Doğuya açılan teknoloji kapısı…
Bilişim Zirvesi tarafından düzenlenen BTvizyon Toplantıları tüm hızıyla devam Türkiye’yi dolaşmaya devam ediyor. Önceki hafta ülkenin en sıcak bölgesi Adana’da gerçekleştirilen toplantı geçtiğimiz hafta ise en soğuk illerimizden Erzurum’da bilişimcileri buluşturdu.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bilişim Zirvesi Genel Müdürü Neslihan Aksun, “Türkiye’nin çok sayıda farklı ilinde her yıl defalarca kez buluştuğumuz BTvizyon Toplantıları’nda bir kez daha Erzurum’dayız. Türkiye’nin doğusunda parlayarak yerini alan Erzurum, sadece bölgede değil, ülkede tarih, kültür, sanat ve bilişim için önemli ve özel bir yer tutmaktadır. Bölgeye destek her alandan gerekli. Üreticiden, distribütörden, proje gerçekleştiren entegratörlerden, basın kuruluşlarından ve elbette ki devletimizden destek bekliyoruz. Bu ve benzeri etkinlikler ile BThaber ve diğer basın kuruluşları ile herkes üzerine düşeni yapmalı. Değerli sponsorlarımız buraya yine tam da bu nedenle geldiler. Kendilerine de buradan sesleniyorum, hepimiz üzerimize düşeni yapalım, yapmaya devam edelim” dedi.
Erzurum Belediyesi Başkan Vekili Mevlüt Doğan’ın “Cazibe Merkezleri Destekleme Projeleri” başlıklı sunumunun ardından söz alan Arena Saha Satış Yöneticisi Erkan Temel, “Sahada Teknolojinin Önemi” başlıklı sunumunda, bölgenin ve bölgedeki bilişim şirketlerinin yaşadığı sorunlar ve bu konudaki çözüm önerilerini anlattı. Erkan Temel’in çözüm önerilerinin temelinde motivasyon, güven, birlikte daha fazla hareket etme ve yetkilerin konumlandırılması gibi unsurlar yer alıyor.
Erzurum Yakutiye Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Serkan Güneş, “Bilgi Güvenliği” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Güneş, bir kurumda yaşanabilecek tüm güvenlik sorunlarını ortaya koyarken, bu konuda yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi verdi. Daha sonra söz alan ve “Neden Değişim” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Fujitsu Türkiye Satış Öncesi Destek Direktörü Emin Çalıklı, küreselleşme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, oluşan yeni pazarlar ve değişen alışkanlıklar ve artan rekabetin değişimi zorunlu kıldığını belirtti.
Netcad Kurumsal Temsilcisi Dr. Emin Bank da “Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Önemi” başlıklı sunumunda, şu bilgileri verdi. “Artan nüfus, azalan kaynaklar, iklim değişikliği, çarpık kentleşme, doğal afetler ve çevre kirliliği gibi sorunlar, doğru planlama, etkin ve dinamik izleme, uygun yer seçimi, doğru analiz ve karar destek gibi alanlarda teknolojinin kullanımı ile ortadan kalkacaktır.”
ETS Proje Danışmanlık Genel Müdürü Efendi Sarı’nın “Erzurum’un Teknoloji Vizyonu” hakkında bilgi vermesinin ardından söz alan Quadro Türkiye Genel Müdürü Serkan Gezici ise “Giyilebilir Teknolojiler” konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Serkan Gezici, endüstri ve günlük hayatın dinamik kontrolü, kaynak verimliliği sayesinde enerji tasarrufu, insan ve madde kaynak kullanım oranını iyileştirme, insan ile doğa arasında daha iyi bir ilişki, kirlilik ve felaketten kaçınma, insan toplumunu ve fiziksel sistemleri entegre ederek entelektüel bir varlık kurmak, evrensel ulaşım ve evrensel iletişim sistemleri, erişilebilirlik ve kullanılabilirlik, teknoloji entegrasyonu kolaylaştırma gibi unsurların temelinde nesnelerin internetinin yattığını vurguladı.
Erzurum Bilgisayar Genel Müdürü İbrahim Gömleksiz’in “Teknolojinin Doğusunda” başlıklı sunumunun ardından yapılan hediye çekilişi ile BTvizyon Erzurum Toplantısı sona erdi.
Cazibe merkezleri ve potansiyeline inanıyoruz
BTvizyon Erzurum buluşmasında ‘Cazibe Merkezleri Destekleme Projeleri’ odaklı bir konuşma yapan Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mevlüt Doğan, yerel yönetimler olarak her zaman gelişme ve kalkınmayı hedef aldıklarını vurguladı. BTvizyon ekibine Erzurum’da bu buluşmayı gerçekleştirdiği için teşekkür eden Mevlüt Doğan, “Bölge olarak özellikle bilişim ve teknoloji alanında istenilen noktada olmasak da, son dönemde atılan adımlar ile belirli bir noktaya gelebildik” yorumunu yaptı.
