Doğuş Otomotiv’in teknoloji vizyonu: ‘Beklentilerin üzerinde yaratıcı hizmet sağlamak’
Doğuş Otomotiv’in bu yılki teknoloji yatırım başlıkları arasında iş zekâsı, müşteri ilişkileri yönetimi var.On dört markayı içinde barındıran ve 80’den fazla model ve 500’ü aşkın müşteri buluşma noktasıyla Türkiye’nin önemli otomotiv dağıtıcılarından olan Doğuş Otomotiv, otomotiv sektörünün önemli temsilcilerinden biri. Biz de Doğuş Otomotiv’de bilgi teknolojileri yönetiminin bağlı olduğu Doğuş Otomotiv CFO’su Berk Çağdaş’la Doğuş Otomotiv’de bilgi teknolojilerine bakışı ve yeni projelerini konuştuk.
Öncelikle bize Doğuş Otomotiv’in teknoloji vizyonunu anlatır mısınız?
Doğuş Otomotiv’in rekabet gücü önemli ölçüde yenilikçiliğe dayanmaktadır. Teknoloji vizyonumuzu şöyle ifade etmek mümkün. ‘Beklentilerin üzerinde yaratıcı hizmet sağlamak’ üzere, sahip olduğumuz yaratıcı insan gücünü ve işi desteklemekle kalmayıp, gelişen işin parçası olabilen teknolojileri kullanarak, sektördeki öncü konumumuzu sürdürmektir.
Otomotiv sektöründe sizin gibi bir kurumda bilgi teknolojilerinin kritik rol oynadığı alanlar neler?
Doğuş Otomotiv olarak üreticimizden, yetkili satıcımıza, çalışanımızdan müşterimize kadar tüm tüm paydaşlarımızı bilgi teknolojilerinin sağladığı olanaklar sayesinde birbirine bağlamaktayız. Bugün toplam 5500 kullanıcıya sahip olduğumuzu söyleyebilirim. Doğuş Otomotiv’in teknoloji altyapısı, herhangi bir temas noktasından gerçekleştirilen satış, servis, yedek parça, çağrı merkezi etkinlikleri ile birlikte lojistik, destek birimleri, tedarikçi ve iş ortakları aktivitelerini gerçekleştirecek etkinliğe sahiptir. Teknoloji altyapımız müşterilerimizin tüm araç servis bilgilerini anında izleyebilmesi dahil, tüm takip ve analiz faaliyetlerini yerine getirebilecek şekilde yetkinleştirilmiştir.
OCS ve Live Meeting, E-Öğrenme Platformu, TC Kimlik No bütünleştirmesi, CRM, eş zamanlı OEM bütünleştirmesi, SMS’le müşteri bilgilendirme, anlık maliyet ve kârlılık analizleri, tüm belgelerin onaylarının sözü geçen tüm bu hizmetleri destekleyen aynı platformdan gerçekleştirilmesi de mevcut altyapının sunduğu olanaklar arasında yer alıyor.
Öte yandan, bilgi çağı ile birlikte iletişim yöntemlerinin çok hızlı bir şekilde dönüştüğü günümüzde Doğuş Otomotiv olarak tüm mecra ve platformları pazarlama ve iletişim stratejilerimiz kapsamında değerlendirmekteyiz. Sürekli bir şekilde işimizi geliştirmeye odaklanıyor ve en yeni teknolojileri devreye alıyoruz. Sosyal medya bütünleştirme, web uygulamaları, sürekli güncel tutulan mobil teknoloji desteği çalışmalarımız bunlardan sadece birkaçı. Örneğin müşterilerimize, cep telefonlarından kolaylıkla erişebilecekleri mobil siteler ile hizmet veriyoruz. Müşterilerimiz, mobil siteler sayesinde en yakındaki servis bilgilerine ulaşabiliyor, randevu alabiliyor ve hatta test sürüşü için başvuru yapabiliyorlar. Bununla birlikte araçlarının değerini sorgulayıp, 2. el araç da bulabiliyorlar. 2010 yılından bu yana markalarımız Facebook ve Twitter’da iletişim yapmaktadırlar. Müşterilerimiz bu mecralarda markalarımızı yakından takip edebiliyorlar ve kendileri için en doğru seçimi oluşturacak bilgilere de erişme şansı yakalıyorlar.
Yetkili satıcı güvenli ağ bağlantıları, kurumsal internet /intranet siteleri altyapısı, ofis iletişim ortamları Doğuş Otomotiv’in bilgi teknolojileri departmanı tarafından etkin bir şekilde yönetilmektedir. Bilgi teknoloji sistemimizde saniyede 1.100 işlem, günde 2 milyon ekran, 5 milyon SMS, 7 milyon e-posta, kullanıma hazır 980 rapor (min 1600 rapor /gün), veri ambarları, doğal olarak kullanıcı için ek rapor oluşturma ortamı ve BlackBerry, iPad raporları yer almaktadır, Buradan çıkışla, işlevi kadar performansı da kritik olan Doğuş Otomotiv bilgi teknolojileri altyapısı, şirketimiz tarafından verilen hizmetin kalitesinde doğrudan belirleyici konumunda yer almaktadır diyebiliriz. Dolayısıyla bilgi teknolojileri Doğuş Otomotiv operasyonlarının hemen hemen hepsinde kritik bir rol oynadığını düşünüyorum.
Doğuş Otomotiv olarak bu yıl için bilgi teknolojileri yatırım alanlarınız hangi başlıklarda olacak?
Bu yıl ki iş planlarımızda akıllı öneri sistemlerimizi daha da geliştirmek var. Ayrıca iş zekâsı, mobil teknoloji çözümleri, müşteri ilişkileri yönetimi de bu yılki yatırım alanlarımız arasında. Aynı zamanda bilgi teknolojileri yönetimimizi etkin ve verimli kılacak iyileştirme ve uygulamalarla da ilgilenmeyi sürdüreceğiz. Risklerimizi ve olağanüstü halleri daha etkili yönetmek, süreklilik hedeflerimizi yükseltmek, enerji tasarrufu, yatırımlarımızın yönünü belirleyecek diğer konular arasında.