Doktorlar da mobil oluyor
Mobilitenin her geçen gün daha fazla hayatımıza girdiği son dönemde sağlık çalışanları da mobil uygulamalar.Çözüm Medikal Klinik Asistan uygulamasını hayata geçiren Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi ve Ankara Dışkapı Eğitim Araştırma Hastanesi mobil uygulamalarını bu kapsamda hayata geçirdi. Sağlık çalışanları hastanelerinde kullanılacak mobil uygulamalar sayesinde hastaların hastaneye girişinden, kayıtlarına, teşhis ve tedavi süreçlerinden ilaçlarına kadar birçok işlemi hasta başındayken gerçekleştirebilecek.
Hastanelerde sağlık çalışanları masaüstü bilgisayarlara bağlı olarak birçok hastanın evraklarını yanında taşıma, tahlil ve radyolojik görüntüleri elinde bulundurma veya hastaya ilişkin daha önce konulan teşhis ve tedaviler konusunda diğer sağlık görevlilerinden bilgi almak veya vermek zorundaydı. Hasta başında karar verme veya verilen kararları bildirme konusunda karşılaşılan bu zorluklar hastane yönetimlerini ve doktorları da mobil uygulamalara yönlendirdi.
Sağlık çalışanları artık yanlarında taşıyabileceği mobil cihazlar sayesinde farklı hastaların evraklarını yanında taşımadan veya çalışma ofislerine sürekli gitmelerine gerek kalmadan hastaya ilişkin kayıtlı tüm verilere tek tuşla ulaşmaları mümkün olacak.
Mobil yönelimi gören Çözüm HBYS yazılım ve tasarım birimleri, sağlık çalışanlarıyla yaptığı ortak çalışmalarla, klinik çalışanlarının fikirleri, gereksinimleri ve beklentileri doğrultusunda tablet PC’ye özgü, kullanıcı yeteneğini artıran, web tabanlı grafik arayüzlü yazılımını hastanelerin kullanımına hazırladı.
Hekimler ve hemşireler, sağlık kuruluşları içerisinde masalarındaki sabit bilgisayarlarına bağlı kalmadan, kablosuz ağ üzerinden Çözüm HBYS’ye ulaşabiliyorlar. Çözüm Medikal Klinik Asistan ile toplanan veriler, ortak veritabanına anlık ve doğru bir şekilde kayıt ediliyor. Böylelikle hem sabit bilgisayarlardan, hem de mobil platformlardan eş zamanlı olarak hasta bilgilerine ulaşılabiliyor.
Mobil veri girişi ile hasta yatağının başucundaki kâğıda hızlıca girilen bilginin kimin tarafından yazıldığı karmaşası ya da yazının okunamaması, yanlış okunması gibi hatalar azaltılıp, doğru veri girişi oranı artırılabiliyor.
Üzerindeki WiFi ve Bluetooth sensörleri ile kablosuz erişime uygun bir yapı sunuyor. Hasta bilgilerine internet aracılığıyla istenen her noktadan ulaşılabiliyor. Hastanın ateş, nabız, tansiyon, solunum, vücut bakımı vb değerler kayıt edilerek takip edilebiliyor.
Verinin zamanında, anlık ve doğru bir şekilde kayıt altına alınması ve izlenmesi, veri girişi sırasında, dikkatsizlik, unutkanlık, bilgi eksikliği gibi nedenlerle oluşabilecek bilgi ek-sikliklerini ve medikal hataları önlüyor. Medikal hataların azalmasını, bilgi girişini ve görüntülenmesini anlık sağladığı için iş süreçlerinin hızlanmasını, iş yükünün azalmasını sağlıyor.