çok önemli. Verinin şirket kültüründe çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyoruz. 500’ün üzerinde raporlamamız var. Üst Yönetimin kullandığı Dashboard’lar var. Gerçek zamanlı olarak tasarladığımız Dashboard’larımız var. Hem operasyonel olarak hem de gerçek zamanlı olarak müdahale etme şansımız var. İzleme kabiliyeti kazandığımız işlerimiz de bulunmakta. Sektörün duayeni dediğimiz kişiler çalışıyor firmamızda. Verinin bize bir şeyler anlatmasını çok kıymetli buluyoruz. Bu dijitalleşme yolunda yaptığımız işlerden biri Sabiha Gökçen Havalimanında kimliğinizle kontuar bölgesinden geçip uçuş bölgenize gidip kimliğinizi gösterdikten sonra uçağa binebilmeniz. Yine dijitalleşme adına kontuar bölgesinde insanlarla temas etmeyeyim diyorsanız yeni nesil kontuarlarımızda check-in’inizi yapıp bagajınızı verip bagajınızın; bagaj bantlarına yerleştirilmesi anlamına gelen ekspres bagaj dediğimiz bir uygulamayı başlattık. Seyahat Asistanı diye bir uygulama da müşterilerimize yardımcı oluyor” dedi.
Yeni Dünyanın Yeni Görüntü Teknolojileri
Ayvos Kurucu Ortağı Eray Hangül, Yeni Dünyanın Yeni Görüntü Teknolojileri adlı bir konuşma gerçekleştirdi. Eray Hangül, şu bilgileri verdi: “Computer Vision dediğimiz konu doğadan besleniyor. İnsan beyninin simüle edilmesi. Burada bazı temel bilimler var: Matematik, Fizik, İstatistik, Nörobiyoloji gibi. Bu tarz bilim dallarından besleniyor. Şu an günümüzde mesela derin öğrenme, popülerleşen bir konu. Bunların birçoğu temel bilimlerden besleniyor. Neler yapıyoruz? Mesela yüz bulabiliyoruz, nesne tarayabiliyoruz, bir sahnedeki değişimi algılayabiliyoruz. Örneğin bir film sahnesi var. Eksik kalan kısmının sıfırdan üretilmesi gibi işleri yapabiliyoruz. Hareket algılayabiliyoruz. Diğer sunumlarda da belirtildiği gibi bu işin mihenk noktası veri. Eğer elinizde kaliteli bir veriniz yoksa bunu başarmanız mümkün değil. Genel mantık şu: Herhangi bir sensörden aldığınız veriyi temizlemeniz gerekiyor, tüm makinelerde kullanılan işlemler için bu geçerli. Oyun oynarken şu şekilde oyna gibi yapay zekâ; öneriler sunabiliyor. Oynadıkça kazandığı başarılardan beslenerek daha iyi nasıl oynayabileceği hakkında öneriler dâhi sunabilmekte. Bunların etiketlenmesi zor bir iş. Derin öğrenme de ‘Bundan ne yapacağız?’ sorusunu barındırıyor. Veriyi ne kadar çok etiketlerseniz başarı o kadar artmış oluyor.”
Kuantum Makine Öğrenmesi
Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şaban Dalaman, Kuantum Makine Öğrenmesi adlı bir sunum yaptı. Şaban Dalaman, “Yapay zekâ, makine öğrenmesi değildir. Makine öğrenmesi sadece yapay zekânın içindeki bir parçadır. Yapay zekâ için daha fazla alanda çok fazla değişik çalışmalar yapılıyor. İnsan davranışlarının bilgisayarlar tarafından yapılabilmesi hedefleniyor. Makine öğrenmesi bilgisayar bilimlerinin alt dalıdır. Verilen kuralların uygulanması anlamına gelir. Derin öğrenme; makine öğrenmesinin bir alt grubu. Makine öğrenmesinde veri ile çıktı arasındaki ilişkiyi bilmiyoruz. Bunları bir algoritmik yöntemle öğrenmeye çalışıyoruz. Makine öğrenmesinin 3 alt dalı var. Bunlar: Gözetimli Öğrenme, Gözetimsiz Öğrenme ve Pekiştirmeli Öğrenme diye geçiyor. Son dönemde Pekiştirmeli Öğrenme revaçta. Onun dışında finansta ve diğer konularda da çok rahatça kullanılabilir. Böyle bir işiniz varsa düşünebilirsiniz. Verinin işlenmesi komplike süreçlerden geçiyor. Benzer işi Kuantum Bilgisayarlarda da yapıyoruz. Kuantum Bilgisayarların bilgi seviyesi oldukça yüksektir. Bulut üzerinden Kuantum Bilgisayarlara rahatlıkla erişebileceğiz. Kuantum Bilgisayarların hardware olarak geliştirilme aşaması hâlen devam etmekte” dedi.
