Donanımla giyiniyoruz
İnsan, bedenini teknolojiyle donatarak sanallaşıyor. Hayatlarımız giyilebilir teknoloji ürünleriyle kolaylaşıyor.
Giyilebilir teknoloji ürünleri, günlerimizi kesintisiz etkileşimle donatıyor. Teknolojik cihazları giyiyoruz ya da onlara dönüşüyoruz.
Neredeyim ben?
Giyilebilir ürünler, özellikle engelliler için hayatı kolaylaştırıyor. GPS teknolojisiyle donatılan ürünler; hasta, yaşlı ve çocukların kaybolma risklerini azaltıyor. Giyilebilir alıcılarla, insanlar teknolojinin kanatları altında güvende oluyor. Turistik kullanıma yönelik ürünler, yön bulma, çevrimiçi reklam ve sosyal medyayı aynı platformda bütünleştiriyor. Weex’in Navigate ürünü de GPS teknolojisiyle tasarlanmış. GPS ile gitmek istediği noktayı yüklediğiniz ceket, hedefe doğru ilerlerken, yanlış noktaya gittiğinizde titreşim özelliğiyle uyarı vererek, LED ışıklara hangi yöne dönmeniz gerektiğini gösteriyor. Motosikletçiler için geliştirilen Skully P1 sürücülere; eş zamanlı yol tarifinin yanı sıra arka ve yan görüş imkanı da sunan bir kask.
Kalbe yakın teknoloji
Zephyr’nin geliştirdiği, ortasında bir disk olan E39 Tshirt’te; Bluetooth alıcısı, hafıza kartı, güç kaynağı var. Kardiak aktiviteleri görüntüleyen ve giyen kişinin fiziksel zorlanması durumunda uyarı veren cihaz, genç atletlerde karşılaşılan ani ölümlerin önüne geçilmesini sağlayan bir teknoloji. İnsanların fiziksel ve ruhsal performansını ölçebilmek önemli bir gelişme. Microsoft’un geliştirdiği akıllı sütyen içinde yer alan EDA ile EKG algılayıcılarıyla kadınları duygu değişimlerini kontrol ediyor. Duyu bilgisayarcılığı ürünü, kalbe yakın olması avantajını kullanıyor. Bu gibi ürünlerde algılayıcılar ve ölçülecek biyolojik veriler değiştirilerek yeni ürünler tasarlamak mümkün. iPhone’un işitme engelliler için geliştirdiği Linx, giyilebilir ürünlerin en küçüklerinden.
Teknoloji sağlıkla el ele
Eş zamanlı bir spor koçu olan Adidas Micoach Smart Run GPS haritalı, nabız ölçerli ve müzik çalar özellikli bir akıllı saat. Bluetoothlu FitbiT Force, uyku kalitesini ölçüyor, adımsayar, uzaklık ve kalori ölçer olarak kullanılıyor ve SMS’leri gösteriyor. Polar Loop, sağlık durumundaki küçük değişiklikleri kaydediyor. Beslenmeyle ilgili ürün Bitecounter, lokmayı yediğiniz süreyi ölçüyor. USB bağlantısı sayesinde akıllı çatal gibi ürünler ve beslenme uygulamalarıyla bütünleşebiliyor.
Sporcular için geliştirilen ürünlerden Skulp, farklı kasların gelişimlerini ölçüyor. Vücut geliştirmeciler için çok önemli olan cihaz fizik tedavi ve çocuk gelişimi alanlarında da kullanılıyor. Kas ve iskelet teknolojisinde Indego’nun yürüme robotları da bedensel engelliler, MS hastaları için hareket etmeyi kolaylaştırıyor.