Dünyaca ünlü bilim insanları Enformatik Bilim Festivali’nde buluştu
ODTÜ Enformatik Enstitüsü 15. kuruluş yıldönümünü, gerçekleştirilen “Enformatik Bilim Festivali” ile kutladı.Açılış konuşmalarını ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Ahmet Acar ve Enformatik Ensitüsü Müdürü Prof.Dr. Nazife Baykal’ın yaptı. MIT (Massachusetts Institute of Technology), Pennsylvania ve Boston gibi dünyanın seçkin üniversitelerinden, Biyoenformatik ve Bilişsel Bilimler alanlarının kurucuları arasında kabul edilen, bilişim alanından dünyaca ünlü konuşmacılar katılarak alanlarındaki yenilikleri katılımcılara aktardı.
Etkinliğe katılan akademisyen Prof. Charles Cantor’da İnsan Genom Projesi hakkında bilgi verdi. İnsanın gen haritasının çıkarılmasını amaçlayan ve genetik hastalıklar ile kanser, kalp hastalıkları, astım, verem, depresyon ve yaşlılığa bağlı hastalıkların tanı ve tedavisinde devrim başlatmış olan bu proje, insanlık tarihinin en önemli buluşları arasında sayılmakta. Prof. Cantor, projenin başlatılmasında ve genomik tanı alanında kullanılan birçok yöntemin ve cihazın geliştirilmesinde öncü rol oynadı. Özellikle, kalıtsal bozuklukların doğum öncesinde belirlenmesine ve günümüzün önemli sorunlarından genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) kontrolüne yönelik geliştirdiği yöntemlerle de tanınıyor. Cantor, sempozyumda genetik bozuklukların doğum öncesinde belirlenmesine yönelik geliştirdiği yöntemi de anlattı.
Ayrıca Franklin Enstitüsü’nün verdiği “Benjamin Franklin Madalyası” dahil birçok ödülün sahibi olan Prof. Joshi, sempozyumda kelimelerden konuşmaya geçiş konusunda, araştırmalarını Boston Üniversitesi’nde sürdüren Prof. Selim Ünlü, biomoleküllerin yüksek verimlilikle tanımlanması ve yapısal sınıflandırılması hakkındaki gelişmeler konusunda, araştırmalarını MIT’de yürüten ve “dünyanın en iyi kontrol mühendisi” seçilen Prof. Asuman Özdağlar Acemoğlu ise bilgisayar ağlarında iyileştirme yöntemleri konusunda birer konuşma gerçekleştirdi.
Etkinliğin ardından MIT’de araştırmalarını yürüten dünyaca ünlü Türk bilim insanı Prof. Asuman Özdağlar Acemoğlu çalışmalarını BThaber ile paylaştı. Oyun teoremi ile internet, ekonomi, sosyal ağlar gibi ağların en verimli şekilde düzenlenmesi ve karar kontrol mekanizmalarına uygulanması konusunda büyük başarı sahibi olan Acemoğlu, büyük ağlar üzerinde birçok kullanıcının olduğunu ve bu kullanıcıların değişik ihtiyaçlarının bulunduğunu söyledi. Acemoğlu, bu yüzden sistemlerde kısıtlı kaynakları en verimli ve hızlı şekilde kullanabilmeye yönelik algoritma dizaynı çalışmaları yürüttüğünü hatırlattı.
Çalışmalarının fark yaratan özelliğinin performans garantisi olması ve performans testleri olduğunu belirten Acemoğlu, bu algoritmaların doğru noktaya ulaşıp ulaşmadığı, ne kadar hızda ulaştığı gibi parametreler doğrultusunda yeni dizaynlar geliştirdiklerini söyledi.
Acemoğlu günümüzde ağlar üzerinde hızla artan yükün yeni tasarımlar gerektirdiğini vurgulayarak çalışmaları hakkında bilgiler veren Acemoğlu dağıtık ağ yapılarında her noktadan gelen bilginin veya değerin tek bir merkeze yönlendirilmesi yerine birbirine en yakın birimlerin kendi aralarında ortalama değerler elde ederek bilgiyi daha hızlı bir biçimde paylaşmasını sağladıklarını söyledi.
Bulut bilişim için de yürüttükleri araştırmaların birçok problemin önüne geçeceğini ifade eden Acemoğlu, “Çok farklı kullanıcıların olduğu bu yapılarda kapasite kullanımı çok önemli. Farklı noktalardaki bu kullanıcıları nasıl optimize edeceğiz. Yeni algoritma tasarımları da bunları en verimli ve hızlı biçimde kullanılmasını sağlayacak” dedi.