Dünyanın yarı iletken devi gözünü Türkiye’ye çevirdi
Freescale, Türkiye’de ilk kez konferans düzenledi. _x000D_
Freescale, Türkiye’de ilk kez düzenlediği “Designing with Freescale” konferansında mevcut ve potansiyel müşterileriyle bir araya geldi.
Otomotiv, tüketici ürünleri, endüstriyel çözümler, bilgisayar ağları ve kablosuz iletişim pazarına yönelik gömülü yarı iletken çözümleri üzerine çalışan ve dünyanın en büyük 10 yonga üreticisi arasında yer alan Freescale, 14 Eylül’de İstanbul’da düzenlediği konferansla Türkiye’ye göz kırptı. 60 yıllık bir geçmişe sahip olan Freescale, 5 bin 500’ün üzerinde patente, yıllık 1.2 milyar dolar Ar-Ge harcamasına, 14 bini aşkın ürüne, 10 bin civarında müşteriye ve 30 ülkede yaklaşık 25 bin çalışana sahip bir şirket.
“Toparlanma hızı dikkat çekici”
Freescale Kuzey ve Güney EMEA Bölgesi Satış Direktörü Martin Burns, öncelikle Türkiye’de düzenlenen etkinlik hakkında şu bilgileri verdi: “‘Freescale ile Tasarla’ adını verdiğimiz bu etkinliği 3 yıldır dünyanın farklı ülkelerinde, farklı şehirlerde gerçekleştiriyorduk. Konferans, mini seminer ve çalışma gruplarıyla gerçekleşen bu etkinliğin gayet verimli bir model ortaya koyduğuna ve başarılı olduğuna inanıyoruz. Bu kez etkinliği İstanbul’da gerçekleştirerek Türkiye’deki mevcut ve potansiyel müşterilerimizle bir araya gelmeyi istedik.”
Doğru zamanın neden bu zaman olduğuna dair sorumuzu ise Burns şöyle cevapladı: “Türkiye pazarına baktığımızda tüketici elektroniği ve uygulamaya yönelik çözümler konusunda üretim yapan oldukça büyük şirketler olduğunu gördük. Burada oldukça dikkat çekici teknolojiler ve çözümler geliştiriliyor. Ayrıca Türkiye’deki endüstriyel ürünler pazarına bakıldığında da Freescale ürünlerinin kullanılabileceği çok sayıda potansiyel alan var. Bu nedenle Türkiye’nin iş yapmak için iyi bir ülke olacağını düşünüyoruz.”
Tabii Freescale’in Türkiye’ye yönelik ilgisinin sebebi bu kadar değil. Burns’e göre Türkiye ekonomisinin kriz sonrası toparlanma hızı da dikkat çekici. Burns, bu görüşlerini şöyle özetliyor: “Ekonomik açıdan bakıldığında Türkiye’de krizin etkilerinin diğer ülkelere kıyasla daha hızlı dağıldığını görüyoruz. Burada 70 milyonlukdinamik bir nüfus var. Yakın gelecekte özellikle üniversite-endüstri birlikteliğinin yeterince desteklenmesi durumunda önemli bir potansiyelin ortaya çıkabileceğine inanıyoruz. Türkiye’de otomotiv üretimine dair yatırımlar da dikkat çekici. Şimdilik Ar-Ge yok, ama yakın zamanda bu alanda atılacak adımların yakın takipçisi olmak niyetindeyiz. Tüm bu faktörler, Freescale olarak bizim burada olmamızı gerektiriyor.”
Peki Freescale Türkiye’de ofis açacak mı? “Bu üzerinde halen düşündüğümüz bir konu” diyor Burns. “Şimdilik Türkiye’deki varlığımızla ilgili yerel ve bölgesel dağıtım ağlarımızdan yardım alıyoruz. Ama Türkiyede bir ofis açmak yakın gelecekte hayata geçebilecek ihtimaller arasında.”