Robotlar ve Eğitim
Şişli Terakki Fen Lisesi Bilim Projeleri Koordinatörü Ziya Bahtiyar, Robotlar ve Eğitim adlı bir konuşma gerçekleştirdi. Ziya Bahtiyar, “Robotlar çocukluğumuzdan beri hayatımızın parçası olmaya devam ediyor. Küçüklüğümüzden beri içinde olduğumuz bir konu. Hatta bazılarımız eğitimde de kullanmakta. Bunlardan biraz bahsettik. Eğitimde robotlar nerede, ne tarafa gidiyor? Bunları biraz irdelemeye çalışacağım. Günümüzde bizim çocukluğumuzdan farklı bir dünya var. Çok hızlı bir gelişim var. Eskiden 100 yılda 50 yılda olacak olan gelişmeler şimdi yıllar içinde olmakta. Günümüzde bu işler çok farklı noktalara gidiyor. Şu an Endüstri 4.0 diye bir kavramdan bahsediyoruz. Bunlar daha çok Almanların çıkarmış olduğu kavram. Japonlar daha çok Toplum 5.0 diye farklı bir perspektif çiziyor. Yapay zekâ da giderek hayatımıza giriyor. İlerleyen yıllarda kendisinden çokça bahsederek hayatımızın içinde olmuş olacak” şeklinde konuştu.
Yapay Zekâ: Küresel Anlaşmalar ve Yarışmalar
Internet Society Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Osman Coşkunoğlu, Yapay Zekâ: Küresel Anlaşmalar ve Yarışmalar adlı bir sunum yaptı. Prof. Dr. Osman Coşkunoğlu, “Ülkelerarasında iş birlikleri inanılmaz güçlü şekilde ilerliyor. Bunun dışında kalmış olmamız beni hem çok üzüyor hem de endişelendiriyor. Sizlere bununla ilgili olarak birkaç örnek vereceğim: Kanada ve İngiltere. Dikkat ederseniz Responsible ai diyor. Bir diğer örnek de şu: ABD ile İsveç arasında kurulmuştu. Ülkelerarasında bir araştırma ve ürün geliştirme süreci. Avrupa Birliğinde kurulan bu örnek de çok dikkat çekici. Yapay zekâyı test edecek adeta bir laboratuvar gibi bir araştırma yapılması süreci için çalışılıyor. Bunların varlığını bilmemiz lazım ve bunlardan soyutlanmamız gerekir. Hindistan, Kanada, Çin, Singapur, Birleşik Arap Emirliği, yapay zekâ için iş birliği halinde” dedi.
Farklı Boyutlarıyla Yapay Zekâ Paneli
Prof. Dr. Osman Coşkunoğlu’nun Panel Yöneticisi olduğu Farklı Boyutlarıyla Yapay Zekâ Panelinde, Sigortam.net Genel Müdür Yardımcısı Barış Açarı, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Elif Küzeci ve Flokser Dijital Dönüşüm Müdürü Hakan Cem Topal, konuşmacı olarak yer aldı. Hakan Cem Topal, “Biz, suni deri üretiminde yüzde 50 pazar sahibiyiz. Suni deri üretiminde, üretim sırasında başta hatayı fark etmezseniz ilerleyen zamanda fire vermiş olur bu da zarar olarak karşınıza çıkmış olur. 2500 adet ürünümüz var. Teknolojiyle üretimde oluşabilecek hataları engellemeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Barış Açarı, “Robotları, iş süreçlerimizde nasıl kullandığımızı sizlere anlatmak istiyorum. Mevcut insan kaynağını arttırmayı düşünürken robotlardan iş süreçlerden nasıl yararlanabileceğimizi düşündük. Bu bizim iş modeline bakış açımızı oldukça değiştirdi. Tabii buna geçmek oldukça zor oldu. İş süreçlerimiz uygun değil ve yöneticilerimizin robotlara bakış açısını değiştirmeye çalıştık. Tüm bunları yaptıktan sonra da işlerimizde robotlardan faydalanmaya başladık” dedi.
Elif Küzeci ise “Hukuk, yapay zekâ ilişkisine baktığınız zaman aslında temel bazı sorunların ortaya çıktığını tespit edebiliriz. Sorumluluk rejimi aklıma ilk gelenlerden. Fikri mülkiyet hakları nasıl ele alınacak? Karşımıza çıkan soruların içindeki birkaç örnekten birini oluşturmakta. Bunun yanında yapay zekânın hukuk alanında kullanımına ilişkin oldukça güncel ve anlamlı sorularla da karşılaşmaktayız. Hâkime destek olmak amacıyla bir yapay zekâ kullanılabilir mi? Hukuken hem esas hem de şekil yönü ile ele alacak olursak yapay zekâ ile ilgili tartışılacak pek çok konu bulunmakta” diyerek konuşmasını sonlandırdı.