Dünya Atletizm Şampiyonası’nın ağını İzmirli bir şirket kurdu ve yönetti
Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nın ağ altyapısını İzmirli şirket Dünya İletişim kurdu ve yönetti. Türkiye son dönemde sporda büyük organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Bunlardan sonuncusu İstanbul’da düzenlenen Dünya Salon Atletizm Şampiyonası oldu. Türkiye bu organizasyondan da yüzünün akıyla çıktı. Teknoloji kullanımı bu tür organizasyonların olmazsa olmazı. Güvenilir sağlam bir ağ olmadan bu büyüklükte hiçbir organizasyon başarıyla gerçekleştirilmiyor. Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nın ağ altyapısını ise İzmirli bir şirket olan Dünya İletişim kurdu ve yönetti. Dünya İletişim 2004’te kurulmuş, tek uzmanlığı olan kablolu, kablosuz ağ ve ağ güvenlik projelerinde ülke genelinde hizmet veren bir şirket. Şirkette bütün büyük organizasyonların tasarım ve kurulumunu yapan Dünya İletişim Kurucu Üyesi ve Teknik Müdürü Cenk Şaşmaztin ile Atletizm Şampiyonası projesini konuştuk.
Ankara Gençlik ve Spor Bakanlığı yeni binası ağ altyapısı projesindeki başarıları sonrası Olimpiyat Komitesi tarafından bu projede çalışmalarının rica edildiğini anlatan Şaşmaztin, şunları söyledi: “Biz de seve seve kabul ettik. Projeye başlamadan önce yapılan ön çalışmalarda gerek yurtiçi gerekse yurtdışından organizasyonu izleyecek basın kuruluşlar, ölçme-değerlendirme şirketleri, yarışma bilgilerini saklayıp sunan kurumlar ve TV kuruluşlarının gereksinim duydukları ağ teknolojileri hakkında Atletizm Federasyonu’muza iletmiş oldukları taleplerini okuyup değerlendirdik.Bu talepler doğrultusunda projede kullanılacak doğru ağ cihazlarını ve yapısını belirledik. Büyük bir organizasyonda oluşabilecek ağ güvenlik sorunlarını engelleyebilecek aynı zamanda istenilen performansı verebilecek bir ağ tasarladık.”
Ağ teknolojileri bu tarz organizasyonların olmazsa olmazı
Ağın bu tarz organizasyonlar için önemine dikkat çeken Şaşmaztin, Micrometre biriminde ölçüm alabilen Seiko şirketinin ölçme ve değerlendirme kamera ve sensörlerinin ağ üzerinden çalıştığını, yarışma boyunca atletlerin zaman ve uzunluk skor bilgilerini Seiko sistemi üzerinden depolama ve sunma görevi yapan Deltatre şirketinin sunucularına doğru aktığını anlattı. Tamamen yerel ağda çalışan bu sistemin çalışmaması durumunda şampiyonaya yıllarca hazırlanan bir sporcunun iyi derecede yapmış olduğu aktivitesi raporlanamadığı için geçersiz sayılabiliyor. Ayrıca ölçme ve değerlendirme bilgileri eş zamanlı olarak tüm basın kuruluşlarına internet üzerinden akmak zorunda. Bu akışın kesilmesi demek aktivitesini yapan sporcunun TV ekranında derecesini aktivite sonucunu gösterememek demek. Şaşmaztin, tüm bu şartların sağlanabilmesi için öncelikle performans değerleri ve güvenlik özellikleri yüksek bir yerel ağ tasarladıklarından, bu akışı kesmek için yapılabilecek iç ve dış ataklara karşı güvenlik önlemleri aldıklarından bahsederken, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Proje Esnasında HP Networking ürünlerini tercih ettik. Daha öncede World Cyber Games finallerinde defalarca kullanılan 8200 serisi Core Switch ürünü görevini başarıyla tamamlayabildi. Yerel ağ üzerinden 50 kadar vlan oluşturduk ve 20 kadar şirket domain’ine hizmet verdik. Oyunlar boyunca toplam 2 bin kullanıcımız oldu. Ana omurga ağımız içerisinde 100 kadar küçük ağ oluştu.”Sabırsızlıkla 2020 Olimpiyatlarını beklediğini kaydeden Şaşmaztin, Türkiye’nin en güçlü aday olduğunu düşündüğünü, böyle bir deneyimden sonra ağ gereksinimlerine daha da hızlı çözümler sunabileceklerini ifade etti.