Dünya Kart ve Kimlik Fuarı, 25 yaşında
Her yıl ağırladığı 19 bin ziyaretçisi ile dijital güvenlik ve akıllı teknolojiler alanında dünyanın en önemli organizasyonları arasında yer alan Kart&Kimlik Fuarı, 25. yaşını kutlayacak. Bu yıl Türkiye’nin de kart bankacılık ve kart teknolojilerindeki gelişimi nedeniyle onur konuğu olduğu Etkinlik, 15-17 Kasım tarihlerinde Paris’te Nord Villepinte Sergi alanında yapılacak. Üç gün boyunca gerçekleşen ve geçtiğimiz yıl, 57 farklı ülkeden katılımcıların yer aldığı ve 18 konferansın gerçekleştiği etkinlik, sanayinin liderlerinin, pazarın önemli eğilimlerini analiz ettiği ve stratejik vizyonlarını belirttiği açılış konferansı World Card Summit’e de ev sahipliği yapmıştı. Nesneler Internet’i standında uzmanların ev otomasyon uygulamalarını sunduğu, akıllı teknolojiler alanında yeni perspektifler açan, yeni uygulama alanının tanıtıldığı etkinlikte kimlik belirleme ve kimlik doğrulama teknolojilerine ayrılmış olan kimlik alanında da, 62 şirket yer almıştı. Etkinlikte, üç gün boyunca biyometriye, belgelerin ve ticari işlemlerin güvenliğinin sağlanmasına, kimlik doğrulamasına, fiziki ve mantıksal erişim kontrolüne bağlı son teknolojiler tanıtılmıştı.
Türkiye, onur konuğu
Akıllı kart sektörünün hızla büyüdüğü Türkiye de, bu yıl, etkinliğin onur konuğu.
63 milyonunun cep telefonu kullandığı 74 milyon kişilik nüfusu ile Türkiye, ödeme sistemleri için yüksek bir potansiyel oluşturuyor. ATM’lerin Avrupa’daki birinci pazarı olan Türkiye, EMV geçişini de olağanüstü kısa zamanda tamamlayan ülkeler arasında yer alıyor. 15 milyonluk nüfusu ile İstanbul dünyanın en önemli “temassız ve muhtemelen NFC şehirlerinden” biri olmaya hazırlanmaktadır.
EMV ödeme işlevi ile
donatılmış olan dünyadaki ilk ulusal kimlik kartı
Günümüzde Türk kimlik kartı, bir devlet tarafından çıkartılan ve aynı zamanda banka kartı işlevi gören (EMV) kimlik kartı örneklerinden olacak. UEKAE Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünün Ar-Ge ekipleri tarafından
geliştirilen bu çok işlevli temaslı ve temassız kart yüksek güvenlikli bir çip (EAL5+) üzerinde geliştirilmiş yüksek güvenlikli bir işletim sistemini (AKİS- Akıllı Kart İşletim Sistemi) kullanıyor. Geçen sene Bolu şehrinde ilk pilot aşamada, doktorlarda ve hastanelerde kimlik doğrulama işlemleri için kullanılabilen 200 bin kart çıkartılmıştı. Bu ilk aşamanın başarısı, uluslararası standart ICAO’ye uygun biyometrik e-pasaportun işlevinin test edildiği ikinci başarılı aşamanın gerçekleştirilmesine yol açtı.
Üçüncü aşamaya ise geçen
Mart ayında kartın Avrupa’nın Vatandaş kartı standardına uygun olan ve banka kartı işlevi de görecek olan yeni versiyonu ile başlandı. Birçok banka şimdiden MasterCard’ın M’Chip çözümünü kullanmayı öngören bu alternatifi destekliyor. Hükümetin bu son aşama için onayı bekleniyor. Muhtemelen 2012 yılında
75 milyon kartın dağıtımı ile bu aşamanın da gerçekleşeceği öngörülüyor.