Hükümetin hayata geçirdiği ‘cazibe merkezi’ projeleriyle, bölgeye yapılacak yatırımların, bu yatırımlardan doğan istihdam ve üretimin bölge için büyük bir kazanım olacağını ifade eden Doğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Cazibe merkezleri destekleme projeleri arasında bulunan ‘Veri Depolama Tesisleri’ bilişim dünyasını yakından ilgilendiriyor. Bizler bölgemize yapılan ve yapılacak her türlü yatırımı gönülden destekliyor ve bu anlamda gerekli adımları atmaya devam ediyoruz. BTvizyon ailesine teşekkür ederken, bu tarz programların tekrar yapılmasını da gönülden talep ediyoruz.”
Kamusal alanda yeniliklerin önemi artıyor
BTvizyon Anadolu Toplantıları kapsamında Erzurum’da gerçekleştirilen etkinliğe katılan, bölge çapında bilgi güvenliği, akıllı toplantı salonları ve çatı kar-buz eritme sistemleri gibi alanlarda hizmetler sunan ETS Proje Danışmanlık ve Medya Hizmetleri Genel Müdürü Efendi Sarı, konuşmasında ‘Erzurum’un Teknoloji Vizyonu’na değinirken, bölgesel anlamda bu tarz programlara sıklıkla ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. “Bizleri sektörün liderleri ile buluşturan ve yeni ürünler hakkında bilgi edinmemizi sağlayan BTvizyon ailesine teşekkür ederiz” diyen Efendi Sarı, Erzurum ve bölgenin potansiyelini ve atılması gereken adımları şu sözlerle anlattı:
“Tüm Anadolu’da olduğu gibi, Erzurum’da da kamusal alanda yenilikçi teknolojiye bakış hep uzaktan olmuştur. Bu bakış açısı, bölge insanını doğal olarak yeni nesil teknoloji ürünlerine yakınlığını engellemiştir. Günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan internet bu uzaklığı her ne kadar azaltmış olsa da, kamu kurumlarındaki bilgi işlem ve Ar-Ge sorumlularının bu alanın içinde olmalarına rağmen yeniliklerden uzak durması mesafeyi belli bir aralıkta tutmuştur. Özellikle kamusal çalışmalarda daha yenilikçi bakış açısı, kamusal alandan başlamak üzere tüm vatandaşlara yansıyacağı için kamusal alandaki yenilikçi uygulamaların önemi daha da artmakta. Bu nedenle kamusal alanda yenilikçi bakış açısı, bireysel alanda atılan adımdan çok daha kıymetli ve etkileyici. Kamusal alanın bilgi işlem yöneticileri ve son kullanıcıları olmakla beraber, tüm bilişim ürünlerinin de adeta sahadaki test birimleri olan sizler, teknolojiye duyduğunuz ilgi ve yapacağınız yatırım oranında bilişim sektörünün sürükleyicisi ve geliştiricileri olacaksınız.”
Hizmet kalitesi ve doğru çözüm sunumu esas
Etkinliğin hayata geçmesi sürecinde BTvizyon ve destek veren sponsor firmalara Erzurumlu bir girişimci olarak teşekkür ederek “Teknolojinin Doğusunda” başlıklı sunumuna başlayan Erzurum Bilgisayar Genel Müdürü İbrahim Gömleksiz’e göre, konu bilişim ve ticaret olunca daha sistemli ve ilkeli çalışmanın önemi de artıyor. “Bizler yerli girişimciler olarak hem bilişim sektöründeki gelişmeleri takip etmek hem de ticarette müşteri memnuniyetine dayalı faaliyet yürütmek zorundayız” saptamasını paylaşan İbrahim Gömleksiz, Erzurum’da ticarete başladıkları ilk günden beri bu öncelikle hareket ettiklerini vurguladı. Amaçlarını; ‘müşterilerde memnuniyet ve güven oluşturarak, hizmette çağdaş standartlar ve kaliteyi yakalamak, ilde sektörün öncüleri olarak hep var olmak’ olarak tanımlayan İbrahim Gömleksiz, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu tür organizasyonlar çalışmalarımıza belli bir standart kazandıracağı gibi, sektördeki gelişmeleri de yakından takip etme olanağı sağladığı için çok önemli. Müşteri kitlemiz ‘kurumsal’ ve ‘bireysel’ müşteriler olarak iki kategoride ele alınabilir. Eskiden ikili ilişkiler hem müşteri türünde yeterli olurken, günümüzde kurumsal veya bireysel fark etmeksizin, iki müşteri yapısının da aradığı yetkinlikler net: Kaliteyi uygun fiyata sunmak, işine hakim olup müşteriye doğru ve doyurucu bilgi sunmak, son olarak da yaptığı işin arkasında durup satış sonrası doğru ve hızlı çözüm üretebilmek. Biz de bu ilkeler çerçevesinde ticari faaliyetlerimizi sürdürmek istiyoruz. Bizim gibi düşünüp, ahbap ilişkilerinden uzak, ilkeli ticaret yapan firmaların her gün büyüdüklerini de gözlemlemekteyiz.”