Dünyanın ilk yedeklilik sertifikasına sahip havalimanı
Telemobil Veri Merkezi Tasarım Uzmanı Ceyhun Geyik
Telemobil, 2016 yılında yeni havalimanı projesine havalimanının ilk Tier 3 tasarım ve operasyon sertifikasına sahip veri merkezi inşası işi ile dahil oldu. Tüm havalimanı ve iştirak şirketlerinin operasyonel güvenliğinin ve BT sistemlerinin yönetileceği veri merkezi binası, özel dizayn edilen elektromekanik altyapısı ile kesintisiz ve tamamı yedekli çalışma prensibine uygun olarak tasarlanmış, tüm testleri tamamlanmış, uluslararası uzman ekipler tarafından sertifikalandırılmış ve havalimanı içerisinde ilk hizmete açılan bina olmuştur. 4000 metrekare kapalı alana ve 8 mVA kurulu güce sahip veri merkezi modüler yapıda ve ölçeklenebilir şekilde inşa edilmiştir.
İGA, TGS, birçok havayolu ve lojistik şirketleri olmak üzere 50’nin üzerinde İGA paydaş firmasının sistem verilerinin işletileceği veri merkezinin, ileri teknoloji ve özel otomasyon sistemleri ile izlendiği ve kontrol edildiği, enerji verimliliği ön planda olan binada tamamı CFD analizleri ile desteklenmiş “free-cooling” soğutma ünitelerinin kullanıldığı bilgisini veren Telemobil DC Tasarım Uzmanı Ceyhun Geyik, şu açıklamalarda bulundu.
“Projede kullanılan cihazların veri merkezinin coğrafi koşulları ve Uptime Institute’un Tier sertifikasyon şartlarına göre ürün seçim çıktıları tarafımızdan oluşturulmuş olup projenin tamamı inşaata başlamadan önce 3D çizimleri ile canlandırılmış, seçilen ürünlerin çalışma şartlarına uygun ve yeterli olduğu CFD analizleri ile desteklemiştir. Veri merkezi otomasyon sistemi NOC odasında kurulu videowall üzerinden 7/24 ve gerçek zamanlı izlenebilecek şekilde Telemobil tarafından kurgulanmıştır. Projede 2N yedeklilik esasına göre ana ekipmanlar konumlandırılarak modüler UPS ve free cooling özelliği bulunan soğutma ekipmanları kullanıldı.
Telemobil A.Ş, tamamı kendi bünyesinde bulunan uzman ve deneyimli ekipleriyle, veri merkezi yedeklilik sertifikası olarak adlandırılan Uptime Facility sertifikasyon sürecinin her adımını problemsiz ve hızlı bir şekilde tamamlayarak dünyada bu sertifikasyonu alan ilk havalimanı veri merkezi olma özelliğini bu projeye kazandırdı.”
Prestijli birçok projeden elde edilen know-how İGA’ya taşındı
Telemobil A.Ş 2011 yılından itibaren ülkemizin çok sayıda prestijli kurumlarına ait veri merkezi projelerini tamamlayarak, ciddi bir know-how’la projeye başladı. Çok kısa bir süre içerisinde tamamlanan veri merkezi projesinde, çok deneyimli İGA IT yöneticilerinin ciddi özverili desteklerinin projenin başarısında önemli rol oynadığının altını çizen Ceyhun Geyik, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“3 milyon metrekare inşaata sahip İstanbul Yeni Havalimanı projesinde inşaatı IT firması tarafından yapılan tek bina olma özelliğine sahip İGA veri merkezi, inşaat öncesi tamamen fonksiyona yönelik dizayn edilmiş olup elektromekanik altyapıya uyumlu mimari ve tüm operasyonel öngörülerle birlikte ilk gün itibariyle planlanmıştır. Bu sayede hiçbir uyumsuzlukla karşılaşılmamış ve proje son güne göre planlandığı için çok hızlı bir şekilde tamamlanmıştır. İGA IT yöneticilerinin veri merkezlerinin inşasında gösterdikleri bütünleşik vizyoner yaklaşım projenin çok başarılı ve çok kısa bir sürede bitirilmesinde etkili olmuştur. 2016 Kasım ayında başlanan proje, kış dönemine gelmesi nedeniyle zor iklim koşullarında yapılmasına rağmen 9 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak faaliyete geçirilmiştir.
Dizayn aşamasında projenin tamamının 3D olarak modellenmesi, cihaz seçimlerinin enerji verimlilik esaslarına ve kapasite hesaplarına uygun olarak yapılması, CFD analizleri gibi simülasyon yazılımlarının kullanılması, yük bankaları ile IST ve TOAT testlerinin sertifikasyon öncesi yapılarak veri merkezinin havaalanı açılış tarihinden aylar önce sorunsuz bir şekilde operasyona hazır hale getirilmesi İGA IT ekibi ve firmamız için çok önemli ve başarılı bir deneyim olmuştur. Sigal, Enmar ve GMD Moskay proje ekipleriyle multidisipliner çalışmalar yürütülmüş, inşaat ve MEP kalite kontrol ekipleriyle koordineli bir şekilde çalışılarak ciddi bir dokümantasyon yönetimi yapılmış sistem entegre bir şekilde devreye alınmıştır. Her hafta yapılan risk yönetim toplantılarıyla ortaya çıkabilecek riskler öngörülerek proje güvenli bir şekilde yürütülmüştür. Gerek mimari gerek elektromekanik anlamda teknik bilginin en üst düzeyde kullanıldığı, ciddi proje ve zaman yönetimi yapılan bu proje firmamıza artı değerler katmıştır.
“Elde edilen kazanımlar, küresel arenada değerlendirilmeli”
Telemobil olarak yıllardır kendi bünyemizde olan mühendislerimiz, aldığımız eğitimler ve yaptığımız projeler ile İGA proje başarı öyküsü içerisinde yer almak firmamızı çok önemli yerlere taşıdı. 3. Havalimanı projesi çok sayıda değerli mühendisin ve proje yöneticisinin birlikte çalıştığı, çok ciddi bilgi birikimlerini özveriyle ortaya koyup gece gündüz çalışarak rekor düzeyde kısa bir zamanda bitirildiği bir proje olmuştur. Elbette ki bu bilgi birikimi ülkemiz adına sektörel bazda bir değer olmuştur. Burada elde edilen kazanımlar uluslararası arenada da değerlendirilmeli ve ülkemiz adına yeni başarı öyküleri oluşturulmalıdır.”