Dünya kentinin ulaştığı nokta ve yapılması gerekenler
Bilişim Zirvesi 2016'nın ikinci gününde 'Dijital İstanbul' oturumu, kamu ve özel sektörden isimleri bir araya getirdi. Katılımcılara ilk sunumu Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Academi Eğitim Koordinatörü Levent Karadağ, 'Dijital Hayat Dijital İstanbul' başlığında yaptı. Dijital şehrin kapsamı hakkında bilgiler veren Levent Karadağ, dijital şehirlerin vizyonunu da üç odak noktası ışığında anlattı: Her vatandaşa yardımcı olacak dijital altyapı, talebe yönelik denetim ve hizmetler ile son olarak, vatandaşların dijital olarak güçlendirilmesi.
Proje kapsamımız genişlemeli
Webedia Türkiye Ülke Müdürü Yalçın Parmaksız, 'İstanbul'un Dijital Kimliği Nasıl Olmalı?' sorusuna yanıt aradığı sunumunda “Sanal gerçeklik gözlükleri ve teknolojileriyle İstanbul’un tarihi ve doğal güzelliklerini tüm dünyaya gösterme şansına sahibiz” dedi. “Müzelerde sizi tarihi gezintiye çıkaracak sanal gerçeklik (VR) başlıkları henüz yaygınlaşmadı, ancak bu deneyime geçişte yeni bir eşiği Google geride bıraktı” diyen Parmaksız, şu detayları paylaştı:
“Geçtiğimiz yıl iOS ve Android için yayınlanan Arts&Culture uygulamasındaki önemli bir güncellemeyi duyuran Google, dünya çapında yüzlerce müzede telefonunuz aracılığıyla sanal bir gezinti yapmanızı sağlıyor. Şu ana kadar Türkiye’den 12 kuruluş Google Arts & Culture’a kaydolmuş durumda. Ancak devlet kurumlarının bu projeye el atması gerek. Örneğin neden bir Ayasofya, Türk ve İslam Eserleri müzesi ve Şanlurfa’da Göbeklitepe bu projede yer almıyor?”
Dijital vatandaşlığın temelleri
'2023'e Giderken Dijitalleşen İstanbul' başlığında düzenlenen paneli Yıldız Teknik Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kırcova yönetti. Konuşmacılardan Fatih Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Asım Gürlük, BT alanında yaptıkları yatırımlar ve bunların sağladığı faydalara odaklanırken, Kadıköy Belediyesi Sosyal Medya Koordinatörü Ulaş Yılmaz da yetkin, detaylı ve keyifli sosyal ağ kullanımı ile öne çıkan Kadıköy Belediyesi'nin bu başlıkta stratejisi hakkında bilgiler verdi.
Verilen iletişim arası sonrası sözü Deloitte Danışmanlık Ortağı ve Kamu Sektörü Endüstri Lideri Cem Yılmaz aldı. ‘Akıllı Kentler’ başlıklı sunumu ile yerel yönetimlerin değişen rollerini anlatan Cem Yılmaz, akıllı şehir uygulamalarından en çok etkilenen sektörler hakkında da detaylar paylaştı. Dijital Hayat Akademisi Direktörü ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Bilal Eren, 'İstanbul'da Dijital Yaşamın Neresindeyiz?' sunumu ile dijital vatandaşlığın temel başlıklarını sıraladı ve yapılması gerekenleri özetledi: Dijital okur yazarlık için eğitim, haklar ve sorumlulukların belirlenmesi, dijital varlıklara sahip olmak ve son olarak, içerik üretip iletişim yapmak.
Sunumunun ardından bu oturumun son paneli olan 'Dijital Kültür, Dijital İstanbul' için panel yöneticisi olan Bilal Eren'in konukları ise Medya A.Ş., Teknoloji Direktörü ve İstanbul Projesi Direktörü Emre Turgut, İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü İl Müdürü Nedret Apaydın, Uluslararası Sosyal Medya Derneği Başkanı Said Ercan ve Nebula Dijital Ajans'tan İletişim Bilimci Yalçın Arı oldu. Panelistler İstanbul’un bu alanda planları ve bunların kazandırdıkları hakkında bilgiler verdi.