Dünya Kupası’nda mobil patlama
Her bir spor etkinliğinde daha fazla teknoloji kullanılıyor. Her geçen etkinlik teknoloji rekorlarının geliştirilmesini sağlarken, teknolojideki hızlı devinim bir sonraki spor olayına damgasını vuruyor. Bu yıl protestoların gölgesinde geçen Dünya Kupası, yoğun teknoloji yatırımlarının özellikle güvenlik tarafına kaymasıyla öne çıkıyor.
Dünya Kupası’nın başlamasının ardından gözler yapılan teknoloji yatırımları ve sonuçlarına çevrildi. Brezilya’daki darboğaz nedeniyle büyük protestolara neden olan Dünya Kupası harcamaları soru işareti yarattı. Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, toplamda yapılan 11 milyar dolarlık harcamanın makul olduğunu savunurken, bu paranın sağlık ve eğitimde kullanmasına yönelik yanlış bir algı yaratıldığını ifade etti.
Bu tartışmalar, kupada futboldan çok sosyal konuların konuşulmasına sebep olurken yüksek teknolojiye yapılan yatırımın da yaklaşık bir milyar doları bulduğu ifade edildi. Bu ileri teknoloji harcamasının önemli bir kısmının “güvenlik” için olduğu görüldü. FIFA Dünya Kupası 2014 için ülkeye giden seyircilerin karşısına sıkça 1987 yılında gösterime giren Robocop filminden çıkmışa benzeyen polisler çıktı. Sayısı yaklaşık 150 bini bulan polislerin üzerindeki donanımların yanı sıra yine onlar için kurulan iletişim merkezleri, insansız araçlar, gözetleme sistemleri gibi birçok alana daha yatırım yapıldı.
Saniyede 400 insan yüzü algılanabiliyor
Biraz daha statlara yaklaşıldığında IRobot şirketinden 27 adet satın alınan robotlar seyircilerin karşısına çıktı. Bomba ve patlayıcıların bulunması için riskli bölgelerde gezen bu robotlar daha önce Afganistan ve Irak’ta da kullanılmıştı. 2016 yılında gerçekleşecek Olimpiyat Oyunları’nda da bu robotların kullanılacağı açıklandı. Sadece bu robotlar için 7.2 milyon dolar ödeme yapıldı.
Robotların yanı sıra yine güvenlik için tüm statlara yüksek çözünürlüklü kameralar yerleştirildi. Örneğin, Bahia kentindeki Arena Fonte Nova stadına yerleştirilen 227 kamera yüksek çözünürlükte görüntü alırken, stadın tüm stratejik noktalarını görecek şekilde düzenlendi. Bu kameralar saniyede 400 insan yüzünü algılayarak depolayabilme özelliğine sahip.
Brezilya’daki organizasyonda Türkiye’deki Passolig benzeri bir uygulamaya gidildiği görüldü. Giriş yapılan kapılardaki turnikelere yerleştirilen yüksek çözünürlüklü kameralar, biletlerin gerçek zamanlı olarak kontrol edilmesini sağladı. Bununla birlikte biletin gerçek sahibinin oraya gelen kişi olup olmadığı algılanırken, dakikada 30 seyircinin geçişine olanak tanındı.
FIFA Dünya Kupası 2014’ün açılış maçı beklendiği gibi mobil dünyada da yeni rekorlara imza atılmasının önünü açtı. Stadyumda bulunan yaklaşık 61 bin seyircinin oluşturduğu mobil trafiğin 1 milyon veri bağlantısını bulduğu açıklandı. Brezilya ile Hırvatistan arasında oynanan mücadelede, seyircilerin ortalama 0.55 MB’lık veri oluşturduğu belirtildi. Brezilya’nın telekom şirketlerinden Union SindiTelebrasil tarafından açıklanan rakamlarda rekor kırıldığı anlaşılırken, ses iletişiminin maçtan önce arttığı, veri kullanımınınsa maç esnasında ayyuka çıktığı görüldü. Veri kullanımının büyük bölümünü 3G bağlantı oluştururken, 4G de yüzde 26 ile azımsanmayacak bir pay aldı. Sadece Sao Paulo’da 337 verici ve 12 kilometrelik fiber bağlantı bulunurken, stat dışında 22 mobil verici görev yaptı. Yerel telekom şirketleri arasında bölüşülen yatırımın toplam miktarının 100 milyon doları aştığı duyuruldu.
Dünya Kupası’na damga vuran ayaklanmaların bir yansıması da yine internette görüldü. Dünya çapında bilinen Hacker kolektifi Anonymous, açılış maçı esnasında kupanın resmi sitesinin bir günden fazla süreyle kapalı kalmasına sebep oldu. Bununla birlikte kupaya destek veren uluslararası şirketlerin web sitelerini de çökerten grup, halkın memnuniyetsizliğini tüm dünyaya duyurmak için bu eylemin yapıldığını açıkladı.
Gol çizgisi teknolojisinden yararlanan Fransa oldu
Dünya Kupaları tarihinde ilk kez olmak üzere bu yıl hakemlere gol çizgisi teknolojisinden yararlanma fırsatı verildi. Dünya Kupası’nın gerçekleştirildiği 12 stadın her birine yerleştirilen 14 yüksek hızlı kamera ile gol olup olmadığı hakemin kolundaki saatte görünecek bir teknoloji ortaya çıktı. Almanya’nın GoalControl şirketi tarafından hazırlanan bu teknoloji, kameralardan sağlanan görüntülerin resim işleme bilgisayar sistemine aktarılmasını sağlayarak hakemlerin kolundaki saate gerekli bilgiyi vermek üzere tasarlandı. Fransa ve Honduras arasında gerçekleştirilen müsabakada da ilk kez bu teknolojiyle onaylanan gol Fransa tarafından atıldı. Böylece kritik bir karar karşısında hakemin üzerindeki sorumluluk azaltılmış oldu.