Dünya yenilenebilir enerji peşinde
Yeni haftadan merhaba,
Haftaya doludizgin çevresel isyanla başlıyorum. Çünkü Greenpeace Akdeniz, TEMA ve WWF-Türkiye ortak bir açıklama yaptı, kömürden elektrik üretimine sağlanacak alım garantisinin kömürün yaratacağı çevresel sorunları artırmanın yanında, elektrik piyasalarında yatırım kararlarını olumsuz etkileyeceği, yetmezmiş gibi bir de tüketiciye ek yüklerin binmesine neden olacağı uyarısında bulundu. Çözüm ise net: Yenilenebilir enerji teknolojilerinden kullanması, bu alanda takipçi değil öncü olma fırsatının kaçırılmaması. Çünkü dünya kömürden vazgeçiyor, yenilenebilir enerjiye yöneliyor. Bari bu konuda geç kalmayalım.
Derdi sunduk, çözümü ve başarı hikayesi de gelsin. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) güneş enerjisi sektörüne ilgisini koruyor. İZKA, güneş enerjisi alanında dünyadaki son teknolojilerin ve Türkiye’de üretilen yeni ürünlerin bir arada sunulduğu ticari platform Uluslararası Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı Solarex fuarı ile yine sektörün önemli bir etkinliği olan Intersolar Türkiye Zirvesi’ne katılmış. İzmir'in önümüzdeki dönemde güneş enerjisi yatırımları için önemli bir merkez olacağı ve İZKA'nın da yeni mali destek programlarıyla güneş enerjisi projelerini desteklemeye devam edeceği vurgulanmış. Bu örneklerin artması hepimizin ortak temennisi olsun.
Bu arada, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin BT yatırımları ve çalışmaları, dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarı ve bilimsel keşif merkezi Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ne (CERN) uzanmış. BİLGİ, CERN’deki ATLAS Deneyi’nin ulusal proje yürütücülüğünü üstlendiği gibi, burada yürütülen bir diğer çalışma olan CAST Deneyi’ne de Türkiye’den katılan tek üniversite olmuş. Türkiye’nin ilk “Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi”ni hayata geçiren BİLGİ, gerek CERN’deki işbirliklerini gerekse diğer ulusal faaliyetlerini bu merkez bünyesinde sürdürecekmiş. 30 yılı aşkın zamandır çeşitli ülkelerde gerçekleştirilen ve parçacık fiziği konusunda eğitimler veren CERN Hızlandırıcı Okulu da bu yıl Eylül ayında Türkiye'de ilk kez İstanbul Bilgi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecekmiş. Bu adımlar yayılır umarım.
Yayılsın, çünkü ne varsa bu gençlerde var. İşte örnek: Özgün burs programı Honeywell Leadership Challenge Academy Türkiye’den üç başarılı lise öğrencisine, İstanbul’dan Barış Ata Ertetik, Ankara’dan Mert Çetingül ve İzmir’den Vedat Bingöl’e ev sahipliği yapmış. Honeywell’in ABD Uzay ve Roket Merkezi işbirliği ile geliştirdiği program lise öğrencilerini bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik konusunda eğitim almaları için teşvik etmeyi amaçlıyor ve öğrencilerin başarılı lider olabilmeleri için gerekli becerileri edinmelerine fırsat sunuyor. Türkiye de çocuklara bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında liderlik becerilerini öğretmek olan bu programda ikinci kez temsil ediliyormuş.
Başarılara devam… Fujifilm’in fotoğraf eğitmenlerinden Nilay İşlek, Almanya’nın Bremen şehri ile İzmir Karşıyaka ilçesi arasında yapılacak “İzmir-Bremen Fotoğrafçı Değişim Projesi”ne seçilmiş, Almanya’ya gidecek üç fotoğraf sanatçısından biri olmuş. Seçilen fotoğrafçılar İşlek’in yanı sıra Alahattin Kanlıoğlu ve Mehmet Fatih Yelmen, 4-6 haftalık plan dahilinde Bremen’e gidecek. Aynı şekilde üç Alman fotoğraf sanatçısı da Karşıyaka’ya gelecek. 2017’de İzmir ve Bremen’de sergilenecek eserler, hazırlanacak katalogda buluşacak.
