Dünya sürdürülebilir interneti konuşuyor
35 ülkeden 41 operatörlü ETNO’nun gündemi; sürdürülebilir internet. _x000D_
ETNO (Avrupa Telekomünikasyon Ağ Operatörleri Birliği) 35 ülkeden 41 operatörün yer aldığı bir operatörler birliği. Avrupa Birliği (AB) ölçeğinde operatörlerin politikalarını belirlemek üzere kurulan birlik aynı zamanda AB Dijital Ajanda’sı için oluşturduğu çalışma gruplarıyla bilgi ve araştırmalar sağlıyor. Geçtiğimiz Mayıs ayından itibaren ETNO’nun 15 çalışma grubundan birisi olan İsimlendirme, Numaralama ve Adresleme Grubu Başkanlığını yürüten Türk Telekom Network Direktörü Yusuf Kıraç ile ETNO’yu ve Türk Telekom’daki eğitim çalışmalarını konuştuk.
Dünyanın sürdürülebilir bir internet modelini tartıştığını ve ETNO’daki en önemli gündem maddelerinden birinin bu konu olduğunu belirten Kıraç, artan internet ihtiyacı talebinin karşılanabilmesi, gelir gider dengesinin buna göre sağlanabilmesi için çözüm önerilerinin ETNO’da tartışıldığını dile getirdi. Kıraç, “AB Komisyonu Dijital Ajanda’da 2013 hedefini temel internet ihtiyacının yüzde 100 penetrasyon ile karşılanması ve 2020 hedefini de yüzde 100 penetrasyonun en az 30 Mb erişim hızıyla yüzde 50’sinin de 100 Mb ve üzeri hızları alacak şekilde sağlanması olarak belirledi. AB’de bu konuda fiber altyapı için operatörleri teşvik ediyor” şeklinde konuştu.
IPv6 ve acil numaralar gündem maddeleri
Türk Telekom’un artık küresel bir oyuncu olduğunu ve 20 yıldır ETNO üyesi olduğunu ifade eden Kıraç, “ETNO’daki etkinliklerimizi artırmayı hedefliyoruz. ETNO’da başkanlığını yürüttüğümüz grupta en önemli konularımızın başında IPv6 ve acil numaraların tek bir numara altında toplanması konuları var. Bunun dışında Coğrafi numaralandırma, makineden makineye (M2M) iletişim gibi başlıklar üzerinde çalışıyoruz” dedi.
Türk Telekom’un hızla fiber altyapısını güçlendirmeye devam ettiğini söyleyen Kıraç, Avrupa ülkelerinde genişbant abone sayılarındaki artış oranının Türkiye’ye oranla çok daha düşük olduğuna dikkat çekti. Kıraç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Genişbant hizmeti açısından bakıldığında İngiltere’de ortalama BT de 3,5 Mb hızlar konuşulurken bugün Türk Telekom’un sağladığı 8 Mbps’e kadar olan paketlerde ortalama 6 Mbps hızları sağlıyoruz.
Hızla artan ihtiyaçların karşılanabilmesinin eğitimli ve proje yönetebilen çalışanlar ile sağlanabileceğini vurgulayan Kıraç, genişbant üzerinde katma değerli servislerin artacağı ve bunun yönetiminin daha da önem kazanacağını ifade etti. Kıraç, “TT Akademi ile birlikte direktörlüğümüz IP farkındalığı projesi yürütüyor. Hedefimiz Eğitimli ve sertifikasyon sahibi çalışanlarımızın dünyanın her yerine gönderebilmek ve çalışabilmesini sağlamak.