Dünya, siber saldırılara karşı iş birliği içinde olmalı
Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı himayelerinde, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından ‘Siber Güvenlikte Küresel Oyuncu Nasıl Olunur?’ temasıyla, 20-21 Kasım tarihlerinde Ankara’da düzenlendi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Güvenlik farkındalığı yaratmaya çalışıyoruz. Amacımız; insan kaynakları ve yazılımları oluşturmak. Herhangi bir ulusun ve bizim ulusumuzun güvenliğini korumak için teknolojiler geliştiriyoruz. Sivil toplumla ve diğer ülkeler ile iş birliği yapıyoruz” dedi.
Ulusal ve uluslararası bilgi ve tecrübeler paylaşıldı
Yerli ve yabancı siber güvenlik uzmanlarının, ‘Dijital Çağda Siber Savaşlar’, ‘Silah Sistemlerindeki Siber Güvenlik’, ‘Siber Güvenlik Teknolojilerindeki Yol Haritası’ gibi konularda bilgi ve tecrübelerini paylaştığı konferansta, Siber Güvenlik Kümelenmesi üyesi 40 firma stantlarıyla yer alarak ürün ve hizmetlerini sergiledi. Konferansın ikinci gününe katılan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ise yapmış olduğu konuşmada siber savaş ve güvenlikte savaşların seyrini değiştirebilecek yeni nesil teknolojiler ve bu konuda alınması gereken önlemler üzerinde durdu. Konferans; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, SSB Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Yardımcısı Yavuz Emir Beyribey ve ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüs Rektörü Prof. Dr. Nazife Baykal moderatörlüğünde gerçekleştirilen 4 panele de ev sahipliği yaptı. ‘Dijital Çağda Siber Güvenlik’, ‘Küresel Pazara Ulaşmanın Yoları’, ‘Uluslararası Firmalarla İş Birliği’ ve ‘Siber Güvenlik Sektöründe Kadınlar’ konulu paneller katılımcılardan büyük ilgi gördü. Konferans sırasında Pakistan Air Force University ve Cyber Security Malezya ile Savunma Sanayi Başkanlığı arasında iş birliği anlaşmaları imzalandı.
Konferans kapsamında gerçekleştirilen ‘Dijital Çağda Siber Savaş’ başlıklı panelde görüşlerini paylaşan STM Genel Müdür Yardımcısı Ömer Korkut hem savunma sistemlerinin hem de sivil yatırımların siber güvenliğini sağlamanın günümüzde taşıdığı öneme vurgu yaptı. Korkut; “İçinde bulunduğumuz teknoloji çağıyla beraber öne çıkan yapay zekâ, büyük veri ve IoT (nesnelerin interneti) gibi başlıklar, siber uzayın yeni bir muharebe ve güç alanı olarak ortaya çıkmasına neden oldu. Bu doğrultuda siber güvenliğin ülkeler, şirketler ve bireyler olmak üzere çok geniş bir kapsamda ele alınması gerekiyor. STM olarak yaşanan dijital dönüşümü yakından takip ediyor ve savunmadan sağlığa, ulaştırmadan enerjiye tüm sektörler ve kritik altyapılar için büyük tehditler barındıran siber güvenlik konusunda yoğun olarak çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.