Dönüşüm altyapıdan başlamalı…
Teknolojik anlamda bakıldığında başta KOBİ’ler olmak üzere Türkiye’deki pek çok işletmenin gündemine giren en önemli konulardan biri dijital dönüşüm. Birçok şirket, büyük veri tanımına uygun verilerini buluta taşıyarak en etkili performansı almayı hedefliyor. Yöneticiler, işlerinin sürekliliği için limitsiz işlem ve depolama gücüne sahip olarak, herhangi bir ilk yatırım maliyetine girmek istemiyorlar. Bu da dijital dönüşüm sırasında geleneksel sistemlerden buluta geçişi artırıyor. Dolayısıyla dijital dönüşüm ile ilgili veri merkezlerinin üzerine düşen çok önemli görevler var. Dijital tarafta bir dönüşüm yaşanabilmesi için dönüşümün altyapıdan başlaması gerektiğini ve veri merkezlerinin de bu altyapı tarafındaki en önemli servis sağlayıcıları olduğunu belirten Radore Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kubilay Akyol, şunları kaydetti:
“Bizim de Radore olarak öncelikli konumuz Türkiye’deki dijital dönüşüm konusunda yol almak isteyen şirketlerin süreçlerine destek olmak ve onların ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte katma değerli servisler sunabilmek. Şu an halihazırda 3 bini aşkın kişi ile e-ticaret, otomotiv, online oyun, medya, bilgi teknolojileri, sağlık ve yazılım sektörlerinden şirketlere veri merkezi hizmetleri sunuyoruz. Tam yedekli bir internet ve enerji altyapısı ve son teknoloji güvenlik sistemleriyle kesintisiz erişim sunarak bu anlamda şirketlerin üzerindeki yükünü azaltıyoruz. Aynı zamanda veriye ulaşımı hızlandırarak, güvenliği sağlıyoruz. Yedekli güç ve yedekli internet erişimimiz ile kesinti olma riski yok denecek kadar az. Yüzde 99,99 uptime garantisi sunuyoruz. Bununla birlikte bulunduğumuz MetroCity, fiber ve metro ethernet ağ altyapısına doğrudan erişim sağlanan M2 İstanbul metro hattının tam üzerinde yer alıyor. Fiber ve metro ethernet ağ altyapısına yakınlık sayesinde hızlı internet erişimi, güvenlik, kesintisiz enerji ve doğal afetlere karşı dayanıklılık bu konumun tercih edilmesinin nedenlerinden sadece birkaçı.”
Veri merkezi kurulumunda lokasyon, yapı, enerji, internet erişimi, iklimlendirme ve güvenlik unsurları temel bileşenler olarak düşünülmeli. Tüm bu bileşenlerin dikkate alındığı bir altyapıya sahip olmak için profesyonel destek alınması gerektiğinin altını çizen Zeki Kubilay Akyol, “Finansal yatırım kapasitesi ve teknik bilgi birikimi de kurulum sürecini doğrudan etkileyen faktörler. Bu alanda yatırım yapmak isteyen kişi ve kurumların internet endüstrisi hakkında donanımlı olması ayırt edici başka bir faktör. Bahsettiğimiz temel unsurlar konusunda doğru ve gerçekçi bir analiz yapılmadan veri merkezi kurulumu konusunda adım atılmasını önermiyoruz” dedi.
Veri merkezlerinin, şirketlerin işleyiş ve genel olarak iş süreçlerinin sekteye uğramaması için, verdikleri hizmetle birlikte kesintisiz hizmet garantisini de sunmaları gerekiyor. Bu da ancak tam yedekli bir internet ve enerji altyapısı ve son teknoloji güvenlik sistemleriyle sağlanabilir.
