DÜNYA DİJİTALLEŞJİYOR, DİJİTAL DÜNYALAŞIYOR
Gelecekhane Kurucusu Halil Aksu
“Aslında Sanayi Devrimi’nden bu yana hep optimizasyon peşindeyiz. Hep daha ileri, daha hızlı, daha verimli, daha kaliteli, daha iyi, daha yeni… Bugünlerde çok konuşulan dijitalleşme en popüler konumuz. Çünkü dijital teknolojiler iyice olgunlaştı, iyice kolaylaştı, iyice küçüldü ve iyice ucuzladı. Bilişim 60’lı – 90’li yılları arasındaki katı halden, 2000’li yıllarda sıvı haline geçti, Web 2.0 fenomeni ile, mobil teknolojiler ile, kullanıcının içerik yüklediği sosyal ağlar ile, paylaşım ekonomisi gibi, platform olmak gibi yenilikçi iş modelleri ile… Şimdi bilişim artık buharlaşmaktadır. Yani maddenin ve bilişim üçüncü halini görmeye başlıyoruz. Daha doğrusu, teknoloji iyice görünmez hale gelecek, deneyim, konfor ve akışkan süreçler ön plana çıkacak.
Nesnelerin interneti sayesinde hareketli, hareketsiz, canlı ve cansız, HER ŞEY, er ya da geç internete bağlanacak. Elbette bazı çok ucuz veya küçük veya geçici objeler değil. Ama maddi değeri 100 TL ve üzerinde olan her şey zaman içinde bir çip ile donatılacak. Çünkü uzaktan takip etmek, takip etmemekten daha mantıklı ve ekonomik hale gelecek. Gıda için üretilen hayvanlardan, ormandaki ağaçlara kadar, fabrikadaki paletlerden, enerji şebekesindeki ekipmanlara kadar, hastanedeki ilaçlardan, okuldaki öğrencilere kadar…
İnternete bağlı olan bu nesneler, kişiler, canlı ve cansızlar, sürekli veri üretecekler. İşte buna büyük veri denilmektedir. Her şeyi gözetlemek, her şeyi takip etmek, anında müdahale etmek mümkün hale gelecektir. İnternete bağlı olan HER ŞEY zaman içinde akıllı hale gelecektir.
Cihaz sayısı arttıkça, kurulan ağ veya şebeke karmaşıklaşacaktır. Bu karmaşayı ve bunun içinde gerekli optimizasyonu insan aklı ile çözmek imkansız hale gelecek. Çözüm olarak yapay zeka uygulamaları hayatımıza girecek. Öğrenen mekanizmaları ile ağları anlayacak, optimizasyon fonksiyonu verilecek ve bizim yapabileceğimizden daha iyi çözümler bulacak. Bu günler oldukça yakındır.
Bundan 20 yıl önceki ekranlara, uygulamalara bugün hangi göz ve akıl ile bakıyor ve küçümsüyorsak, bundan 20 yıl sonra, bugünkü en gelişmiş mobil uygulamalara, akıllı teknolojilere ve müthiş görünen çözümlere ve iş modellerine aynı küçümseyen bakışları atacağız, ‘ne kadar basitmiş’ diyeceğiz.
Bilişim Zirvesi’ndeki panellerimiz boyunca bu konuları irdeleyeceğiz. Öğleden önce odağımız yapay zeka olacak. Akademik gelişmelerden girişimcilere kadar, endüstrilerdeki uygulamalardan etik ve hukuki boyutlarına değineceğiz. Yapay zeka mutlaka pek yakında herkesin kapısını çalacak. Hazırlıklı olmakta fayda var. Panellerimizde Türkiye’nin lider üniversitelerinden hocalar, girişimciler, yatırımcılar, hukukçular yer alacak. Etiya sponsorluğunda Arçelik, Migros, Tanı ve Yapı Kredi gibi çok önemli şirketlerin yöneticileri ile endüstride olan bitenleri konuşacağız.
Öğleden sonra konumuz robotlar olacak. Özellikle Endüstri 4.0 bağlamında çok popüler bir konudur. Türkiye’deki kullanım senaryoları olan girişimciler, yapılan önemli projelerden esintiler ile dinleyicilerimizin ufkunu açmaya gayret edeceğiz. Yine işin toplumsal ve hukuki boyutlarını da inceleyeceğiz. Arçelik ve GE gibi sanayi devleri deneyimlerini paylaşacaklar. Henüz duymadığınız girişimciler projelerini aktaracaklar. Çok eğlenceli, ufuk ve zihin açıcı olacak. Bekleriz.”