Hazır Fujifilm demişken, Red Dot Design Awards’ta Fujifilm’in sekiz ayrı fotoğraf makinesi ve bir objektifi tasarım ödülü kazanmış, aralarında X-Pro2 aynasız sistem makinesi ve Instax Mini 70 fotoğraf makinesinin de olduğu dokuz ayrı model ödüle layık bulunmuş.
Ödüllere giriş yaptık, tatlı ballı devam edelim. Zira Balparmak’ın bal tedarik sürecinin kontrol edilebilirliğini bir üst noktaya taşıyan “Arıcım” projesi IDC CIO Summit 2016’da, Bilgi Teknolojileri ile Kurumsal Hedeflere Katkı Sağlama kategorisinde ödül kazanmış. TeknoSA ise 2015’in son çeyreğinde hayata geçirdiği ‘Bağlantılı Mağaza’ projesi ile bilişim alanındaki yenilikçi çalışmalara verilen IDC CIO Ödülleri’nde Yılın En İyi BT Yönetişim Projesi seçilmiş.
MasterCard da ‘Fark Yaratanların Gözüyle Dünyaya Bakmak’ temasıyla düzenlediği Catalyst 2016 organizasyonunda ‘Satış’, ‘Pazarlama’, ‘Yılın en iyi müşteri değeri’ ve ‘Yılın inovasyonu’ olmak üzere 4 ayrı kategoride toplam 16 bankanın fark yaratan projelerini ödüllendirmiş. İTÜ ARI Teknokent’in bu yıl ilkini düzenlediği ve ‘Çıtayı Yükseltenler' temasıyla gerçekleştirilen Teknoloji ve Girişimcilik Zirvesi kapsamında BEETECH 2015 ödülleri kapsamında “Ar-Ge Öncüleri Özel Ödülü”ne Türk Telekom Grup şirketi İnnova'nın Genel Müdürü Aydın Ersöz layık bulunmuş. Printec Group ise “Performans ve Gelişim Programı” ile Helenik Enstitüsü (EIMAD) tarafından verilen İK Mükemmellik Altın Ödülü’nün sahibi olmuş.
Biraz da sanat… 66. Berlin Film Festivali’nin Generation Kplus bölümünde jüri özel mansiyon ödülü kazanan ilk Türk belgeseli “Genç Pehlivanlar”; 15 Nisan’da vizyona girdi. Mete Gümürhan'ın yazıp yönettiği “Genç Pehlivanlar” belgeseli, Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen yoksul çocukların Amasya Güreş Eğitim Merkezi’ndeki hayat mücadelesine odaklanıyor ve fırsat bulup izlersek hiç de fena olmaz.
Haftaya noktayı Agatha Christie’nin “Doğu Ekspresi’nde Cinayet” romanı ile koyuyorum. 1892 yılında açılan ve Türkiye’nin Avrupa standartlarındaki ilk lüks oteli Pera Palace Hotel Jumeirah, Agatha Christie’nin burada yazdığı “Doğu Ekspresi’nde Cinayet” romanından esinlenerek projelendirdiği “Bir Pera Palace Polisiyesi” ile Horizon Interactive Awards’ta “Best in Category” ödülünün sahibi olmuş. Yayında olduğu süre boyunca Facebook üzerinden 610 bin kişiye erişen uygulama, aynı zamanda Türkiye’nin ilk interaktif sosyal medya tabanlı polisiye hikayesi de olmuş, daha ne olsun.
Bu hafta da bu kadar, yeniliklerle haftaya yine karşındayım,