Akyol’un verdiği bilgilere göre, veri merkezinin altyapı (enerji, iklimlendirme, internet erişimi ve güvenlik) ve yedeklilik konusunda temel standartları eksiksiz ve sürdürülebilir şekilde sağlaması, profesyonel bir hizmet sunabilmesi gerekiyor. Şirketin finansal gücü, sektör birikimi, insan kaynakları ve işine yaptığı yatırım da güven endeksini destekleyici hayati kriterler. Şirketler veri merkezi seçiminden önce veri merkezinde barındıracakları proje ve işleri ile ilgili risk analizini ortaya koymalı, sonrasında proje/işleri ile ilgili risk analiziyle örtüşecek ve optimum faydayı sağlayacak veri merkezi seçimini yapmalı.
“Radore olarak, ürün ve servislerimizle sunucuların güvenliğini sağlarken aynı zamanda performans sorunlarını da ortadan kaldırarak müşterilerimize kesintisiz bir hizmet sunuyoruz” diyen Akyol, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şirketler ister bulut ister fiziksel olsun, Radore’de bulunan tüm sunucularını, Radore güvenlik uygulamaları ile pratik ve hızlı bir şekilde koruma altına alabiliyor. Ayrıca işletmeler, tamamen yedekli ve paylaşımlı donanımlar üzerinden verilen servislerle hizmete hızlı bir şekilde, ilk yatırım ve kurulum maliyeti olmadan sahip olabiliyor. Ağ güvenliğini sağlamak için firewall ile entegre çalışan bir diğer güvenlik sistemi olan IPS hizmetimizi de müşterilerimizle buluşturuyoruz. IPS servisi şirket sunucularına erişebilen kötü niyetli trafiği tespit ederek, 2 binden fazla saldırı türüne karşı koruma sağlıyor. Şirketler hizmetlerini IP, port ve protokol bazlı sabit kurallar ile koruma altına aldığında, bir sonraki adımda IPS (Intrusion Prevention System) servisimizi kullanarak güvenlik standartlarını bir üst seviyeye ulaştırabiliyor.
Türkiye merkezli ziyaretçilere sahip müşterilerimize yönelik tasarladığımız DDoS (Distributed Denial of Service) koruma hizmeti ile sunucu erişimi kesintiye uğramadan üstün koruma sağlıyoruz. Bu sayede şirketler hem gelir hem de itibar kaybetme riskinden korunuyor. Konusunda uzmanlaşmış Radore NOC ekibimiz, DDoS gibi karmaşık ve üzerinde uzmanlık gerektiren bir sistemde, işletmeleri mesai harcamak zorunda bırakmadan onlara en hızlı çözümü sunuyor. Tüm Radore müşterileri, ilk yatırım maliyetine katlanmadan anında hizmeti kullanma imkanına da erişebiliyor.
Veri merkezleri, kurumların özellikle sağlıklı bir BT altyapısı kurgulaması için en önemli unsurların başında geliyor. Veri merkezlerinin kullanıcılarına güvenlikli bir hizmet sunması ve gerekli donanım koşullarını sağlaması hayati bir öneme sahip. Kurumlar ve kişiler BT altyapılarını, değerli verilerini veri merkezlerine teslim ediyor. Dolayısıyla bir veri merkezinin başlıca görevi müşteriye güven sağlayarak bu konuda dışarıdan hizmet almanın avantajlarını anlatmak olmalı. Müşterilerin, iç rahatlığıyla BT altyapılarını bir veri merkezine teslim ettiklerinde hem zaman hem de işgücünden tasarruf edeceklerini, böylece katma değerli işlere daha fazla odaklanabileceklerini bilmeleri gerekir. Bu da ancak bir veri merkezinin kendisini doğru anlatmasıyla mümkün.
Bir veri merkezinin verimli ve ideal koşullarda çalışabilmesi için iki temel unsur bulunuyor. İnternet ve enerji. Enerji altyapısının kesintiye uğramayacak şekilde çalışması olmazsa olmazdır. Bunun için de başlıca kriter gerekli uptime oranını sağlamaktır. Bu da veri merkezi altyapısını dünya standartlarında yapmayı gerektiriyor. Bunun yanı sıra veri merkezlerinin mutlaka enerji ve iklimlendirme altyapısının da en ileri teknolojiyle donatılması, veri merkezi yeterliliğini onaylayan sertifikalara uygun bir yapıda olması da önemli unsurların başında geliyor.”